Αγροτών Ανάγνωσμα, το ιστολόγιο που καλλιεργεί ιδέες

Δεν είναι λίγες οι φορές που σερφάροντας στο διαδίκτυο τσεκάρω πιθανά stories και υποψήφιους ήρωες, βλέπετε η αναζήτηση θεμάτων είναι από τις πλέον αγαπημένες μου συνήθειες. Κάπως έτσι ανακάλυψα και το Γιώργο Κατσαντώνη, εμπνευστή του Βlog Αγροτών Ανάγνωσμα, μια σελίδα γεωπονικής πληροφόρησης και ενημέρωσης για τον αγρότη και τον παραγωγό, που έχει προκαλέσει αίσθηση σε όλο το διαδίκτυο. Γεωπόνος στο επάγγελμα, με καταγωγή από τη Λάρισα, ο Γιώργος κατάφερε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κάνει η σελίδα του το γύρω της Ελλάδας. Η μεγάλη του επιτυχία όμως έγκειται στην αποδοχή του από το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Με καθημερινή αρθρογραφία για θέματα αγροτικής οικονομίας, γεωργικής μηχανολογίας, παρουσίασης μυκητολογικών ασθενειών και εντομολογικών εχθρών για τις κυριότερες καλλιέργειες στον Ελλαδικό χώρο, το Αγροτών Ανάγνωσμα εξελίχθηκε σε ένα δυνατό και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια καλλιεργητών και παραγωγών.

Η ιδέα

Όλα ξεκίνησαν από τη συμμετοχή μου σε διαδικτυακές ομάδες αγροτικού περιεχομένου στο facebook. Χιλιάδες κόσμου απαρτίζουν πλέον ομάδες για δενδροκαλλιέργεια, για θερμοκηπιακές καλλιέργειες, για κηπευτικές καλλιέργειες και άλλες ομάδες παρόμοιας φύσεως και θεματολογίας. Η απόφαση μου να πατήσω το εικονίδιο ¨Γίνετε μέλος στην ομάδα¨ και η αποδοχή μου από τα ιδρυτικά μέλη κάθε ομάδας, θα μπορούσα να πω ότι αποτέλεσε τη βασική αιτία ώστε να καταλάβω, εν ευθέτω χρόνω, ότι σήμερα ο Έλληνας αγρότης – παραγωγός ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο για κάθε είδους αγροτικά θέματα. Η ιδέα μου λοιπόν, ήταν αποτέλεσμα έντονης μακροχρόνιας  παρατήρησης και διαπίστωσης  ότι μεγάλος όγκος  θεμάτων  γεωπονικής φύσεως  παρουσιάζονται προς συζήτηση, προς ανταλλαγή απόψεων, και αν φυσικά είναι εφικτό, προς επίλυση κάθε τέτοιου θέματος. Ως απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με επαγγελματική ενασχόληση με την ιδιότητα του γεωπόνου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η ιδέα ήταν σαφέστατη μετά την συνάθροιση  όλων των παραπάνω.

DANTE’S PAIRING CULTURES
ON INSTAGRAM : @DANTESALLDAYBAR
Μαρίνου Αντύπα 1 και Παπακυριαζή 36 ΤΗΛ. 241 400 9487 ΛΑΡΙΣΑ

Το κοινό

Σε διάστημα 13 μηνών οι ακόλουθοι της σελίδας του Αγροτών Ανάγνωσμα φτάνουν σχεδόν τις 11.000, ενώ τα μέλη της ομάδας ξεπερνούν τις 6.000 με ένα πραγματικά απίστευτο αριθμό αναγνωσιμότητας. Αν με ρωτάς που οφείλεται αυτό θα σου πω το εξής: Το Αγροτών Ανάγνωσμα, το μόνο που έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει είναι μια συνεχής, καθημερινή ροή γεωπονικής αρθρογραφίας και αρθρογραφίας γενικής ενημέρωσης προς κάθε αγρότη – παραγωγό, και όχι μόνο.

Νέοι αγρότες

Στο αγροτικό διαδίκτυο στο οποίο και κινείται το Αγροτών Ανάγνωσμα καθώς και με την προσωπική μου επαφή, λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητάς μου, διαπιστώνω πως ο αριθμός της απασχόλησης της νεαρής ηλικίας με τη γη είναι κάτι παραπάνω από δεδομένος και σίγουρος. Οι νεαροί και νεαρές εκτός από το διαδικτυακό ”χώμα” πατάνε για τα καλά και το χώμα του αγροτεμαχίου τους, προσπαθώντας με έναν άριστο συνδυασμό και των δύο να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έρευνα του Αγροτών Ανάγνωσμα σχετικά με τις καλλιέργειες

Στην ομάδα του Αγροτών Ανάγνωσμα παρελθοντικά είχα δημιουργήσει μια δημοσκόπηση προς τα μέλη της ομάδας με σκοπό την εξαγωγή μιας κατατοπιστικής και όσο γίνεται σαφέστατης εικόνας, γύρω από το είδος των καλλιεργειών, που αποτελούν το αντικείμενο της επαγγελματικής ή και ερασιτεχνικής τους ενασχόλησης. Φυσικά μέσα από μια τέτοια διενέργεια δεν βγάζεις τελεσίδικα συμπεράσματα, αλλά έχεις μια γενική εικόνα. Στην κορυφή της λίστας λοιπόν συναντάμε την ελαιοκαλλιέργεια. Ακολουθούν τα Πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, βερικοκιά, κερασιά, βυσσινιά, δαμασκηνιά, αμυγδαλιά), το αμπέλι, τα ακρόδρυα (καρυδιά, καστανιά, φουντουκιά, φιστικιά, αμυγδαλιά), τα κηπευτικά (θερμοκηπίου, υπαίθρια), τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, νερατζιά, κιτριά), τα μηλοειδή (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, μουσμουλιά), τα χειμερινά σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, triticale), τα χειμερινά ψυχανθή (βίκος, μπιζέλι, ρόβι, λαθούρι, κουκιά, φακή, ρεβίθια, λούπινα), το βαμβάκι, το ακτινίδιο και ο λωτός, τα ροδιά, τα εαρινά σιτηρά (αραβόσιτος, ρύζι, σόργο, κεχρί), τα goji berries – μπλε μύρτιλα – σμέουρα -βατόμουρα, ο ηλίανθος, τα χορτοδοτικά (μηδική) και στο τέλος τα εαρινά ψυχανθή (σόγια, αραχίδα). Επαναλαμβάνω, μέσα από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν εξάγεις τελεσίδικα συμπεράσματα, αλλά λαμβάνεις μια ”γεύση”, για την κατάσταση στη χώρα μας τη δεδομένη στιγμή.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις

Σε αυτή την 29μηνη λειτουργία του Αγροτών Ανάγνωσμα, η αλήθεια είναι ότι έχω γίνει αποδέκτης πολλών ερωτήσεων από αγρότες και παραγωγούς, φοιτητές και σπουδαστές της γεωπονικής. Επιπλέον έχω προβεί σε διάλογο και ομιλία με δημοσιογράφους, συναδέλφους γεωπόνους και πανεπιστημιακούς και αυτό αποτελεί πραγματικά χαρά και τιμή για το Αγροτών Ανάγνωσμα και έμενα προσωπικά. Θα προσπαθήσω λοιπόν, να δώσω μια γενική εικόνα από τις ερωτήσεις που διαβάζονται στα εισερχόμενα της σελίδας του blog καθώς και στο email μου, και θα σου πω πως αφορούν κυρίως στη λίπανση, στις καλλιεργητικές φροντίδες και στη φυτοπαθολογία. Αυτά τα τρία μπορώ να πω ότι αποτελούν τις πιο συνηθισμένες και συχνές ερωτήσεις.

Αγρότες, τεχνολογία και διαδίκτυο

Γενικά, βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου κάθε ηλικιακής βαθμίδας αγρότης και παραγωγός, ακόμα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχει γνωρίσει και έχει εξοικειωθεί με όλα τα παράγωγα που προσφέρει η σύγχρονη επικοινωνία. Το διαδίκτυο θεωρώ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του, έχουν ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγροτικού κόσμου και θεωρώ ότι στο μέλλον θα μεγιστοποιήσουν το θετικό πρόσημο επηρεασμού τους. Ήδη, έχουν δημιουργηθεί πλατφόρμες μέσα από τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα εμπορίας κάθε αγροτικού προϊόντος (βιολογικού – συμβατικού), δυνατότητας εύρεσης εργατικού δυναμικού για τις εποχιακές αγροτικές εργασίες και πολλά προσφερόμενα πράματα για τον τομέα της τυποποίησης και μεταποίησης. Το διαδίκτυο προσφέρει με λίγα λόγια, με το πάτημα ενός κλικ, γρήγορη και κάθε μορφής, συνεργασία και γνώση. Πάντα εννοείται , με το κατάλληλο φιλτράρισμα του καθενός. Από την άλλη μεριά συναντάμε νέες τεχνολογίες προσφερόμενες στην υπηρεσία κάθε αγρότη. Για παράδειγμα, η Γεωργία ακριβείας, ένα ψηφιακό σύστημα, ένα σύνολο ψηφιακών εφαρμογών με τις οποίες και μπορείς να αποδώσεις βελτιστοποίηση απόδοσης και ποιότητας καλλιέργειάς σου. Ένα σύνολο τεχνολογιών και μέσων ικανών να καταγράψουν με ακρίβεια την υπάρχουσα κατάσταση στον αγρό, στη συνέχεια να διαχειριστούν τη συγκεντρωμένη πληροφορία και δεδομένα και τέλος να εφαρμόσουν τις εισροές έτσι, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε σημείου και χρονικής στιγμής ξεχωριστά. Δεν θα αποδώσω και ούτε θα επεκταθώ περαιτέρω σε άλλες ορολογίες αλλά με τα παραπάνω που ανέφερα, μπορείτε και εσείς να συνειδητοποιήσετε ότι διαδίκτυο και νέες τεχνολογίες, θα κυριαρχήσουν ακόμα περισσότερο μελλοντικά στον αγροτικό βίο, ως σύμμαχοι και απόλυτοι συνεργάτες.

Οι στόχοι

Ο στόχος μου ο πρωταρχικός ήταν, είναι και θα είναι η καθημερινή γεωπονική πληροφόρηση και γενική ενημέρωση  προς κάθε αγρότη – παραγωγό και οποιοδήποτε αναγνώστη του Αγροτών Ανάγνωσμα και δευτερευόντως, θα προσπαθήσω – και όχι θα ευχηθώ – στην εξέλιξη του blog μου, από ένα γεωπονικό ενημερωτικό blog σε ένα γεωπονικό ενημερωτικό site. Όλα την κατάλληλη ώρα και την κατάλληλη στιγμή.


Η διαχείριση του σημερινού άρθρου ήταν μια πρόκληση για εμένα. Η παντελής έλλειψη γνώσεων σε συνδυασμό με την απειρία μου σε θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος, ερχόταν σε αντίθεση με τον πλήρως ενημερωμένο και έμπειρο Γιώργο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διαφωνήσουμε αρκετές φόρες το μικρό διάστημα που δουλεύαμε μαζί το Story. Μέσα από τις διαφωνίες μας όμως συνειδητοποίησα, για ακόμη μια φόρα, πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς και να σέβεσαι αυτό που κάνεις. Πόση γενναιότητα θέλει να το υπερασπίζεσαι, να το πονάς, να μην κάνεις εκπτώσεις και κυρίως να μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από αυτό που εσύ θεωρείς άψογο. Είτε είσαι γεωπόνος, είτε είσαι αγρότης, γυμναστής, σκουπιδιάρης, λαχειοπώλης, γιατρός ή επιστάτης μάθε να είσαι κορυφαίος. Αλλιώς τι νόημα έχει; Εσύ τι προτιμάς; Κορυφαίος ή μέτριος;

Share your thoughts