Ντούνης Βασίλης ο Βασιλιάς της ξιφασκίας

Έχοντας ήδη στη θήκη της σπάθης του πολυάριθμα μετάλλια, τίτλους Παγκόσμιου πρωταθλητή και πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη στους παραολυμπιακούς του Ρίο, ο Βασίλης Ντούνης δείχνει τη δύναμη και τις ικανότητές του στη ξιφασκία με αμαξίδιο. Ο 30χρόνος αθλητής βρίσκεται σταθερά στην κορυφή του κόσμου, ανάμεσα στους 10 καλύτερους και πλέον βρίσκεται ανάμεσα και σε όλους αυτούς τους “κορυφαίους” του Mylittlestories, που με την ιστορία τους μας εμπνέουν.

Μίλησε μου για το πρόβλημα της υγείας σου

Το πρόβλημα υγείας μου ήρθε όταν ήμουν μόλις 15 μηνών από τον ιό Κοξάκι Coxsackie, το οποίο μου δημιούργησε πρόβλημα στην λειτουργία του αριστερού ποδιού. Μου δημιούργησε ένα νευρολογικό πρόβλημα. Δεν χρειάστηκε να κάνω κάποιο χειρουργείο αλλά για χρόνια έκανα φυσικοθεραπείες.

Σαν παιδί δέχτηκες άσχημα-αρνητικά σχόλια για αυτή σου την ιδιαιτερότητα;

Είχα δεχτεί αρκετά αρνητικά σχόλια ειδικά στην παιδική ηλικία. Ήμουν όμως τυχερός γιατί είχα καλούς φίλους τους οποίους δεν τους ενοχλούσε αυτό και κάναμε παρέα και παίζαμε σαν να μην είχα κάποιο πρόβλημα. Γενικά ήμουν και είμαι πεισματάρης και δεν το έβαζα ποτέ κάτω πάντα θα έκανα ότι έκαναν και τα άλλα παιδιά αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Πάντα έβρισκα τρόπο σε όλα.

Κάποιοι γονείς δεν θέλουν ή αρνούνται να παραδεχτούν ότι το παιδί τους ενδεχομένως να έχει κάποιο «πρόβλημα» κρύβοντας το κάτω από το χαλάκι, ποια η γνώμη σου;

Όλοι οι άνθρωπο είμαστε διαφορετικοί άλλοι έχουν προβλήματα που φαίνονται όπως εγώ και κάποιοι άλλοι που δεν φαίνονται. Για αυτό το λόγο πηγαίνουμε και σε σχολεία και μιλάμε ώστε τα παιδιά να βλέπουν και το διαφορετικό και να βλέπουν πως ότι πρόβλημα και να έχεις μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Όλοι οι άνθρωπο είμαστε διαφορετικοί άλλοι έχουν προβλήματα που φαίνονται όπως εγώ και κάποιοι άλλοι που δεν φαίνονται

Η δική σου οικογένεια πως αντιμετώπισε και τότε και τώρα το δικό σου θέμα υγείας;

Η οικογένεια μου πάντα με στήριζε και με στηρίζει και πότε δεν με έκαναν να νιώσω ότι μειονεκτώ από κάποιο άλλο παιδί και αυτό μου έδινε δύναμη να προχωρώ στην ζωή μου χωρίς να ακούω τα αρνητικά σχόλια, γιατί πάντα είχα στο μυαλό μου ότι μπορώ να καταφέρω ότι βάλω στο μυαλό μου.

Τι βαθμό θα έβαζες στη χώρα μας όσον αφορά στις υποδομές και στην αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ ;

Δυστυχώς σαν χώρα μας είμαστε πίσω όσο αφορά στις υποδομές και στην αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ, αλλά το θετικό είναι πως όσο περνάνε τα χρόνια βελτιωνόμαστε αρκετά και σιγά σιγά φτάνουμε σε ένα καλό επίπεδο.

Πως μπήκε η ξιφασκία στη ζωή σου;

Η ξιφασκία ήρθε ξαφνικά στην ζωή μου όταν γνώρισα έναν συναθλητή μου τον Γεράσιμο Πυλαρινό ο οποίος είναι παραολυμπιονίκης της ξιφασκίας και μεγάλος αθλητής με μεγάλες διακρίσεις. Μου είπε για το άθλημα μου έδειξε και κάποια βίντεο και αμέσως με έφερε σε επαφή με τον προπονητή μου τον Δημήτρη Καζαγλή. Από την πρώτη στιγμή μου αρέσε σαν άθλημα καθώς είχα δοκιμάσει πολλά αθλήματα πριν αρχίσω ξιφασκία. Και έτσι ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι.

Τι διακρίσεις έχεις μέχρι σήμερα; Πως νιώθεις για αυτές;

Οι μεγαλύτερες διακρίσεις που έχω κάνει είναι 2 φορές 4ος παραολυμπιονίκης στο Ρίο το 2016, χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής το 2017, χρυσός παγκόσμιος κυπελλούχος στο Dubai το 2019 και πάρα πολλά Χρύσα σε παγκόσμια κύπελλα στο ομαδικό μαζί με τον Γεράσιμο Πυλαρίνο και τον Πάνο Τριανταφύλλου.

Ο δρόμος για το Τόκιο;

Ο δρόμος για το Τόκιο ήταν δύσκολος γιατί το επίπεδο έχει ανέβει αρκετά και επίσης λόγω του covid. Είχαμε κάνει πολλή σωστή δουλειά με τον προπονητή μας και έτσι έχω βρεθεί στην 9 θέση στον κόσμο. Θα συνεχίσουμε τη σωστή δουλειά έτσι ώστε να πετύχω τον στόχο μου που δεν είναι άλλος από το χρυσό μετάλλιο στους παραολυμπιακούς το οποίο έχασα στο Ρίο για λίγο.


Υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε και άνθρωποι που πράττουν. Άνθρωποι που κυνηγάνε αναίτια την προβολή και άνθρωποι που -κακώς- δεν τους απασχολεί να μοιραστούν την επιτυχία τους. Ο Βασίλης ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, χαμηλών τόνων, μετριόφρονων , ευγενέστατος και δεκτικός. είναι μεταξύ των αθλητών που παρά τις μεγάλες τους διακρίσεις δεν τυγχάνουν της προβολής που τους αξίζει στη χώρα μας. Ιστορίες σαν του Βασίλη θα έχουν πάντα μια θέση στο Mylittlestories, θα είναι εκεί για να μας υπενθυμίζουν πως δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά για να ακουστεί, είναι τα έργα που κάνουν θόρυβο, όλα τα άλλα είναι απλά φασαρία.

Share your thoughts