This is a men’s story

Ένας λογοθεραπευτής από τη Νάουσα, ένας βιβλιοπώλης από τη Θεσσαλονίκη και ένας συγγραφέας από την Αθήνα πρωταγωνιστούν στο σημερινό διαφορετικό Μy little Story. Τρεις άντρες, τρεις δυναμικοί χαρακτήρες με ξεχωριστές προσωπικότητες και με μοναδικό κοινό σημείο τη φιλία τους και την αγάπη για τα βιβλία, αποκρίνονται στις ίδιες ερωτήσεις. Οι απαντήσεις τους θα λύσουν, ενδεχομένως, κάποιες από τις απορίες σας καθώς αποτελούν μια μικρή γεύση για το πως σκέφτεται το ισχυρό φύλο. Και λέω μικρή, γιατί είμαι σίγουρη ότι έχουν πολλά περισσότερα να πουν, ποιος ξέρει ίσως σε επόμενα Story.

Αγαπημένη καθημερινή συνήθεια: Διπλό εσπρεσσάκι και κουλούρι με ταχίνι

Ο Αμβρόσιος Τσανταρλιωτης γεννήθηκε οριακά στα 70s. Μεγάλωσε μέσα στα βιβλία μυημένος από τον βιβλιοπώλη πατέρα του. Η αγάπη του για το βιβλίο τον οδήγησε σε σπουδές Βιβλιοθηκονομίας και εν συνεχεία απόλυτα συνειδητοποιημένος αφιερώθηκε στην εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης δημιουργώντας το «ΒΙΒΛΙΟΦΟΡΟ». Ακολούθησαν συνεργασίες με σημαντικά πρόσωπα, συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολλους παράγοντες του χώρου του βιβλίου. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται παράλληλα στο χώρο της εστίασης συμμετέχοντας στη διοίκηση των καταστημάτων ΚΟΥΚΟΣ! (Ιστορικά τυροπιτακια και προϊόντα ζύμης) Αγαπάει όλα τα αθλήματα του νερού.Είναι παντρεμένος με τη Μαρία και έχει δύο γιούς 7 χρονών.

Αγαπημένη καθημερινή συνήθεια: Ο πρωινός ελληνικός καφές

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells. Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του “Μπαμπά Mεγάλωσέ με” και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του “Η Ζωή που Έλειπε” (αγγλική έκδοση Cave of Silence). Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο “Ογκρέσα”. Ακολούθησε το “Μη με Λησμόνει” ενώ τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του “Ουρανόεσσα”, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon). Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο “Φως μέσα στη Θύελλα” (αγγλική έκδοση Athora), το 2018 κυκλοφόρησε το “Μυρωδιά από Σανίδι” και το 2019 το “Μια Νύχτα Ακόμη”. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο Εβόρα και κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020. Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά. www.kostaskrommydas.gr. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα και έχει μια κόρη.

Αγαπημένη καθημερινή συνήθεια: Πρωινό περπάτημα & διάβασμα

Ο Κώστας Τούφας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάουσα. Το 2001 αποφοίτησε από το Τμήμα Λογοθεραπείας-Ειδικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Σόφιας “St. Kliment Ohridski”, Σχόλη Βασικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στις Επικοινωνιακές Διαταραχές της Ανάπτυξης, από το ίδιο τμήμα. Έκτοτε έχει παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις και σεμινάρια στη Λογοθεραπεία, την κλινική διάγνωση και τη θεραπεία και έχει ολοκληρώσει την εξειδίκευση στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση. Από το 2001 εργάζεται ιδιωτικά ως κλινικός λογοθεραπευτής με βρέφη, παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους. Είναι κάτοχος νόμιμης Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών και του Διεθνή Οργανισμού Λογοθεραπευτών-Φωνιάτρων. Εμπνευστής και ιδρυτής του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών, αρχικά στην Θεσσαλονίκη και από το 2010 στην Νάουσα. Οι καθημερινές προκλήσεις της ανάπτυξης των παιδιών αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος του, με στόχο ένα απολαυστικό βίωμα ζωής, με τη βοήθεια των παιχνιδιών και της επιστήμης της λογοθεραπείας. Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία και έχει δύο κόρες.

Πως γνωριστήκατε και πως διατηρείτε τη σχέση σας;

Αμβρόσιος Τσανταρλιώτης

Με τον Ναουσαίο Κωνσταντίνο γνωριστήκαμε πριν 15 χρόνια στον ΕΣ. Μια συναναστροφή 20’ ήταν αρκετή να κάνουμε εν συνεχεία παρέα με κορύφωση τα τελευταία χρόνια που είμαστε κολλητοί αν και από απόσταση. Με τον Τρικαλινό εν Αθήναις Κώστα γνωριστήκαμε μοιραία όταν απόκτησε την ιδιότητα του συγγραφέα πριν 6 χρόνια! Δε χρειάστηκε πάνω από δύο συναντήσεις για να τακιμιάσουμε! Στις φετινές διακοπές αποτέλεσα και τον κρίκο σύνδεσης των τριών μας, κάνοντας μαζί με τις οικογένειές μας διακοπές και περνώντας μαγικά! Ανυπομονούμε για του χρόνου! Οι σχέσεις διατηρούνται επειδή θέλουμε… δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Κώστας Κρομμύδας

Η γνωριμία όλων μας μαζί έγινε φέτος στον Αρμενιστή στην Χαλκιδική υπό εξαιρετικές συνθήκες. Λόγω απόστασης το μεγαλύτερο μέρος της επαφής μας γίνεται με μηνύματα και τηλεφωνήματα. Σε κάθε περίπτωση ανυπομονούμε όλοι για τις επόμενες κοινές διακοπές μας.

Κώστας Τούφας

Με τον Αμβρόσιο γνωριστήκαμε κατά την στρατιωτική θητεία μας και η σχέση μας θέριεψε μέσα από τα βιβλία, με τον Κώστα στις διακοπές που κάνουμε κάθε καλοκαίρι με τις οικογένειες μας στο κάμπινγκ. Και από τότε μιλάμε καθημερινά.

Ανδρική φιλία: Υπερεκτιμημένη έννοια ή σταθερή αξία;

Αμβρόσιος Τ.

Οι διαδικασίες μεταξύ αντρών συνήθως είναι απλούστερες, μιας και από τη φύση μας είμαστε λιγότερο πολυσύνθετοι! Υπάρχουν περισσότερα ‘’πρωτόκολλα’’ συμπεριφοράς που δημιουργούν στεγανά για μια μακροχρόνια σταθερή σχέση! Αυτό είθισται αλλά ο νόμος της ρευστότητας που ασπάζομαι ιδιαιτέρως πάντα υπάρχει! Κατά την προσωπική εξέλιξη, στον καθένα μας μεταβάλλονται τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και μπορεί να τείνει να απομακρύνεται.

Κώστας Κ.

Οι πραγματικές φιλίες αυτές που αντέχουν στο χρόνο πάντα είναι σταθερές αξίες. Υπερεκτιμημένες είναι εκείνες που γίνονται με άλλους σκοπούς οπότε είναι αδύνατο να συντηρηθούν για πολύ καιρό.

Κώστας Τ.

Σταθερή και ανεκτίμητη αξία.

Οι γυναίκες ισχυρίζονται πως οι άντρες έχουν πάψει να είναι πλέον «κυνηγοί»,  τι πιστεύεις;

Αμβρόσιος Τ.

Ο άντρας ήταν κυνηγός όταν ζούσε στις σπηλιές! Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται συνεχώς. Αν ένας άντρας και μια γυναίκα θέλουν να ναι μαζί τίποτα δε τους σταματά! Αλλάζουν οι ρυθμοί συνεχώς και αυτό δεν είναι κακό! Θα κυριαρχεί πάντα ο πιο προσαρμοστικός. Ο άντρας κυνηγός ε; Η γυναίκα δηλαδή θήραμα; Δε μ΄αρέσει…

Κώστας Κ.

Εγώ πιστεύω πως το πρόβλημα πλέον στο θέμα του φλερτ αφορά και τα δύο φύλα. Ναι μεν οι άντρες έχουν πάψει να είναι κυνηγοί αλλά και οι γυναίκες έχουν σταματήσει να είναι δεκτικές στο φλερτ. Στην ουσία αφαιρούν αυτό το ρόλο από τους άντρες με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Κώστας Τ.

Μην ξεχνάτε οι γυναίκες είναι ανώτερα βιολογικά πλάσματα και γενικότερα παραπονιούνται για τις ατέλειες του ανδρικού φύλου. Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρείται μια έντονη αλλαγή στο τρόπο που προσεγγίζουν οι άντρες τις γυναίκες αλλά θεωρώ ότι παραμένουν κυνηγοί ίσως με διαφορετικό τρόπο. Ο μόνος κανόνας που πρέπει να υπάρχει είναι η ευγενική έκφραση του συναισθήματος από την πλευρά των αντρών και γυναικών.

Πόσο έχουν επηρεάσει τα social media τις ανθρώπινες σχέσεις;

Αμβρόσιος Τ.

Πολύ! Νέα τάξη πραγμάτων! Παρατηρώ φαινόμενα αποξένωσης και μοναχικότητας όλο και πιο έντονα με τα social media στη θέση της κλειδαρότρυπας. Πρέπει να μάθουμε να τα αξιοποιούμε και όχι να μας εκμεταλλεύονται ‘’ρουφώντας’’ μας! ΄Εχουν τεράστια ισχύ σε όλα τα επίπεδα και μπορούν να μας ωφελήσουν αρκεί να έχουμε την διαύγεια ορθής χρήσης. Θέλει πολλή προσοχή στις νέες γενιές με το κατά δύναμιν σωστή καθοδήγηση από τους γονείς!

Κώστας Κ.

Τα social media για την δικιά μου φιλοσοφία αποτελούν ένα μέσο για να επικοινωνούν οι άνθρωποι και για να προβάλουν κάποιοι άλλοι τις δουλειές τους. Η υπερβολή και η υπέρ έκθεση μόνο κακό κάνει. Είναι όμως και ένας χώρος όπου πολύ πιο εύκολα μπορείς να εντοπίσεις έναν άνθρωπο που σε ενδιαφέρει. Είτε επαγγελματικά είτε συναισθηματικά.

Κώστας Τ.

Η επικοινωνία είναι το παν και η κοινωνικότητα είναι το κλειδί, απλά ο τρόπος έκφρασης των ανθρώπων έχει αλλάξει μορφή. Νομίζω ότι μας ελκύουν άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα μας, που τους βλέπουμε δια ζώσης και απλά τους ψάχνουμε για να μιλήσουμε από τα social. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι η νέα πραγματικότητα που αν τα διαχειριστούμε σωστά μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε. Εμείς λόγου χάρη μένουμε μακριά αλλά μας βοηθάει να είμαστε τόσο κοντά.

Η πόλη που ζει ο καθένας από εμάς, πως και πόσο επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας;

Αμβρόσιος Τ.

Μιας και αφορά τους τρεις μας, εδώ να τονίσω πως ο Κωνσταντίνος είναι ο Ναουσαίος που ζει με ρυθμούς Θεσσαλονίκης, εγώ  Θεσσαλονικιός που ζει με ρυθμούς Αθήνας και ο Κώστας, Αθηναίος που ζει με ρυθμούς Νάουσας! Αρα συνενοούμαστε μια χαρά! Τον τρόπο σκέψης τον επηρεάζουν πολλαπλά ερεθίσματα αλλά και βιώματα, τα οποία λαμβάνουμε από τον περιβάλλοντα χώρο. Να σου πω όμως ένα μυστικό; Κρυφοναουσαίο με αποκαλούν τελευταία!

Ο Κωνσταντίνος είναι ο Ναουσαίος που ζει με ρυθμούς Θεσσαλονίκης, εγώ  Θεσσαλονικιός που ζει με ρυθμούς Αθήνας και ο Κώστας Αθηναίος που ζει με ρυθμούς Νάουσας

Κώστας Κ.

Σαφέστατα ο τόπος που ζούμε επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας αλλά και τα συναισθήματά μας. Είναι διαφορετικά να ζεις σε ένα διαμέρισμα μιας μεγάλης πόλης και εντελώς διαφορετικά σε ένα ωραίο σπίτι με κήπο κοντά στη φύση. Άλλες παραστάσεις, αλλά συναισθήματα, άλλου είδους σχέσεις με τους ανθρώπους αλλά και με το περιβάλλον.

Κώστας Τ.

Μετά απο χρόνια σε μεγάλα αστικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, για μένα και την οικογένεια μου ήταν όνειρο να επιστρέψουμε στο δικό μου «γαλατικό χωριό» την Νάουσα, πάντα ήθελα να τους δείξω τον τρόπο ζωής της, εδώ μεγαλώνουμε κοντά στην φύση , νομίζω βοηθάει πολύ στην καθημερινότητα. Στις μικρή μας πόλη μπορεί να μην υπάρχουν πολλές επιλογές αλλά έχουμε οργανώσει ένα μικρό πυρήνα και προσπαθούμε να δημιουργούμε αναμνήσεις.

Υπάρχει κάποια έκφραση που χρησιμοποιείτε μεταξύ σας;

Αμβρόσιος Τ.Εννοείται πως υπάρχει: ”Η καλύτερη ώρα” χαχα αλλά ως εκεί δε λέω παραπάνω.

Κώστας Κ.“Η καλύτερη ώρα”

Κώστας Τ. “Η καλύτερη ώρα”


Από τη μία η δουλειά, η οικογένεια και οι υποχρεώσεις έχουν κάνει την καθημερινότητα όλων έναν αδιάκοπο αγώνα δρόμου. Από την άλλη η τηλεόραση, το κινητό και τα social media καταβροχθίζουν τον, κατά τα άλλα, πολύτιμο χρόνο μας. Βιάζομαι, πνίγομαι, δεν προλαβαίνω ακούγονται από όλους. Και τι γίνεται με την ανθρώπινη επαφή; Τι γίνεται με τη φιλία; Η ευλογία του να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο στα εύκολα και στα δύσκολα; Χωράει σε όλα αυτά η φιλία; Στο υπερβολικά φορτωμένο προγραμμά μας, υπάρχει χώρος για ουσιαστική επικοινωνία; Για αμοιβαία αφοσίωση και κατανόηση, για εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια; Από εμάς εξαρτάται, εμείς ορίζουμε, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ορίζουμε πως και σε ποιον θα διαθέσουμε τον χρόνο μας. Η φιλία όταν είναι αληθινή μπορεί να μηδενίσει τις αποστάσεις, να παρακάμψει τις δυσκολίες και να βρει τρόπο να ανθίσει. Σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις το παν είναι η θέληση, αν θέλεις θα βρεις το τρόπο, αν δεν θέλεις θα βρίσκεις δικαιολογίες.

«Η φιλία βελτιώνει την ευτυχία και μειώνει τη δυστυχία, διπλασιάζοντας τις χαρές μας και διαιρώντας τη θλίψη μας.» Μάρκος Τύλλιος Κικέρων

Share your thoughts