Θοδωρής Ζαγοράκης γεννημένος αρχηγός

Για τους περισσότερους το όνομα Θοδωρής Ζαγοράκης έχει ταυτιστεί με το ποδόσφαιρο, την εθνική ποδοσφαίρου και τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είναι νυν ευρωβουλευτής, εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία και έχει προσθέσει στο βιογραφικό του αρκετούς τίτλους ακόμα. Είναι Αντιπρόεδρος του Sports Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρεσβευτής στην καμπάνια κατά του καρκίνου “Coach, the ally for heath” του οργανισμού “Together against cancer” . Είναι τακτικό μέλος στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, μέλος στην Επιτροπή Αλιείας και αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επίσης συμμετέχει στις αντιπροσωπείες για τις σχέσεις ΕΕ Ρωσίας και ΕΕ Σερβίας.

Η μεγάλη αγάπη της ζωής του θα παραμένει όμως πάντα το ποδόσφαιρο. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκινάει το καλοκαίρι του 1988 με την ένταξη του στην ομάδα της Καβάλας. Από εκεί το 1992 παίρνει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ όπου ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του και γίνεται ο δεύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής που παίρνει μεταγραφή στο εξωτερικό. Για περίπου 20 χρόνια αγωνίστηκε σε ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού: Καβάλα, ΠΑΟΚ, Λέστερ, ΑΕΚ, Μπολόνια. Ως αρχηγός, το 2004 οδηγεί την Εθνική Ελλάδος στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μία από τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού. Ανακηρύσσεται Πολυτιμότερος Παίκτης του τουρνουά και 5ος καλύτερος Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής για το 2004. Είναι ο πρώτος Έλληνας που πέρασε τις 100 συμμετοχές και έφτασε τις 120 συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Το 2007 αναλαμβάνει πρόεδρος του ΠΑΟΚ σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την επιτυχία του 2004 τι έχει αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο?

Είναι γεγονός, ότι δεν τα καταφέραμε ως χώρα να κεφαλαιοποιήσουμε την μεγάλη επιτυχία του 2004, τουλάχιστον στο βαθμό που θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Μπορεί η Εθνική Ομάδα να παρέμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο για αρκετά χρόνια, συμμετέχοντας διαδοχικά στην τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων, δεν μπορέσαμε όμως να αναβαθμίσουμε το άθλημα συνολικά. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, η οργάνωση των πρωταθλημάτων, αλλά και τα τμήματα υποδομής παραμένουν δυστυχώς στάσιμα, αν όχι χειρότερα απ’ ότι δεκαπέντε χρόνια πριν. Σε συλλογικό επίπεδο, προφανώς έγιναν βήματα μπροστά με σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες, αλλά αναπόφευκτα η οικονομική κρίση έπληξε σοβαρά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος. Οπότε προφανώς και χάθηκαν ευκαιρίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά θα πρέπει η όποια κριτική να γίνεται με πλήρη συναίσθηση των πραγματικών μεγεθών και δυνατοτήτων του ελληνικού ποδοσφαίρου.


https://www.instagram.com/thebostons_vetlans_old_factory/
Νοσοκομείου 1 Βέτλανς Νάουσα
ΤΗΛ. 2332 052348

Ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής πως αποφάσισε να γίνει ευρωβουλευτής?

Η πολιτική είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Όλοι πρέπει να εκπροσωπηθούν και όλοι έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν. Είτε αρέσει αυτό σε κάποιους είτε όχι, οι πολίτες είναι οι μοναδικοί κριτές. Στο παρελθόν μου είχαν γίνει πολλές προτάσεις να ασχοληθώ με την πολιτική σε διάφορα πόστα. Το 2014 έκρινα, ωστόσο, ότι στη δύσκολη εκείνη στιγμή για τη χώρα έπρεπε και εγώ να βοηθήσω. Οι ημέρες που ζούμε απαιτούν τη συμμετοχή όλων μας. Απαιτούν να λειτουργήσουμε ως ομάδα και να δώσουμε ο καθένας τον δικό του καλύτερο εαυτό, στην προσπάθεια να ξαναχτίσουμε την χώρα μας. Είχα αποφασίσει, όμως, από την αρχή ότι θα μπω σε αυτή τη διαδικασία τιμώντας τα χρώματα της Ελλάδας και όχι μέσω ανούσιων πολιτικών αντιπαραθέσεων. Για αυτό το λόγο, πορεύτηκα και ενήργησα όλα αυτά τα χρόνια με όρους ομαδικότητας και συνεργασίας με τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές. Ο στόχος παραμένει πάντα η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας. Με τον ίδιο τρόπο σκοπεύω να πορευτώ, και σε αυτή τη θητεία.

Που παίζεται πιο βρώμικο παιχνίδι στα γήπεδα ή στην πολιτική?

Βρώμικο παιχνίδι μπορεί να παιχθεί παντού.Το θέμα είναι εάν εσύ είσαι διατεθειμένος να συμμετάσχεις σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Ο ανταγωνισμός, η φιλοδοξία, η πίεση για το αποτέλεσμα, προφανώς και μπορεί να οδηγήσει σε περίεργες καταστάσεις τόσο στον αθλητισμό, όσο και στην πολιτική. Ο αθλητής όμως είναι σε πλεονεκτική θέση όταν έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους συνθήκες. Γιατί ο αθλητής μεγαλώνει και γαλουχείται σε ένα περιβάλλον που προωθεί την ομαδικότητα, την αυτοπειθαρχία, τη συνεργασία, το σεβασμό προς τους άλλους. Ο αθλητισμός του μαθαίνει πως να διαχειρίζεται συναισθήματα και να παίρνει αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου. Του μαθαίνει πως είναι να λειτουργείς σε ένα πλαίσιο κανόνων και τι σημαίνει ευθύνη. Στην πολιτική συνήθως λείπει αυτό το υπόβαθρο, οπότε η διαχείριση ανάλογων περιστατικών είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ποια είναι η άποψη των Ευρωπαίων για τους Έλληνες αυτή τη στιγμή?

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση στην Ελλάδα ότι οι ξένοι έχουν μια ιδιαίτερα αρνητική άποψη για τους Έλληνες. Αυτό δεν ισχύει. Έχω εισπράξει πολύ θετικά μηνύματα από τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προφανώς, η κρίση έκανε ζημιά στην εικόνα της χώρας. Στην αρχή της κρίσης ακούστηκαν πολλά. Αλλά αυτό δεν άλλαξε ούτε την αγάπη που δείχνουν οι άλλοι για την πατρίδα μας, ούτε την εκτίμηση που τρέφουν για τους Έλληνες. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτά τα στερεότυπα. Υπερβολές πάντοτε ακούγονται όταν η κατάσταση ξεφεύγει και είναι πάντα το πιο βολικό να επιρρίπτουμε τις ευθύνες στους άλλους. Τα ελληνικά θέματα μονοπώλησαν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Αυτό ίσως είναι το μόνο που πραγματικά κούρασε τους ξένους. Πλέον, μπορώ να πω ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες και μεγάλη αισιοδοξία για την πορεία της χώρας. Το θέμα, λοιπόν δεν είναι να αλλάξουμε την άποψη των Ευρωπαίων για τους Έλληνες. Το πραγματικό ζητούμενο είναι να αλλάξουμε την άποψη των Ελλήνων για τους Έλληνες.

Το θέμα, λοιπόν δεν είναι να αλλάξουμε την άποψη των Ευρωπαίων για τους Έλληνες. Το πραγματικό ζητούμενο είναι να αλλάξουμε την άποψη των Ελλήνων για τους Έλληνες.

Πρόσφατα γράψατε ένα παιδικό παραμύθι? Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά?

Ήταν μία ιδέα που τη σκεπτόμουν αρκετό διάστημα. Ενώ συζήτησα με αρκετούς φίλους δημοσιογράφους το ενδεχόμενο να εκδώσουμε μια αυτοβιογραφία μου, αποφάσισα ότι το πρώτο που θα ήθελα να κάνω ήταν ένα βιβλίο, ένα παραμύθι εάν θέλετε, που να απευθύνεται σε παιδιά. Έχω τρέλα με τα παιδιά και για μένα θα ήταν η υπέρτατη τιμή να καταφέρω να ασκήσω θετική επιρροή στο τρόπο που μεγαλώνουν. Το παραμύθι είναι κατά βάση αυτοβιογραφικό και αναφέρεται στην πορεία ενός αγοριού, το οποίο από τις αλάνες ενός χωριού, όπως εγώ, κατάφερε να βρεθεί αρχηγός της Εθνικής ομάδας αλλά και Πρωταθλητής Ευρώπης. Το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι πως όλα είναι δυνατά στη ζωή. Πως μόνο με δουλειά, υπομονή, επιμονή και ομαδικότητα μπορείς να πετύχεις. Προωθεί λοιπόν έννοιες και αρχές, που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό υποβαθμίσαμε στην ελληνική κοινωνία.

Από τις αλάνες της Καβάλας, στα ευρωπαϊκά γήπεδα και από εκεί στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου. Δραστήριος, δυναμικός και αληθινός ο Θοδωρής με το νούμερο 7 θα είναι για εμάς ο αρχηγός που σήκωσε την Ελλάδα στα χέρια του με την επιτυχία του 2004.

Share your thoughts