Αντάμα “Μεγαλώνουμε μαζί Μεγαλώνουμε καλύτερα”

Η Σοφία και η Λιάνα, δύο νέες δυναμικές γυναίκες, είναι το μυαλό και η ψυχή πίσω από τον νεοσυσταθέντα οργανισμό ΑΝΤΑΜΑ, που απευθύνεται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στους ανθρώπους 65+. Στόχος τους να δημιουργήσουν δράσεις και συνθήκες που θα ενδυναμώσουν τα άτομα στο 3ο στάδιο της ενήλικης ζωής τους, ενώ συγχρόνως επιθυμούν να αφυπνίσουν και να ευαισθητοποιήσουν τη συλλογική συνείδηση του κόσμου, ώστε οι ηλικιακές διακρίσεις να μειωθούν και σταδιακά να εκμηδενισθούν. Δυο πολύ καλές φίλες που ζουν στην Αθήνα, ένωσαν τις γνώσεις τους αλλά κυρίως την αγάπη τους για τον άνθρωπο, εν προκειμένω τον μεγαλύτερο ηλικιακά άνθρωπο, θέλοντας να του δώσουν φωνή να εκφραστεί αλλά και τη δύναμη να ακουστεί.

Τι είναι η «Αντάμα»;

Η ΑΝΤΑΜΑ είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε στα μέσα του 2020, προκειμένου να γεφυρώσει και ενδυναμώσει τους ανθρώπους άνω των 65+, στη μεταβατική αυτή φάση της ζωής από την πλήρη εργασία στη συνταξιοδότηση, προκειμένου να βρουν δράσεις και λόγους να τους διατηρήσουν κοινωνικά ενεργούς.

Ποιος είχε την ιδέα;

Πρώτα από όλα να αναφέρουμε ότι πέρα από συνεργάτιδες, είμαστε πλ΄ςον και πολύ καλές φίλες. Μας συνδέει μια φιλία 10 ετών, που η αρχή της έγινε με ένα χαμόγελο στο διάδρομο μίας πολυεθνικής εταιρείας, στην οποία και οι δύο εργαζόμαστε στο χώρο του Marketing. Έχοντας κοινά πιστεύω και τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα στα σημαντικά θέματα της ζωής, η ιδέα ξεκίνησε από τα προσωπικά μας βιώματα μέσα στα χρόνια, την παρατήρηση των δικών μας ανθρώπων στον ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό κύκλο. Διαπιστώσαμε πώς η διάθεση για ζωή και δράση σε κάποιους παρέμενε αμείωτη, παρά τις δυσκολίες στη ζωή ενώ σε κάποιους άλλους μειωνόταν και τους οδηγούσε να παίρνουν μία απόσταση από το τώρα και τη ζωή. Έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε μία ώθηση στους ανθρώπους 65+ να κατανοήσουν πως είναι αναγκαίο να διατηρήσουν έναν ενεργό κοινωνικό ρόλο, κάνοντας πράγματα που τους ενδιαφέρουν και δεν είχαν πριν το χρόνο ή μοιράζοντας τις εμπειρίες τους.

Όπως επισημαίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η αύξηση του αριθμού των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω συμβαίνει με πρωτοφανή ρυθμό και θα επιταχυνθεί τις επόμενες δεκαετίες. Από 900 εκατομμύρια το 2015 αναμένεται να φτάσει περίπου 2 δισεκατομμύρια το 2050.

Ποιος είναι ο σκοπός του οργανισμού;

Σκοπός μας είναι να συνδέσουμε ανθρώπους ηλικίας 65+ με συνομήλικους και νέους, μέσω πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και διαγενεακών δράσεων, λειτουργώντας ως ΓΕΦΥΡΑ. Επίσης να συντελέσουμε στη μείωση του ηλικιακού ρατσισμού και της μοναξιάς, μέσω υλοποίησης καμπανιών για αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Αν θέλαμε να «δούμε» την εικόνα του λόγου ύπαρξής μας είναι η συμβολή  στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που έχει χώρο για όλους.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Κρατών-Μελών σε σχέση με την ενεργό κοινωνική συμμετοχή των ανθρώπων 65+ καθώς και την ύπαρξη περιβάλλοντος που ευνοεί την ενεργό γήρανση (Active Ageing Index – AAI 2018)

Οι άξονες, πάνω στους οποίους κινούμαστε είναι :

– Ενδυνάμωση ανθρώπων 65+ μέσα από υλοποίηση δράσεων, που τους κινητοποιούν και τους δίνουν λόγους να παραμένουν συναισθηματικά, σωματικά και διανοητικά ενεργοί.

– Ενίσχυση Διαγενεακών Δεσμών μέσα από προγράμματα που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά βάσει των κοινών ενδιαφερόντων τους, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ γενεών και να δημιουργηθούν/ενισχυθούν οι μεταξύ τους συνδέσεις.

– Ευαισθητοποίηση Κοινωνίας μέσα από καμπάνιες & δράσεις που στόχος είναι να  μειώσουν τα στερεότυπα που οδηγούν στον ηλικιακό ρατσισμό, να ενισχύσουν τη δύναμη και τη φωνή των ατόμων 65+, καθώς και να αφυπνίσουν την κοινωνία για το πρόβλημα της μοναξιάς που πλήττει ειδικά τους ανθρώπους στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο εκτιμώμενος χρόνος υγιούς διαβίωσης μετά τα 60 είναι 18,4 χρόνια. Αυτό κάνει εμφανές πόσο αναγκαίο είναι να υπάρχουν και να δημιουργηθούν συνθήκες, που συμβάλλουν στην καλύτερη και ποιοτικότερη διαβίωση των ανθρώπων σε όλα τα στάδια ζωής.

Τι δράσεις πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα;

Στη φάση αυτή η δράση με την οποία είμαστε “on-line” είναι η διαγενεακή συμβουλευτική δράση WISE2GETHER. Εθελοντές ενήλικες 65+, περιμένουν να λάβουν ερωτήσεις και προβληματισμούς νεότερων ανθρώπων και να δώσουν απαντήσεις, με εφόδιο τη σοφία και εμπειρία της ζωής, αλλά και την αγάπη τους για τους νεότερους ανθρώπους https://antama.gr/wise2gether.php. Από τις 20 Απριλίου έως και τις 16 Μαΐου, σε μία περίοδο που οι αποστάσεις ήταν επιβεβλημένες, μαζί με το Ελληνικό Παιδικό Mουσείο καλέσαμε Μικρούς και Μεγάλους να έρθουν «κοντά» μέσα από την πρώτη κοινή διαγενεακή και ψηφιακή δράση με θέμα «Μικροί (4-15 ετών) & Μεγάλοι (65+ ετών) δημιουργούν «ο ένας για τον άλλο». Λάβαμε 59 μοναδικά έργα γεμάτα συναισθήματα, χρώματα, λέξεις που επιβεβαιώνουν ότι τα συναισθήματα δεν μειώνονται από τις φυσικές αποστάσεις.

Mε αφορμή την 1η Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μεγαλύτερων Ανθρώπων, θα πραγματοποιήσουμε 2 διαγενεακές δράσεις :

Στις 2 Οκτωβρίου στο χώρο του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου μια διαγενεακή δράση «Μια καρδιά ταξιδεύει από γενιά σε γενιά» με τη συγγραφέα & εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη, όπου οι συμμετέχοντες, Μικροί (5-12 χρόνων) & Μεγάλοι, θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να καταγράψουν σε ένα πρωτότυπο λεύκωμα, γεμάτο συναισθήματα, οικογενειακές ιστορίες και σημαντικές στιγμές, οι οποίες συχνά μεταφέρονται προφορικά, αλλά πολλές φορές χάνονται με τα χρόνια, ξεχνιούνται ή δεν λέγονται ποτέ.

Και στις 10 Οκτωβρίου μια Διαγενεακή Ημέρα Γιορτής, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, όπου μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης, υπό την αιγίδα της ‘European Geriatric Medicine Society’, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας & δύναμης των σχέσεων μεταξύ γενεών θα υλοποιήσουμε διαδραστικές δράσεις και έκθεση Διαγενεακής Φωτογραφίας με θέμα «ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ» !

Υπάρχει ανταπόκριση;

Με χαρά είδαμε τη θετική απόκριση των ανθρώπων ηλικίας 65+ που προσεγγίσαμε, ώστε να αποτελέσουν τους Cyber Παππούδες του WISE2GETHER. Το πιο σημαντικό ήταν ότι επιβεβαιώσαμε αυτό που πιστεύαμε, τη θέλησή τους να μοιραστούν και να μεταδώσουν τη γνώση τους, τις εμπειρίες ζωής τους και έτσι να αισθανθούν και οι ίδιοι ότι λειτουργούν συμμετοχικά και παραμένουν ενεργοί. Η χαρά μας ήταν μεγάλη βλέποντας στον πρώτο μήνα που ανακοινώσαμε τη δράση να έχουμε λάβει 20 ερωτήματα από νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν τη συμβουλή και τη γνώμη των Cyber Παππούδων μας! Επιπλέον στη δράση του Παιδικού Μουσείου πρώτα από όλα η θερμή απόκριση του ίδιου του Παιδικού Μουσείου ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για έναν νέο οργανισμό όπως εμείς. Ο αριθμός και η «ένταση» των έργων που συγκεντρώσαμε, δεδομένης της περιόδου του Πάσχα και της κούρασης τόσων μηνών εγκλεισμού, μας δείχνει ότι υπάρχει χώρος και ανάγκη για τέτοιες δράσεις. Τέλος, σημαντικό και ενθαρρυντικό στην προσπάθεια μας είναι μηνύματα που λαμβάνουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας, τόσο από ανθρώπους που μας έχουν επικοινωνήσει θετικά για την ΑΝΤΑΜΑ, όσο και από ανθρώπους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρέχουν εθελοντικά σεμινάρια/υπηρεσίες σε μελλοντικά διαγενεακά προγράμματα.

Το Μάρτιο του 2021 ξεκίνησε Παγκόσμια Καμπάνια για την καταπολέμηση του Ηλικιακού Ρατσισμού, από το WHO σε συνεργασία με τους OHCHR, UNDESA και UNFPA, με στόχο να βελτιωθεί η εμπειρία της καθημερινότητας των μεγαλύτερων ανθρώπων, να κινητοποιηθεί η πολιτεία και να εξαλειφθούν τα στερεότυπα. Ο Ηλικιακός Ρατσισμός αποτυπώνεται στο πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και δρούμε ως προς τους άλλους ανθρώπους, θέτοντας, ως βασικό κριτήριο, την Ηλικία. Ασκείται κατά κύριο λόγο στους νεότερους και μεγαλύτερους ανθρώπους και είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει ειδικά τους μεγαλύτερους ανθρώπους στην απόσυρση, την απομόνωση, να προκαλέσει έκπτωση τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία και τελικά στην ποιότητα ζωής τους.

Πως επιλέξατε το συγκεκριμένο όνομα για τον οργανισμό;

Ψάχναμε να βρούμε ένα όνομα που να εμπεριέχει όσα νοιώθουμε, πιστεύουμε και θέλουμε να πετύχουμε. Για πάνω από ένα μήνα συζητούσαμε λέξεις, φράσεις, άλλες στα ελληνικά, άλλες στα αγγλικά. Μία μέρα στις συζητήσεις μας συνειδητοποιήσαμε ότι η λέξη που χρησιμοποιούσαμε συχνά για όλα όσα σχετίζονταν με τον οργανισμό ήταν το ΜΑΖΙ: MAZI εμείς, ΜΑΖΙ με άλλους οργανισμούς, ΜΑΖΙ με το κοινό-στόχο μας! Έτσι οδηγηθήκαμε στην ονομασία ΑΝΤΑΜΑ. Γιατί ΑΝΤΑΜΑ σημαίνει Μαζί, σημαίνει Συνέργεια, σημαίνει Συμπεριληπτικότητα !

Μελλοντικοί στόχοι;

Να πραγματοποιήσουμε το πρώτο μας έργο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε και που σχεδιάσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό και προσοχή, αλλά η Πανδημία μας ανάγκασε να ανασταλεί για μελλοντικό χρόνο, καθώς βασίζεται στην φυσική επαφή και επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων! Θα είναι ο λόγος για την επόμενη συζήτησή μας !!

Η γνωριμία με τη Λιάνα, τη Σοφία και την τόσο φρέσκια ιδέα τους, έφερε στο νου μου άτομα των 65+ από το οικείο μου περιβάλλον. Με θλίψη διαπίστωσα πως οι περισσότεροι από αυτούς αρκούνται, δυστυχώς, στο ρόλο του παππού και της γιαγιάς. Πολύ βολικό φυσικά για εμάς τους εργαζόμενους γονείς που απολαμβάνουμε τη βοήθεια τους, πως αισθάνονται όμως οι ίδιοι; Η καθημερινότητά τους είναι αυτή που επιθυμούν; Αυτή που προσδοκούσαν να έχουν όταν σαν εργαζόμενοι ονειρευόταν να βγουν στην σύνταξη; Ας είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Για Τους Mεγαλύτερους Hλικιακά Aνθρώπους, μια καλή αφορμή να ρθούμε πιο κοντά στους δικούς μας “μεγάλους ανθρώπους”, να ακούσουμε τα θέλω τους, τις ανάγκες τους και κυρίως τα όνειρα τους. Γιατί σταματάς να ζεις όταν πάψεις να ονειρεύεσαι.

https://www.linkedin.com/company/antama65plus

https://www.facebook.com/Antama65plus

Το να ξέρεις να γερνάς είναι το αριστούργημα της σοφίας κι ένα από τα δυσκολότερα μέρη της τέχνης της ζωής. Ανρί Αμιέ

Share your thoughts