Αθλητής εκτός συνόρων
Πείσμα, πάθος και θέληση χαρακτηρίζουν τον Κωνσταντίνο Πετράκη, τον τρόπο που ζει και τον τρόπο που αγωνίζεται. Ο τριαντάχρονος αθλητής snowboard από τη Βέροια, παρά την αναπηρία του, δεν σταμάτησε πότε να προσπαθεί, πετυχαίνοντας έτσι να γίνει ο πρώτος Έλληνας αθλητής στη κατηγορία para snowboard και ο μοναδικός εκπρόσωπος της ελληνικής αποστολής στους χειμερινούς παρά Ολυμπιακούς αγώνες PyeongChang 2018 της Ν.Κορέας, όπου έκανε πολύ καλή εμφάνιση.
Ο νεαρός αθλητής γεννήθηκε το 1987 με μαιευτική παράλυση, ( ατροφική παράλυση ή πάρεση (αδυναμία) του άνω άκρου), κάτι που όπως φάνηκε δεν τον εμπόδισε, όχι απλά να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, αλλά να διαπρέψει κιόλας.
Θεωρώ ότι έχω την καλή παράλυση, αν μπορεί βέβαια να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Φυσικά έγινε και πολύ δουλειά με φυσιοθεραπείες και ασκήσεις, ενώ χρειάστηκε να κάνω και ένα χειρουργείο όταν ήμουν 12 χρονών. Ήμουν ανέκαθεν πολύ δυνατός χαρακτήρας και δεν είχα ποτέ κόμπλεξ με το σώμα μου. Δεν επέτρεψα σε κανέναν να με κάνει να νιώσω μειονεκτικά , σε αυτό συνέβαλαν βέβαια και οι πολύ καλές αθλητικές μου επιδόσεις. Ήμουν πολύ δυνατός στα πόδια και συμμετείχα σε όλα όσα έκαναν τα αγόρια της ηλικίας μου, ποδόσφαιρο,ποδήλατο, μπάλα τα πάντα. Η κινητική δυσκολία στο δεξί μου χέρι δεν ήταν εμπόδιο για μένα.
Από την ηλικία των 15 , ο Κωνσταντίνος άρχισε να ασχολείται πιο συστηματικά με το snowboard. Σήμερα είναι μέλος του αθλητικού συλλόγου ατόμων με αναπηρία Εν Σώματι Υγιεί και διακεκριμένος αθλητής χιονοσανίδας, στις κατηγορίες boardercross και banked slalom.
¨To snowboard βγήκε στην πορεία και κόλλησα. Είναι πιο εύκολο για εμάς που έχουμε δίπλα στα σπίτια μας, τόσες επιλογές σε χιονοδρομικά να στραφούμε σε χειμερινά αθλήματα. Εξάλλου ο νομός μας είχε ανέκαθεν μεγάλη ιστορία στις χιονοδρομίες και τροφοδοτούσε τις εθνικές αποστολές με τους αθλητές του. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Κορέα το 2018 πήραμε μέρος 3 αθλητές από την Ημαθία. Η Σοφία Ράλλη και η Μαρία Ντάνου στους Ολυμπιακούς αγώνες και ένας εγώ στους Παραολυμπιακούς.¨
Ο Κωνσταντίνος δεν έχει πάρει μέρος σε κανέναν επίσημο αγώνα επί ελληνικού εδάφους, καθώς τα δεδομένα στη χώρα μας δεν μπορούν να υποστηρίξουν αθλητές σαν αυτόν. Χρειάστηκε λοιπόν να πάει στο Landgraaf της Ολλανδίας το 2017 ώστε μέσω αγώνων να περάσει από αξιολόγηση , (International classification – 17η θέση ) και να γίνει η επίσημη είσοδος του στην Παγκόσμια Κατάταξη Parasnowboard. Από εκεί και μετά οι συμμετοχές και οι διακρίσεις πάντα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο πολλές, Ολλανδία, Φιλανδία, Ιράν, Ντουμπάι και φυσικά η Κορέα.
¨Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε ακόμα πίσω στο κομμάτι των υποδομών, και στο θέμα της αξιόλογης και της κατάταξης αθλητών με κινητικά προβλήματα. Πρέπει να τρέξεις πολύ από μόνος σου. Από το 2018 και με προσωπικό αγώνα κατάφερα να γίνω μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Έκτοτε τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα για μένα καθώς, η επιτροπή ανέλαβε τον εξοπλισμό μου, τα έξοδα αποστολής στην Κορέα και κάποια άλλα ταξίδια. Ας μην είμαστε μίζεροι και κακοί, μπορεί να υστερούμε σε κάποια θέματα όσον αφορά στα χιονοδρομικά μας, έχουμε όμως πολύ καλή εξυπηρέτηση και αντιμετώπιση από το ανθρώπινο δυναμικό στα άτομα με αναπηρία και αυτό είναι πολύ σημαντικό.¨
Επόμενος στόχος είναι οι Παραολυμπιακοί του 2022 και φυσικά τα world champion cup που διεξάγονται μία φορά το χρόνο. Πέρα όμως από το αθλητικό κομμάτι, πρόθεση του Κωνσταντίνου είναι, μέσω της δικής του ιστορίας, να δώσει κίνητρο στα νέα παιδιά με αναπηρία να έρθουν κοντά στα χειμερινά αθλήματα, και τον αθλητισμό γενικότερα.
¨Αυτά που είδα από αθλητές στο εξωτερικό δεν τα διανοείται ο ανθρώπινος νους. Όταν βλέπεις έναν τυφλό άνθρωπο να κάνει σκι καταλαβαίνεις ότι μπορείς πλέον να κάνεις τα πάντα. Έχει μεγαλύτερη αξία ο αγώνας και η νίκη η δική μας σε σχέση με έναν αρτιμελή αθλητή. Όλοι μπορούν και πρέπει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, όποιο κινητικό πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζουν.¨
Να προσπαθείς. Να μην τα παρατάς ποτέ, εκεί είναι η ουσία. Να βρεις τι είναι αυτό που σε γεμίζει, σε καλύπτει και σε κάνει χαρούμενο. Για τον Κωνσταντίνο προφανώς είναι η σανίδα του και η αίσθηση ότι πετάει όταν κατεβαίνει με αυτήν τις πλαγιές των βουνών. Ψάξε και εσύ να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που θα σου δώσει φτερά για να πορεύεσαι στη ζωή σου.