Καλαμάκι vs Σταραμάκι
Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τον κρύο καφέ, πίνουμε και 3 την ημέρα. Ποιος δεν έχει ανακατέψει ανέμελα το φραπέ του με το καλαμάκι, ενώ κάθεται κάτω από την ομπρέλα στην παραλία? Δυστυχώς όμως, η απόλαυση αυτή έχει ως αποτέλεσμα 1 δις πλαστικά καλαμάκια να καταλήγουν στα σκουπίδια, κάθε καλοκαίρι.
Το καλαμάκι έχει τη δική του ιστορία, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρώτοι φαίνεται να το χρησιμοποίησαν οι Αρχαίοι Σουμέριοι για να απολαμβάνουν την μπύρα τους, ενώ αργότερα, οι Αργεντινοί χρησιμοποιούσαν σιδερένια καλαμάκια για να ανακατεύουν και να πίνουν το τσάι τους. Το πρώτο μοντέρνο καλαμάκι σχεδιάστηκε το 1888 από τον Αμερικανό κατασκευαστή τσιγαρόχαρτων Μάρβιν Στόουν, ενώ τη δεκαετία του 60΄ το καλαμάκι γίνεται πλαστικό, σπαστό και πολύχρωμο. Ταυτίστηκε τόσο πολύ με το εθνικό μας ρόφημα, που φραπεδιά χωρίς σπαστό καλαμάκι δεν εννοείται στις μέρες μας.
Και όμως κάτι νέο, από το διπλανό Κιλκίς έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να γράψει τη δική του ιστορία. Πρόκειται για το Σταραμάκι, το καλαμάκι από σιτάρι. Πίσω από την έξυπνη αυτή ιδέα βρίσκεται ο κύριος Στέφανος Καμπέρης, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Omnes, που δέχτηκε με χαρά να μου μιλήσει.
Τι είναι λοιπόν το Σταραμάκι;
Το σταραμάκι προέρχεται από το φυσικό στέλεχος σιταριού. Είναι στην ουσία καλαμάκι από σιτάρι. Αποτελεί υποπροϊόν της καλλιέργειας σιτηρών. Δεν κατασκευάζεται από σιτάλευρο. Θα επιτραπεί η σήμανση “Ελευθερά Γλουτένης” όταν θα επιβεβαιωθεί, για την φετινή σοδειά, από την χημική ανάλυση, ότι η τιμή γλουτένης ( στα στελέχη ) στις ποικιλίες σταραμακιου που επιλέχθηκαν είναι οι προβλεπόμενες, δηλαδή κάτω των 10ppm. ( Επιτρεπτό όριο κατά Codex Alimentarius ≤ 20 ppm . 20 mg/kg) ) . Σύντομα λοιπόν θα έχουμε την χαρά να το επισημάνουμε και gluten free
Ποιος ήταν ο εμπνευστής της πρωτοποριακής αυτής ιδέας;
Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η ομάδα της novus, μιας nonprofit που ιδρύεται από το σύλλογο omnes του Κιλκίς με κύριο άξονα δημιουργικότητας την κοινωνική καινοτομία . Το σταραμάκι δεν είναι το μόνο στο portfolio καινοτόμων προτάσεων της novus, σίγουρα όμως είναι αυτό που οφείλει να υλοποιηθεί πρώτο.
Το όνομα πως προέκυψε;
Το όνομα προέκυψε από τη σύνθεση των λέξεων σιτάρι ( αλλιώς στάρι ) και καλαμάκι . Θέλαμε να βρούμε μια λέξη , όμοια στο άκουσμα της αρχικής λέξης καλαμάκι , η οποία θα είναι εύηχη και θα εμπεριέχει και το σιτάρι, καλαμάκι από σιτάρι … σταραμάκι.
Πέρα από τα οφέλη για το περιβάλλον φαντάζομαι θα τονωθεί και η τοπική αγροτική οικονομία σωστά;
Το Κιλκίς φημίζεται για τα σιτηρά του . Η μονοκαλλιέργεια αυτή όμως έχει μηδαμινό οικονομικά όφελος, ειδικά αν κάποιος βγάλει τις επιδοτήσεις , καταλήγει ασύμφορη. Το εγχείρημα αυτό δεν επιμένει στην καλλιέργεια σιτηρών , απλά φέρνει στο προσκήνιο την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η φθίνουσα πορεία του τόπου που αδυνατεί να κρατήσει τη νεολαία του.
Στο εγχείρημα σας αυτό η πολιτεία είναι στο πλευρό σας;
Το εγχείρημα αυτό μόλις ξεκίνησε. Η διαδικτυακή ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας . Η φωνή που έδωσε με τη στήριξη του αυτή , είναι τόσο δυνατή , που σίγουρα τώρα , η βοήθεια που χρειάζεται από την πολιτεία , δεν θα αργήσει.
Πότε πιστεύετε ότι θα βγει στην κυκλοφορία; Και από ποια σημεία θα μπορεί ο καταναλωτής να το προμηθευτεί;
Τα σταραμάκια μπορούν να σας αποσταλούν πριν βγουν εμπορικά, όταν ανακοινωθεί ο πρώτος κλειστός κύκλος διάθεσης για αξιολόγηση επαγγελματικής χρήσης. Θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος αξιολόγησης οικιακής χρήσης. Ο εμπορικός κατάλογος, με τις τιμές διάθεσης, θα είναι έτοιμος μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Ο πρώτος κύκλος προϊόντων αναμένεται προς τα τέλη του 2019, οι βροχές άργησαν λίγο οπότε θα κινηθούμε ανάλογα. Θα αναρτήσουμε σχετικές πληροφορίες στις ιστοσελίδες του προϊόντος. Η διαδικασία ανταλλαγής με υπολείμματα καφέ θα εφαρμοστεί σταδιακά, καθώς είναι αδύνατο στην παρούσα φάση να μπορέσουμε να συλλέξουμε τον καφέ από όλες τις ενδιαφερόμενες περιοχές.
Πείτε μας δυο λόγια για την διαδικασία ανταλλαγής με υπολείμματα καφέ.
Το πρώτο βήμα θέλουμε να είναι ένα βήμα το οποίο μπορεί να φέρει τη δυναμικότητα που χρειάζεται ώστε να περάσουμε και στο δεύτερο. Αυτό είναι κάτι που ονομάζουμε «κάφσιμο» (σ.σ από τις λέξεις καφές και καύσιμο) που θα ανταλλάσσεται με τα σταραμάκια καθώς ο αντικαταστάτης για το πλαστικό καλαμάκι είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Τα staramakia θα βγούνε στην αγορά περίπου τον Ιούλιο και θα ζητήσουμε και από τις καφετέριες, αλλά και από τον κόσμο ο οποίος καταναλώνει καφέ, να κρατά τα υπολείμματα του καφέ γιατί αυτά έχουν αξία όταν μπορούν να συλλεχθούν σωστά και να μετατραπούν σε κάτι άλλο. Φιλοδοξία είναι να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας ανταποδοτικής τρόπον τινά, λειτουργίας. Το σύνολο της προσπάθειας λοιπόν είναι να παράξουμε ένα καλαμάκι από φυσικό στέλεχος σιταριού, το οποίο ταυτόχρονα με τη δεύτερη προσπάθεια μας θα προσπαθήσει να αλλάξει και λίγο τη νοοτροπία μας για αυτό που θεωρούμε υπόλειμμα του καφέ. Η δράση συλλογής καφέ ξεκινά στο Κιλκίς και ανάλογα με τα αποτελέσματα του πιλοτικού αυτού προγράμματος θα επεκταθούμε νοτιότερα. Η δράση έχει τίτλο Συλλέγουμε ΚΑΦΕ ΜΕΡΑ και ξεκινά στο Κιλκίς 9 Μαΐου του 2019 .
Μέχρι και το 2021 θα ισχύσει ο νέος νόμος που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, μεταξύ των οποίων και τα καλαμάκια. Το Κιλκίς και τα Σταραμάκια έρχονται να ανατρέψουν τη φήμη, πως οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής. Με μια πρωτότυπη ιδέα, με σεβασμό προς το περιβάλλον και όρεξη για δουλειά έχουν κερδίσει ήδη την αγάπη του κοινού. Ας αγκαλιάσουμε όλοι αυτήν την προσπάθεια και ας ξεχάσουμε το πλαστικό καλαμάκι από αυτό κιόλας το καλοκαίρι.
omnes Voluntary Associationp:
+302341022272 +30 6976121240
3Outskouni str. 61100. Kilkis, GR.
www.omnes.gr