Γιώργος Σακελλαρόπουλος: Η φύση σκηνοθέτησε το όνειρό μου

“Ο Έλληνας Ελαιοπαραγωγός που έχει κερδίσει 221 διεθνή βραβεία”, έγραφε ο τίτλος άρθρου, σε Blog αγροτικού ενδιαφέροντος, αναφερόμενο στο Γιώργο Σακελλαρόπουλο. Όσο και αν αρχικά με εντυπωσίασε ο μεγάλος αριθμός βραβείων, η σκέψη μου γρήγορα ξεστράτισε και ταξίδεψε σε καταπράσινους ελαιώνες, προσπαθώντας να πλάσει τον άνθρωπο που κινείται μέσα σε αυτούς, τον άνθρωπο που δημιουργεί και έχει πετύχει τις τόσες πολλές διακρίσεις. Οι πληροφορίες που ήθελα ήταν εκεί μπροστά μου, αρκούσε ένα κλικ πάνω στο άρθρο, αλλά παρά ήταν εύκολο. Έκλεισα τον υπολογιστή, πήρα το τηλέφωνο στα χέρια μου και κάλεσα τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο. Θα ζητούσα από τον ίδιο να μου λύσει τις απορίες μου, να με ξεναγήσει στους ελαιώνες του, να με μυήσει στον κόσμο του. Η κρίση μου, αποδείχτηκε σωστή και είχε ως αποτέλεσμα ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με πολύ ιδιαίτερο τρόπο σκέψης να προστεθεί στην οικογένεια του Mylittlestories.

Η ιστορία

Σκέπτομαι αν τελικά οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου είναι μια ιστορία ή ένα αφήγημα ή κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι που μοιάζει με όνειρο και έχει μια εντελώς μοναχική διαδρομή. Μου είναι πολύ δύσκολο να σου εξηγήσω σε μια συνέντευξη τι είναι οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, ωστόσο θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όπως το έχω βιώσει και όπως το έχω νιώσει με την ψυχή μου, από τα πρώτα βήματα μέχρι σήμερα. Η ενασχόλησή μου με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία με ενεργοποίησαν το 1992, όταν ακόμα η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στην Ελλάδα, να επιλέξω συνειδητά την πιστοποιημένη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, με συγκεκριμένες μεθόδους και συνθήκες, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον.

Έτσι πριν από 28 χρόνια, ξεκίνησε το ταξίδι μας, ένα αέναο ταξίδι που κάναμε αλλά και συνεχίζουμε να κάνουμε με οδηγό την ψυχή μας. Αρχικά ήταν όνειρο και έμπνευση, που έφερε τη γνώση και την εμπειρία για να πετύχουμε τον στόχο, βασισμένο σε ένα κριτήριο σταθερότητας  με τρεις άξονες: πολύ υψηλή ποιότητα, επιστημονική παρακολούθηση με έρευνα και πρακτική απόδειξη. Δεν ήταν κάτι τυχαίο, ήταν μια συνειδητή επιλογή. Ο τόπος μας, η Σπάρτη Λακωνίας δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Διακρίνεται από σχεδόν μηδενικά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης και διαθέτει ιστορία με εμπειρία αιώνων στην ελαιοπαραγωγή. Ο άριστος λοιπόν συνδυασμός ιδανικών συνθηκών μικροκλίματος, χλωρίδας και πανίδας στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα προσδίδει στα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας πρωτογενή χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας. Εκεί ακριβώς, το 1992, δημιουργήθηκε το πρώτο Single Estate βιολογικό Ελληνικό Terroir, τo Terroir «Βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου».

Όλο αυτό ήταν που μας οδήγησε σε πολλές και επαναλαμβανόμενες διεθνείς βραβεύσεις, φτάνοντας στον μοναδικό αριθμό των 221 παγκόσμιων βραβείων για Έλληνα ελαιοπαραγωγό, στους πλέον αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς του κόσμου, αποκλειστικά και μόνο για το εσωτερικό περιεχόμενο, τιμώντας πρωτίστως την χώρα μας, την Ελλάδα, στη συνέχεια τον τόπο μας, την Σπάρτη Λακωνίας και τελευταία τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου.

Η συμμετοχή στους  διεθνείς  διαγωνισμούς ελαιόλαδου και οι καλύτερες στιγμές.

Από το 1992 και για είκοσι χρόνια προετοιμάζαμε αυτό το ταξίδι στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ποιότητας ανά τον κόσμο. Θεωρούσα ότι οφείλαμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα μας, να την φτάσουμε σε ένα άριστο επίπεδο για να μπορούμε να συναγωνιστούμε ποιοτικά τα μεγαθήρια της παγκόσμιας ελαιοκομίας. Έτσι το 2012 πίστεψα ότι ήταν η ώρα να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι, παρότι οι συνεργάτες μου ήθελαν να ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα. Από το 2012 μέχρι σήμερα ήρθαν πολλά και τιμητικά αποτελέσματα για Έλληνα ελαιοπαραγωγό. Δεν συμμετείχαμε  ποτέ σε διαγωνισμούς  βραβείων για το design, για την συσκευασία και την προώθηση γενικά, δεν μας ενδιέφερε ποτέ αυτός ο τομέας. Ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά για το εσωτερικό περιεχόμενο γιατί πίστευα και πιστεύω ότι μόνο αυτό έχει την μοναδικότητα της δική μας ψυχής που καταθέτουμε.

Έτσι η κορύφωση αυτών των παγκόσμιων βραβείων γεύσης και ποιότητας ήρθε το 2018 και το 2019, για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπου δύο διαφορετικά πολυποικιλιακά έξτρα παρθένα gourmet ελαιόλαδα μας, το Majestic blend evoo και το Gemstone blend evoo, τιμήθηκαν για δύο συνεχόμενες χρονιές, με την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων WREVOO των αντίστοιχων ετών με νέο ρεκόρ πόντων στην κατηγορία τους, ανάμεσα σε 12.092 ελαιόλαδα από 34 ελαιοπαραγωγικές χώρες. Αυτές θεωρώ ότι είναι οι πιο ξεχωριστές στιγμές μας, γιατί έφτασαν την Ελλάδα στην 1η θέση στον κόσμο για δύο συνεχόμενες χρονιές και  με δύο διαφορετικά ελαιόλαδα, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα.

1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων WREVOO των αντίστοιχων ετών με νέο ρεκόρ πόντων στην κατηγορία τους, ανάμεσα σε 12.092 ελαιόλαδα από 34 ελαιοπαραγωγικές χώρες

Παράλληλα το 2019, στον πολύ γνωστό και υψηλά τιμητικό διαγωνισμό Great Taste Awards του Λονδίνου, που τεστάρει κυριολεκτικά την παγκόσμια ελίτ των gourmet τροφίμων, με 500 και πλέον κριτές, οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές μας, Τέλιες και Λεμονένιες, τιμήθηκαν με το βραβείο των δύο χρυσών αστεριών, στην κορυφή στην κατηγορία τους σε σχέση με όλα τα δείγματα ελιών που συμμετείχαν. Εκεί ήρθε και η τεράστια επιτυχία του gourmet ελαιολάδου μας «Συλλεκτικόν» με την ανώτερη βράβευση των τριών χρυσών αστεριών που για  πρώτη φορά στην ιστορία του φημισμένου διαγωνισμού των Great Taste Awards, Ελληνικό ελαιόλαδο τιμάται με 3 χρυσά αστέρια, την υψηλότερη διάκριση στην κατηγορία του.

Τα προϊόντα

Τα καινοτόμα ελαιοπροϊόντα μας είναι πολλά, επιγραμματικά θα σας έλεγα το βιολογικό Φυλλικόν Πρωτέλαιο limited edition, το άθερμο Αγουρέλαιο, τα έξτρα παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα, τα αρωματικά Premium και Gourmet ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας βάσει του Ευρωπαικού κανονισμού 432/2012. Επίσης, οι βιολογικές και gourmet ελιές μας, Καλαμών και πράσινες που είναι φυσικής ζύμωσης, με ελάχιστο αλάτι, χωρίς χημικά και συντηρητικά, χωρίς παστερίωση αλλά και οι Ανάλατες ελιές. Βαλσαμέλαιο, φυσικά καλλυντικά, βαλσαμοαλοιφές κεριού, χειροποίητα σαπούνια από βιολογικό ελαιόλαδο που διαθέτουν νόμιμες πιστοποιήσεις κυκλοφορίας και φυσικά λάδια σώματος συμπληρώνουν την οικογένεια των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου. Όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές μας είναι αμιγώς ιδιοπαραγώμενα με κυρίαρχο σημείο υπεροχής τους την απλότητα και τον πλουραλισμό στη γεύση τους, που θυμίζουν ξεχασμένες εποχές, ενώ παράλληλα διαθέτουν χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία, ανήκοντας στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα (bio-function alfoods).

Πόσες ώρες ασχολείσαι καθημερινά με τους ελαιώνες; Όλη αυτή η πορεία είναι μοναχική;

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν ώρες, ωράριο ή κάτι αντίστοιχο. Θεωρώ πως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όταν προσδίδεις στο δημιούργημα σου ”διαφορετικότητα” εδώ και 28 χρόνια, δεν είναι τουλάχιστον εύκολα ορατό στους περισσότερους. Είναι μια απόλυτα μοναχική πορεία αυτό το ταξίδι, δεν έχει συμβιβασμούς, δεν έχει ημίμετρα, δεν έχει ωράρια όπως ανέφερες και πολλά ακόμα. Υποχρεωτικά θα μείνεις μόνος σε αυτή την πορεία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που πίστεψαν και στήριξαν στα πρώτα βήματα του ταξιδιού τους  βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου. Η «διαφορετικότητα» τελικά είναι μοναχικός δρόμος, που απαιτεί θετική σκέψη και συμφιλίωση με τα «λάθη». Πάντα σκέπτομαι θετικά, ότι «λάθος» κι αν προκύψει, ότι και να συμβεί, αντιδρώντας  προσπαθώ πάντα να βλέπω την θετική εκδοχή, γιατί πάντα υπάρχει θετική εκδοχή. Ότι και να συμβεί, κάτι θέλει να μας διδάξει. Κι αυτή η φιλοσοφία, αυτή η στάση ζωής ήταν που οδήγησε στην εξέλιξη των προϊόντων, στη βελτίωση των πιστοποιήσεων, στην ανάπτυξη της τυποποίησης, στο συσκευαστήριο, στην επέκταση των ελαιώνων και στις εξαγωγές σε 16 χώρες πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Γενικά είσαι ανήσυχο πνεύμα;

Ναι. Πίστευα ότι κάποια στιγμή θα επικεντρωθώ σε αυτό, όλα με οδηγούσαν εδώ. Και το σημαντικό είναι πως όταν έχουμε φτάσει σε μια μεγάλη στιγμή, μια μεγάλη βράβευση, για εμένα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της βράβευσης νωρίτερα. Ίσως να μην έχει νόημα αν είμαστε πρώτοι, δεύτεροι ή στο TOP 20 στον κόσμο, έτσι κι αλλιώς οι θέσεις αυτές είναι πάρα πολύ υψηλές από μόνες τους. Το ζητούμενο για εμένα είναι πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα και πώς θα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τα εξειδικευμένα ελαιοπροϊόντα μας σεβόμενοι πάντα το μεγαλείο της φύσης και το ιερό δέντρο της ελιάς.

Πως προκύπτουν όλοι αυτοί οι πρωτότυποι συνδυασμοί γεύσεων με τους οποίους διακρίνονται τα ελαιοπροϊόντα σας, ποιος είναι ο δημιουργός τους και πως τους αξιοποιείται ;

Η Φύση, η δύναμη και το μεγαλείο της, σε συνδυασμό με τον σεβασμό και την ταπεινότητα που την αντιλαμβάνεσαι. Η έμπνευση έρχεται όταν είναι η ώρα να συμβούν τα πράγματα. Ένα μεγάλο μου «μυστικό» είναι η ολοκλήρωση της  πληρότητας που προσδίδει το τελικό δημιούργημα, που χωρίς να σκεφτείς πολύ το έχεις αισθανθεί  ολοκληρωμένο νωρίτερα. Οι πρωτότυποι συνδυασμοί γεύσεων των ελαιοπροϊόντων μας είναι θέμα οπτικής, αλλά κυρίως δοκιμών και διαίσθησης. Κάνοντας απόλυτη πράξη όλους τους πρωτότυπους συνδυασμούς προϊόντων που παράγουμε, δημιουργήσαμε μια ακόμα καινοτομία στην επίσημη ιστοσελίδα μας την οποία σας προσκαλώ να επισκεφτείτε. Μια βασική πλέον ενότητα Ελλήνων chef που «ζωγραφίζουν» την γαστρονομία σε πιάτα, με  ευφάνταστες δημιουργίες συνδυασμένες με τα εξειδικευμένα ελαιοπροϊόντα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου. Θέλω να τονίσω ότι πίστευα και πιστεύω στους Έλληνες chef, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απολύτως από συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Έχω την τιμή να συνεργαστώ μαζί τους θεωρώντας  ότι προάγουν και εξάγουν αυτό που ονομάζω ποιοτικό Ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό.

Πες μου πώς προκύπτει αυτό πρακτικά;

Σε μια πολύ πρωινή επίσκεψη στους ελαιώνες βλέποντας την ανατολή, μυρίζοντας τα αρώματα, την πρωινή δροσιά, την φρεσκάδα και ακούγοντας τους ήχους της φύσης. Εκεί δέχεσαι  πολλά ερεθίσματα και έρχονται πράγματα ως εμπνεύσεις, ως ιδέες που όλη μέρα μέσα στην πίεση και μέσα στη ρουτίνα της εργασίας, δεν μπορείς να τα αισθανθείς. Όταν οι ενέργειες που λαμβάνεις είναι των δέντρων, της γης που πατάς, του αέρα που αναπνέεις, του τοπίου που σε περιβάλλει, τότε προκύπτει η διαίσθηση να γίνει αυτό που είναι προορισμένο να γίνει. Στους ελαιώνες και στο συσκευαστήριο, εργαζόμαστε πάντα με μουσική, ποιοτική μουσική. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον, με τα δικά μας φίλτρα, από το οποίο θα προάγουμε, γαστρονομικούς συνδυασμούς που θα μυρίζουν τον τόπο μας, τα αρώματα, τα βότανα, κι όλο αυτό να μας επιστρέφει. Πρόκειται για μια αλυσίδα που ουσιαστικά έχει πολλούς κρίκους και σταδιακά ο κάθε κρίκος έρχεται να δέσει με τον προηγούμενο, μέχρι να πας στον επόμενο. Εκεί αντιλαμβάνεσαι την αίσθηση της ολοκληρωμένης πληρότητας.

Όταν οι ενέργειες που λαμβάνεις είναι των δέντρων, της γης που πατάς, του αέρα που αναπνέεις, του τοπίου που σε περιβάλλει, τότε προκύπτει η διαίσθηση να γίνει αυτό που είναι προορισμένο να γίνει .

Πώς μπορείς να βελτιώσεις προϊόντα που έχουν κατακτήσει την κορυφή του κόσμου και μάλιστα δύο συνεχόμενες χρονιές ;

Υπάρχει η έμπνευση, υπάρχει η διάθεση για δημιουργία, μεταδίδεται σταδιακά και στους επόμενους από εμένα, άρα πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης αυτή την φορά. Χωρίς την συμμετοχή του εγωισμού, με ταπεινότητα και με θετική σκέψη συνεχίζουμε μαζί με τους νεώτερους. Ήδη αυτό συμβαίνει, με επιστημονικές έρευνες και συνέργειες  που εντοπίζονται στον πυρήνα των βιολογικών Ελαιώνων μας, αναδεικνύοντας  τα βιολογικά ελαιόλαδα και τις ελιές μας σε «λειτουργικά τρόφιμα». Δηλαδή τρόφιμα που η κατανάλωση τους βελτιώνει αποδεδειγμένα την ανθρώπινη υγεία, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Κλινικές μελέτες για την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας ανέδειξαν  ότι η ημερήσια κατανάλωση 5 επιτραπέζιων ελιών μας οδηγεί σε μείωση της χοληστερόλης , στην συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων εθελοντών και σε βελτίωση των δεικτών των λιπιδίων του αίματος τους. Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής» που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard  και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, για να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

Πόσο κοντά είστε σε αυτόν τον στόχο; Υπάρχει κάποιο μυστικό για τις επιτυχίες σου ;

Δεν το επιδιώκω, έρχεται όταν είναι η ώρα του, όταν είναι έτοιμο, έρχεται όταν ολοκληρωθεί η διαδρομή που κάτι επιπλέον έχει να με διδάξει. Μου αρέσει να μαθαίνω, μου αρέσει να μελετώ, μου αρέσει να παρατηρώ, μου αρέσει να ερευνώ και να εκφράζομαι μέσα από όλο αυτό αλλά και βασικά να «ακούω» τους νεώτερους που πιστεύω ότι έχουν να δώσουν πολλά στο μέλλον. Το «μυστικό» που με ρωτάς αν υπάρχει πίσω από τις επιτυχίες είναι ένα και τόσο απλό: Να είσαι ελεύθερος, να ακούς και να αφήνεις την ψυχή σου να σε οδηγεί, σε κάθε επόμενο βήμα της διαδρομής, σε κάθε στιγμή του ταξιδιού σου.

Τι σημαίνουν για εσένα προσωπικά οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου;

Έκφραση και δημιουργία ψυχής. Αυτό σημαίνουν για εμένα προσωπικά οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, το δικό μου βήμα, που χωρίς να μιλάς διαχέεις όλη αυτή την δημιουργική ενέργεια σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας τρόπος ζωής, είναι ένα “πιστεύω” πολλών ετών χωρίς παρεκκλίσεις, που στηρίζεται διαχρονικά στον σεβασμό προς τη φύση, που μου έχει προσφέρει και συνεχίζει να μου προσφέρει το μεγαλείο της. Και η ανταμοιβή μου για τις ατελείωτες ώρες ενασχόλησης, αυτό που αποτελεί και το μεγαλύτερο βραβείο για εμένα προσωπικά. Η πρωινή βόλτα στους ελαιώνες, εκεί που είναι η ψυχή μου.


Στο πρώτο εκείνο τηλεφώνημα ο Γιώργος, μεταξύ άλλων, μου είπε: “Η λέξη μεράκι δεν μου αρέσει, προτιμώ τη λέξη έρωτας, δεν σου κρύβω πως είμαι ερωτευμένος με τους ελαιώνες”. Όσο καλύτερα τον γνώριζα, τόσο τα λεγόμενα του επαληθεύονταν. Σε κάθε ευκαιρία αναφερόταν στους ελαιώνες, σαν να επρόκειτο για μια μοναδική αγαπημένη. Μιλούσε για αρώματα και χρώματα, για γεύσεις, για ήχους, για αισθήσεις, με τρόπο ποιητικό, σχεδόν ερωτικό. Θα τολμήσω να πω, πως ο Γιώργος είναι από τους λίγους τόσο αφοσιωμένους ανθρώπους που έχω συναντήσει, όχι μόνο στο Mylittlestories, αλλά στη ζωή μου. Και είναι αυτή η αφοσίωση, το πάθος, το απόλυτο, ολοκληρωτικό δόσιμο, η έκφραση και η δημιουργία ψυχής που τον έφεραν στην κορυφή του κόσμου.

Share your thoughts