Βρες τις Μπούλες. Ζήσε τη Νάουσα

Για όλους εμάς εδώ στη Νάουσα οι απόκριες διαρκούν δώδεκα μήνες και όχι μόνο τις τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Μπορεί να ζούμε στο έπακρο την περίοδο του Τριωδίου γλεντώντας και χορεύοντας μεταμφιεσμένοι πατινάδα στους δρόμους, έχουμε όμως στα αυτιά μας τον ήχο του ζουρνά και στην καρδιά μας το δρώμενο Γενίσταροι & Μπούλες όλο το χρόνο. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται απλά για ένα θέαμα, δεν είναι ένας ακόμη χορός, αλλά η τοπική μας παράδοση, οι μύθοι, οι θρύλοι, τα τραγούδια και οι ηρωικοί αγώνες της Νάουσας. Είναι το μεράκι, η ψυχή μας και ο λόγος που είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας. Με όλα αυτά στο μυαλό τους, με φαντασία και όρεξη για δουλειά, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Νάουσας δημιούργησαν το μοναδικό ηλεκτρονικό εντοπιστή των χορευτικών ομάδων – μπουλουκιών του παραδοσιακού δρώμενου Μπούλες και Γενίτσαροι. Από την πλευρά τους οι καθηγητές Θωμαή Τσιακίρη, καθηγήτρια οικονομικών και ο Δημήτρης Ζούκης καθηγητής μαθηματικών βοήθησαν και στήριξαν τα παιδιά στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα “Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του Junior Achievement Greece”. Ένας σημαντικός τουριστικός οδηγός της Νάουσας, που θα βοηθήσει τους χιλιάδες επισκέπτες να απολαύσουν από κοντά το πανάρχαιο έθιμο.

H αρχική ιδέα

Η αρχική ιδέα προέκυψε από μια βασική ανάγκη την περίοδο της αποκριάς. Σε πόσους από μας δεν έχει τύχει να έρθει κάποιος τουρίστας και να μας ρωτήσει που μπορούμε να βρούμε τις μπούλες; Οι απαντήσεις μας: στο τριώδι του Λάμνια, στα Καμμένα, στην Μπουλιάνα και στα Αλώνια δεν βοηθούν και πολύ. Γεννήθηκε λοιπόν η ανάγκη να μπορέσουμε να παρέχουμε πληροφορίες για τη θέση του μπουλουκιού, αλλά και για το έθιμο γενικότερα. Την ιδέα αυτή συζητήσαμε και αναλύσαμε με τη συνάδελφο Θωμαή Τσιακίρη, του ΕΠΑΛ Νάουσας με αφορμή την κατασκευή ενός προϊόντος που θα συμμετείχε στον διαγωνισμό Εικονική Επιχείρηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) .

ΤΖΕΠΟΣ – Daily Bakery since 1927
Αρτοποιείο · Ζαχαροπλαστείο · Εταιρεία κέτερινγκ Νάουσα 233202259 & Βέροια 2331306706

BOULES TRACKER

To ΒoulesTracker είναι μια εφαρμογή για κινητά android που εντοπίζει τη θέση του μπουλουκιού και καθοδηγεί τον επισκέπτη σ’ αυτό. Ταυτόχρονα δίνει πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος, αξιοθέατα, ιστορικά κτήρια και ιστορικές πληροφορίες για το δρώμενο και την πόλη της Νάουσας. Πρόκειται στην ουσία για έναν ψηφιακό ξεναγό της πόλης.

Η εφαρμογή

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε με αφορμή την μεγάλη επισκεψιμότητα της πόλης την περίοδο της αποκριάς και την ανάγκη παροχής πληροφοριών σε επισκέπτες και κατοίκους της πόλης. Η χρησιμότητά της όμως δεν περιορίζεται στην συγκεκριμένη περίοδο. Έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να αποτελέσει έναν πρότυπο ψηφιακό ξεναγό όλον τον χρόνο. Μελλοντικός μας στόχος είναι να εμπλουτίσουμε την εφαρμογή με πληροφορίες για σημαντικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της πόλης όπως η διαδρομή της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, οινοποιεία και ρακοκάζανα, για αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλητικούς αγώνες, επισκέψιμα σημεία με φυσική ομορφιά, φεστιβάλ και πολιτιστικές δράσεις… οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Η πόλη της Νάουσας θα έπρεπε να αποτελεί έναν τουριστικό ποιοτικό προορισμό για όλο τον χρόνο. Για την ώρα το τουριστικό μας προϊόν είναι λίγο παρωχημένο. Δεν έχει καταφέρει να βρει μια σύγχρονη τουριστική ταυτότητα.

Οι μαθητές

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και δούλεψαν πραγματικά σκληρά. Πιστεύω πάντα πως τα νέα παιδιά έχουν απίστευτες δυνατότητες και πολλές φρέσκες ιδέες. Χρειάζονται μόνο να τους δώσουμε χώρο, έμπνευση και εμπιστοσύνη. Δυστυχώς πολλές φορές η μαθησιακή διαδικασία δεν αφήνει το περιθώριο στα παιδιά να αναπτύξουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους. Όποτε αυτό συμβαίνει, όπως εν προκειμένω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, πάντα μας εκπλήσσουν.

Οι στόχοι της ομάδας

Βασικός μας στόχος ήταν να συμμετέχουμε μ’ ένα αξιόλογο και ανταγωνιστικό προϊόν στο πρόγραμμα «ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης & επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide που υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα. Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε στα πλαίσια της εμπορικής έκθεσης του διαγωνισμού την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στoν χώρο του εμπορικού κέντρου Mediterranean-Cosmos της Θεσσαλονίκης, έτυχε θερμής υποδοχής από κριτικούς και κοινό και ήταν ένα από τα περίπτερα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Επόμενος μας στόχος είναι η πρόκρισή μας στην τελική φάση του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Στόχος ιδιαίτερα δύσκολος μιας και συμμετέχουν δεκάδες ομάδες, πολλές από τις οποίες έχουν εξαιρετικές επιχειρηματικές ιδέες και πολύ υψηλό προϋπολογισμό. Τελικά αυτό που θα θέλαμε να πετύχουμε είναι η βελτίωση της εφαρμογής, μιας και η τωρινή αποτελεί την αρχική προσπάθεια, ο εμπλουτισμός της με νέες διαδρομές και υλικό, η βελτίωση της λειτουργικότητας και της καλαισθησίας του τελικού προϊόντος.

Τεχνολογία και παράδοση

Δεν πρέπει να βλέπουμε την παράδοση ως κάτι παγιωμένο, άκαμπτο, απρόσιτο. Η παράδοση εξελίσσεται, αλλάζει, μεταλλάσσεται ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες, τις ανθρώπινες ανάγκες και τις χρονικές συγκυρίες. Η τεχνολογία είναι συμπαραστάτης της παράδοσης κι όχι αντίπαλος. Η καταγραφή εικόνας και ήχου, η σύγχρονη αρχειοθέτηση, η συντήρηση έργων τέχνης, η ψηφιακή αναπαράσταση αποτελούν μόνο ελάχιστα από αυτά που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στη διαφύλαξη, την προώθηση, τη μελέτη και την αξιοποίηση της παράδοσης.

Ο Μάρκος, ο 6 χρονος πιτσιρικάς της παραπάνω φωτογραφίας κατάφερε να γίνει η πιο όμορφη εικόνα, η πιο δυνατή ανάμνηση που κράτησα από τις φετινές απόκριες. Ο χορός του με μαγνήτισε, με καθήλωσε για την ακρίβεια. Το αμούστακο αυτό παιδί μου προκάλεσε συγκίνηση, δέος και περηφάνια. Η στάση του σώματος, το τίναγμα του μαντηλιού, η φλόγα στα μάτια και το λεβέντικο χαμόγελο στα χείλη, κατέστησαν σαφές σε όσους τον παρακολουθούσαν πως δεν χορεύει απλά, αντίθετα βιώνει κάτι μοναδικό κάτι μεγαλειώδες. Μόνο αν βρεθείς στη Νάουσα θα αντιληφθείς τι ακριβώς εννοώ, όταν νιώσεις το νταούλι να τραντάζει το μέσα σου και το τσαρούχι να δονεί τη γη. Όταν βρεθείς λοιπόν εδώ το Boules Tracker θα είναι ο προσωπικός ξεναγός σου, καθώς μαγεμένος θα ακολουθείς το μπουλούκι στα πλακώστρα σοκάκια της Νάουσας και θα γίνεσαι κοινωνός μιας μοναδικής εμπειρίας αναλλοίωτης στο χρόνο. Το χθες και το τώρα παίρνουν άλλη διάσταση σε αυτήν τη μικρή ηρωική πόλη την περίοδο της αποκριάς. Μην το χάσεις.

Τρία  πουλά…   κι  αϊμάν  αϊμάν  …κια  κάθουνταν,
στης  Νιάουσ(τ)ας  το  κάστρο  Μακρυνίτσα  μου  καημό  πο’  ‘χει  η  καρδίτσα  μου.
Ένα  μήλο  αμάν  κι  άλλο  μήλο αμάν
βράδιασε  και  που  θα  μείνω.

Share your thoughts