Μαριάννα το παιδί της καρδιάς

Τη Μαριάννα τη γνωρίζω κυριολεκτικά από μωρό. Τη συνάντησα πρώτη φορά όταν ήταν ενός έτους, σε καλοκαιρινές διακοπές στην Κύπρο, όπου με φιλοξενούσε συγγενικό της πρόσωπο. Έμαθα πως είναι υιοθετημένη από την πρώτη στιγμή, έζησα από κοντά τη χαρά τόσο των γονιών της όσο και της ευρύτερης οικογένειας για το γλυκύτατο αυτό πλάσμα που μπήκε στη ζωή τους. Έκτοτε βρεθήκαμε κάποιες φορές ακόμα, καθώς επισκεφτόταν τους συγγενείς της στη Νάουσα. Πρόσφατα είδα τυχαία μια φωτογραφία της φοιτήτριας πλέον Μαριάννας στο Facebook και η ιδέα να κάνω το story της υιοθεσίας της άναψε σαν φλας στο μυαλό μου. Της τηλεφώνησα λοιπόν και συμφώνησε κατευθείαν. Ακομπλεξάριστα, ανοιχτά και συνειδητοποιημένα η Μαριάννα μιλάει για την υιοθεσία της, ένα θέμα που ακόμα και σήμερα παραμένει για κάποιους ταμπού.

Σε τι ηλικία έμαθες ότι είσαι υιοθετημένη; Πως αντέδρασες;

Οι γονείς μου από τότε που πρωτοήρθα στην Κύπρο, περίπου στην ηλικία του 1 έτους, μου είπαν πως είμαι υιοθετημένη. Αρχικά επέλεξαν μέσα από ένα «παραμυθάκι» να αφηγηθούν την ιστορία της υιοθεσίας, ώστε από μικρή να αρχίσω να εξοικειώνομαι με το συγκεκριμένο θέμα και όσο μεγαλώνω να το αποδέχομαι. Καθώς περνούσαν τα χρόνια μάθαινα όλο και πιο πολλές πληροφορίες επί του θέματος. Δεν αντέδρασα ποτέ άσχημα, καθώς φρόντισαν οι γονείς μου με την τόση αγάπη τους να μην σκεφτώ ούτε για μια στιγμή αρνητικά που ήμουν υιοθετημένη και όχι το βιολογικό τους παιδί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι πράξεις υιοθεσίας του έτους 2018 ανήλθαν σε 333.

BEAUTY & SPA
ΤΕΧΝΗΤΑ ΝΥΧΙΑ-ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ ( ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ) & ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ*ΜΑΣΑΖ
ΗΜΙΜΟΝΙΜΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ( ΦΡΥΔΙΑ-ΧΕΙΛΗ-EYELINER)*ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΕΙΣ ΜΕ ΚΕΡΙ
ΠΕΡΜΑΝΑΝΤ & EXTENSIONS ΒΛΕΦΑΡΙΔΩΝ* ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΕΛΣΑ ΠΕΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ 5, ΝΑΟΥΣΑ ΤΗΛ: 2332110319 & 6948042991
https://www.facebook.com/ElsaPetikopoulou1/

Θέλησες ποτέ να μάθεις για τους βιολογικούς σου γονείς;

Όταν ήμουν πιο μικρή είχα απορίες για το ποιοι να είναι άραγε οι βιολογικοί μου γονείς, πως τους λένε και που βρίσκονται. Οι θετοί μου γονείς πάντα μου έλεγαν πως θα είναι στο πλευρό μου, αν θελήσω κάποια στιγμή να τους αναζητήσω. Δεν θεωρώ πως είναι κάτι που θα ήθελα πλέον να μάθω και δεν θα το επιδίωκα τουλάχιστον στο σύντομο μέλλον.

Είναι μια πληροφορία που μοιράζεσαι με τους φίλους σου;

Οι πιο κοντινοί μου φίλοι έχουν γνώση για το θέμα παρόλο που δεν είναι κάτι το οποίο μοιράζομαι εύκολα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακό ή ότι το κρύβω. Δεν είχα καμία αρνητική αντίδραση, είναι άνθρωποι που με αγαπούν για αυτό που είμαι χωρίς να τους νοιάζει οτιδήποτε άλλο και τους ευχαριστώ για αυτό.

Έχεις δεχτεί ποτέ αρνητικό σχόλιο που είσαι υιοθετημένη;

Γενικά δεν έχω δεχτεί αρνητική κριτική, τουλάχιστον μπροστά μου, αντιθέτως νιώθω πως ειναι κάτι το ξεχωριστό . Μερικές φορές ωστόσο
ο κόσμος που δεν γνωρίζει πως είμαι υιοθετημένη, μπορεί να με φέρει σε δύσκολη θέση γιατί κάνει ερωτήσεις λίγο αδιάκριτες. Αλλά μέχρι εκεί, κάνεις δεν έχει πει κάτι ώστε να πληγωθώ.

Όταν σου ζήτησα να κάνουμε αυτή την ιστορία ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη;

Η αντίδραση μου όταν μου ζήτησες να κάνουμε τη συνέντευξη ήταν αμέσως θετική. Σκέφτηκα πως είναι μια καλή ευκαιρία να πάρουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας άνθρωποι που θέλουν να υιοθετήσουν ένα μωρό και διστάζουν. Από την άλλη θέλησα να παροτρύνω άλλα παιδιά που είναι υιοθετιμένα να μην έχουν καμία ανασφάλεια για τον εαυτό τους, να μην νιώθουν άσχημα ή μειονεκτικά και να μπορούν να το μοιραστούν χωρίς κανένα δισταγμό.

Γιατί πιστεύεις πως κάποιοι διστάζουν να προχωρήσουν σε υιοθεσία;

Πιστεύω πως πολλοί άνθρωποι διστάζουν να υιοθετήσουν ένα μωρό γιατί θα νιώθουν πως δεν είναι δικό τους, κάτι που δεν ισχύει φυσικά αφού με αυτό θα ολοκληρώσουν την οικογένειά τους. Ενδεχομένως να φοβούνται ότι το παιδί δεν θα τους αγαπήσει ως γονείς του. Σίγουρα κάποιοι διστάζουν κυρίως για το «τι θα πει ο κόσμος», αν θα το αποδεχτεί, αν θα σχολιαστεί αρνητικά και διάφορα τέτοια ταμπού που έχουν όσοι υπολογίζουν την άποψη των άλλων.

Τα τρία είδη της νόμιμης υιοθεσίας είναι: Ιδιωτική υιοθεσία: Ένα άτομο ή μια οικογένεια υιοθετεί το παιδί κάποιου άλλου προσώπου. Υιοθεσία από ίδρυμα: Ένα άτομο ή μια οικογένεια υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα. Διακρατική υιοθεσία: Ένα άτομο ή μια οικογένεια υιοθετεί ένα παιδί από το εξωτερικό βάση της Σύμβαση της Χάγης.

Γονείς είναι τελικά αυτοί που σε μεγαλώνουν;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, μήτερα δεν ονομάζεται αυτή που γεννάει ένα μωρό, αλλά αυτή που το μεγαλώνει, με όλα τα κακά και τα καλά που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό. Γονέας είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο πλευρό του παιδιού του για πάντα, δείχνοντας του την απεριόριστη αγάπη που του έχει. Έτσι λοιπόν προσωπικά για μένα, γονείς μου είναι μόνο αυτοί που με μεγάλωσαν και με αγάπησαν.


Μπορεί να μην τη γέννησαν, να μην έχουν το ίδιο αίμα, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε σε τίποτα να την αποκαλούν παιδί τους, να τη νοιάζονται και να την αγαπούν όχι ¨σαν¨ κόρη τους, αλλά την κόρη τους. Ήταν εκεί στα πρώτα της δόντια, στους παιδικούς εφιάλτες, στην πρώτη μέρα στο σχολείο αλλά και στην αποφοίτησή της. Αν δεν είναι αυτοί οι γονείς της, τότε ποιοι είναι; Είναι οι γονείς που μεγάλωσαν τη Μαριάννα με αγάπη και σεβασμό, και αυτό καθρεφτίζεται στην ίδια, στην προσωπικότητά της, στον τρόπο που αντιμετωπίζει την υιοθεσία της. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία απ’το να προσφέρεις αγάπη σε ένα παιδί, να του παρέχεις ένα σπιτικό, να του χαρίζεις ελπίδα για το μέλλον του. Η υιοθεσία δεν είναι πράξη απελπισίας, αλλά μεγαλείο ψυχής.

Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, δεν υπάρχουν τέλεια παιδιά, αλλά υπάρχουν πολλές τέλειες στιγμές στη διαδρομή. Dave Willis

Share your thoughts