Ο Δημήτρης Πουτούρης ροκάρει από το μικρόφωνο του AudioWoop

Ποτέ δεν ήμουν fan της Hard Rock, Rock και Metal μουσικής. Όσο ήμουν φοιτήτρια οι γνώσεις μου στο συγκεκριμένο είδος άρχιζαν και τελείωναν στους Guns N’ Roses. Αργότερα, δίπλα στον άντρα μου, τα μουσικά μου ακούσματα διευρύνθηκαν ακούγοντας Nirvana, Metallica, Linkin Park και AC/DC, συγκροτήματα ιστορικά. Πρόσφατα ανακαλύπτοντας το AudioWoop, του Δημήτρη, ένας νέος μουσικός κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου. Ένας ιντερνετικός σταθμός, δυο εκπομπές κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ατελείωτα τραγούδια και πληροφορίες γύρω από τη Rock και ένα όμορφο παρεάκι, αυτό είναι το AudioWoop και αυτή είναι η ιστορία του.

Η ιδέα

Έλενα καταρχήν είναι τιμή και χαρά μου, που μέσω των δημιουργικών και άκρως πολυδιάστατων MyLittleStories, δίνεις βήμα στο AudioWoop! Χαίρομαι ειλικρινά που οι άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας, υπόστασης και βάσει των ενδιαφερόντων τους, δεν εφησυχάζονται, δημιουργούν, προσφέρουν και ακολουθούν τις ιδέες και τα όνειρά τους, με το όποιο λογικό κόστος, σε κάθε τους πτυχή! Κάπως έτσι ακριβώς μπολιάστηκε και δημιουργήθηκε αν θέλεις η ιδέα του AudioWoop. Η ιστορία του χτίστηκε σταδιακά, πάει αρκετά χρόνια πίσω, 25 στο σύνολο! Όταν πιτσιρικάς, όντας ακόμα μαθητής στην αγαπημένη γενέτειρα, τη Νάουσα, ξεκινούσα δειλά δειλά, την ενασχόληση με το ραδιόφωνο στον τοπικό Εργατικό FM. Δεν υπήρξε οικογενειακή παρότρυνση να το ξεκαθαρίσω αυτό. Η μουσική με συνέπαιρνε κάθε φορά που άκουγα ραδιόφωνο όπως και η αίσθηση του να προσφέρεις μουσική από το δικό σου μετερίζι, προς ακροατές με αντίστοιχες μουσικές επιλογές, χωρίς ωστόσο να γνωρίζεις (και εκεί είναι και η μαγεία του) σε πόσους απευθύνεσαι Live! Πόσο δε μάλλον, το challenge να κάνεις έναν άνθρωπο που δεν είναι επιλογή του ένα είδος, να το αγαπήσει. Δεν είχα το δικό μου πρόγραμμα εννοείται στον Εργατικό.

Χαίρομαι ειλικρινά που άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας, υπόστασης και βάσει των ενδιαφερόντων τους, δεν εφησυχάζονται, δημιουργούν, προσφέρουν και ακολουθούν τις ιδέες και τα όνειρά τους

Τα πρώτα μου προσωπικά μεγάλα (για τα δικά μου δεδομένα) ραδιοφωνικά βήματα, τα έκανα σαν φοιτητής, λίγα χρόνια αργότερα, στα Χανιά, την περίοδο 2000-2005. Είχε μπει κοινώς το ραδιόφωνο στον πάγο για μια 5ετία από τα 13-18 και σαν μια οντότητα όπως την χαρακτηρίζω που με «κυνηγούσε», επανήλθε ξανά στο προσκήνιο εντελώς τυχαία. Εκεί, η σχολή διέθετε στα πλαίσια ερευνητικών της σκοπών, έναν πειραματικό σταθμό, όμως πλήρως λειτουργικό και μάλιστα με εξοπλισμό για τα δεδομένα του, άκρως αξιέπαινου, τον RA.TFM που εξέπεμπε στους 95,2. Λόγω κάποιων πολιτικών αν θέλεις παραγόντων (βάσει των γνωστών παρατάξεων στις σχολές) ο σταθμός δεν προχωρούσε. Με παρότρυναν να αναλάβω τη διαχείριση του χωρίς καμία κομματική εμπλοκή όμως ως απαιτούμενο εκ μέρους μου. Στην μουσική δεν χωράει η πολιτική! Ο σταθμός απογειώθηκε τα αμέσως επόμενα χρόνια, είχε πολυφωνία, χτύπησε και κόντραρε στα ίσια μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εξέπεμπαν στα Χανιά και διέγραψε μια εξαιρετική πορεία. Θρυλικά έχουν μείνει τα party του, οι μουσικές του επιλογές και η αλήθεια είναι ότι χτίστηκε με τρελή δουλειά. Μέσω αυτών έκανα και εξαιρετικούς φίλους που διατηρώ ακόμα και τώρα.

Φεύγοντας από τα Χάνια έρχεται ένας δεύτερος πάγος για την αγάπη του ραδιοφώνου και μένει στο χρονοντούλαπο για 16 χρόνια. Κάνει μια μικρή στάση και στην Αγγλία στις μεταπτυχιακές μου σπουδές το 2006-07, αλλά ελάχιστη. Όντας στην Αθήνα προσπάθησα να επαναφέρω την αγάπη από το ντουλάπι, γιατί η φλόγα έμενε άσβεστη. Δεν ευόδωσαν οι προσπάθειές μου στην Αθήνα 11 χρόνια τώρα, αν δεν υπήρχε φυσικά και το προσωπικό μπλόκο που βίωσα από ανθρώπους την περίοδο 2016-18. Και εκεί ακριβώς η φλόγα έγινε πυρκαγιά. Καλοκαίρι του 2019 έρχεται η πρώτη ιδέα ενός αμιγώς Streaming On line ραδιοφώνου με μια καλή φίλη, αλλά δεν ήταν μεγάλη η ανάγκη εντέλει από μέρους της. Τις πρώτες 2 εβδομάδες της καραντίνας, Μάρτιο του 2020, παίρνω τη μεγάλη απόφαση να κάνω το επόμενο βήμα μόνος μου. Ακολουθεί ατελείωτη τεχνική μελέτη για μήνες, tests και τον Αύγουστο του 2020 ήταν όλα έτοιμα. 24 Σεπτεμβρίου του 2020 (μια διόλου τυχαία ημερομηνία για μένα) το AudioWoop ήταν για 1η φορά στον αέρα!

Με προκαλείς να ρωτήσω τι σημαίνει για σένα η 24η Σεπτεμβρίου;

Ξημερώματα 25η Σεπτεμβρίου πέθανε ο drummer της καρδιάς μου, ο John Bonham των Led Zeppelin γιαυτό επέλεξα τη συγκεκριμένη ημερομηνία για να κάνει έναρξη το AudioWoop, ήθελα έτσι να τιμήσω την μνήμη του.

Η υλοποίηση

Η υλοποίηση όπως λοιπόν σου ανέφερα δεν ήταν διόλου εύκολη. Είχε τεράστια τεχνική μελέτη και χωρίς να θέλω να αποθαρρύνω κανέναν που θέλει να το πράξει, αν δεν υπήρχαν οι πολύχρονες τεχνικές μου γνώσεις στην πληροφορική και γενικώς στην τεχνολογία, το εγχείρημα θα ήταν ακόμα υπό σκέψη. Η streaming τεχνολογία υπάρχει, η δεκαετία 2012-218 ήταν καθοριστική για την δημιουργία αντίστοιχων πλατφορμών που υποστήριζαν αντίστοιχα εγχειρήματα, άρα έπρεπε να συνδέσω τις τελείες και να γίνει η οργάνωση. Χρειάστηκε μια σεβαστή ανανέωση του υφιστάμενου εξοπλισμού μου, άπειρος χρόνος όπως σου ανέφερα αλλά και προσθήκη νέου αναγκαίου εκσυγχρονισμένου, στα δεδομένα και στις ανάγκες μου, εξοπλισμού όπως μικρόφωνο, βάσεις, ακουστικά, ηχητικά βοηθήματα, επαγγελματικό λογισμικό που θα αναλάβει όλη την ραδιοφωνική «ενορχήστρωση» και αρκετά ακόμη. Το ποσό της επένδυσης δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά όχι και τέτοιο που να πεις το δαπανώ «αύριο». Αναφορικά με το νομικό πλαίσιο μπορούμε να συζητάμε κυριολεκτικά για ώρες και θα βαδίσουμε σε μονοπάτια τελείως διαφορετικά. Υπάρχει φυσικά και διαφοροποιείται από πολλούς παράγοντες. Αναφέρω μόνο και θα μείνω εκεί, ότι αλλάζει άρδην το τοπίο όταν διαφημίσεις εμπεριέχονται στο μουσικό περιεχόμενο.

Γιατί διάλεξες το όνομα Audiowoop;

Την περίμενα την ερώτηση να σου είμαι ειλικρινής! Ο σταθμός γεννήθηκε στην τεχνολογία, διαφέρει μουσικά παρασάγγας τόσο στον πλουραλισμό του (μας το λένε συνέχεια και οι ακροατές του) όσο και στο είδος της μουσικής (έχοντας φυσικά τα θεμέλια του στην Rock), θέλοντας να ξεφύγει από τις σωρείες των κουραστικών και ακατάπαυστων επαναλήψεων που ακούμε και ακούω και εγώ κατά καιρούς στα νορμάλ FM αντίστοιχης μουσικής και δεν θα μπορούσε και η ονομασία του να διαφέρει! Όταν ολοκληρώθηκε τεχνικά το εγχείρημα, έφτασε το μεγάλο κεφαλαίο που ονομάζεται “Marketing”. Να δέσεις κοινώς εμπορικά το προϊόν σου σε όλο του το φάσμα. Σκεφτόμουν για πολύ καιρό το όνομα του και σίγουρα έψαχνα κάτι εύηχο, μικρό, χωρίς το κουραστικό και πολυφορεμένο «Radio» να το συνοδεύει και να εμπεριέχει ένα διπλό νόημα (λατρεύω τις double έννοιες και την αργκό σε μια λογική οντότητα, το ομολογώ!). Ήθελα να συνδυάζει τη μουσική στο σύνολό της με μια σημαντική θετική αύρα όπως και η ίδια η εκπομπή αλλά και ο σταθμός. Το «Audio» μου ταίριαξε και έψαχνα τον εύηχο και γεμάτο αλληγορία, συναίτερό του! Και εγένετο το Woop! Σημειολογικά η λέξη «Woop» γεννήθηκε στο Los Angeles των αρχών των ‘90’s και εκφράζει στην αργκό γλώσσα, τον ενθουσιασμό, την ευτυχία, τη δυνατή έκρηξη θαυμασμού, το γέλιο και οτιδήποτε καθορίζει το θετικό. Εκεί ακριβώς όπου στοχεύουν και τα διπλά Live Radio Shows του AudioWoop!

Πόσο χρόνο διαθέτεις ώστε να βγει μια εκπομπή στον αέρα;

Επίσης πολύ ωραία ερώτηση και σε ευχαριστώ! Ξέρεις για κάποιον που μας ακούει πλην ελαχίστων περιπτώσεων, υπάρχει η πεποίθηση πως η προετοιμασία μιας εκπομπής για να βγει στον αέρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη 22:00-00:00 που είμαστε Live, απαιτεί λίγο χρόνο και είναι σαν έναν DJσετ ένα Rock bar. Έχουμε επιλέξει έναν δύσκολο όμως συναρπαστικό δρόμο. Αυτόν της συνεχούς βελτίωσης αλλά και του επαγγελματικού επιπέδου εκπομπής. Δεν επαναλαμβανόμαστε, ανανεωνόμαστε ανελλιπώς, καμία μα καμία εκπομπή 7 μήνες τώρα ή 62 εκπομπές ήδη, δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, επομένως για να επιτευχθεί αυτό, ο χρόνος που απαιτείται είναι τεράστιος. Χρόνος προσωπικός εννοείται, σχεδόν καθημερινά απογεύματα και ΣΚ, αν βάλεις και την εύρεση θετικών ειδήσεων που αφιερώνουμε για το κοινό καθώς και μουσικά νέα, κατά μέσο όρο χρειάζεται 2-3 ώρες προετοιμασία και αυτό μόνο για την εκπομπή! Χώρια η διαχείριση των social media του σταθμού (FB/Instagram), οι κληρώσεις που ετοιμάζουμε, να απαντάμε στα μηνύματα των ακροατών, να συντηρούμε και να προνοούμε για τον εξοπλισμό/πλατφόρμα και την επικοινωνία μας με τα ΑudioWoop – NightStories (η μεγάλη μας παρέα και ομάδα του σταθμού στο FB όπου ο καθένας μπορεί να ενταχθεί) και τόσες άλλες αρμοδιότητες.

Η αγάπη σου για τη Rock μουσική και το ραδιόφωνο υπήρχε από πάντα;

Για το ραδιόφωνο είναι άσβεστη από μικρή ηλικία όπως σου ανέφερα ήδη. Εξακολουθεί και υφίσταται και σήμερα σε μεγάλο βαθμό εννοείται ακούγοντας κυρίως σταθμούς του εξωτερικού και πολύ συγκεκριμένους εγχώριους όπου ο πλουραλισμός και το πραγματικό ραδιόφωνο είναι εξαιρετικός και σπάνιος. Με την Rock μουσική προέκυψε και αυτή εντελώς ξαφνικά. Στο σπίτι η μουσική παιδεία σε μεγάλο βαθμό υπήρχε αλλά κατά κύριο λόγο σε έντεχνη μορφή και με ελάχιστα λαϊκή χροιά. Σαν παιδί των 80’s τα ερεθίσματα που είχα από την ελεύθερη τηλεόραση, τα περιοδικά και τα ελεύθερα ραδιόφωνα, ήταν συγκεκριμένα. Το κόστος απόκτησης μουσικής τότε τεράστιο, κασέτες και αργότερα η επανάσταση με CD και Mini-Disc και ο αχανής ωκεανός του Internet του σήμερα, κυριολεκτικά ανύπαρκτος. Η Pop κουλτούρα κάλπαζε ανελέητα, η Rock περνούσε το μεταβατικό στάδιο της από τον Classic/Hard Rock ήχο της και έψαχνε διακαώς την επόμενη ταυτότητά της, επομένως ακούσματα όπως ο τεράστιος Michael Jackson, ήταν από τα πρώτα μου σαν παιδί. Έως ότου ένα καλοκαίρι στα 11 μου, φτάνει στα χέρια μου μια κασέτα από έναν παιδικό οικογενειακό καλό φίλο, με Led Zeppelin κατά κύριο λόγο και εκεί ήταν που η Rock κουλτούρα, καρφώθηκε στην καρδιά μου σαν έρωτας πραγματικά με το πρώτο άκουσμα, τα ακουστικά μου κύτταρα έπαθαν παροξυσμό (χαχαχα!) και μεταμορφώθηκα μουσικά μια για πάντα!

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Rock μουσική έχει πεθάνει, τι απαντάς;

Το έχει η μουσική στο αίμα της και ο άνθρωπος γενικά στο σύνολό του. Εννοώ τον ισχυρισμό να θέλει να υποβαθμίσει οτιδήποτε εκφράζει και πρεσβεύει την ελευθερία, την επιτυχία και την μετουσίωση με σκοπό την διατήρηση της ύπαρξης. Η Rock από την στιγμή γέννησής της στα 50’s ήταν από μόνη της ένα αμάλγαμα. Είχε την τεχνοτροπία του Rhythm and Blues και το ρυθμό του Rock & Roll των αφροαμερικάνικων κοινοτήτων των Η.Π.Α. καθώς και το rockabilly, που ουσιαστικά ήταν η έκφραση των λευκών μέσω των ειδών αυτών της αφροαμερικανικής προέλευσης. Συνεισφορά στον ήχο που πρωτοχαρακτηρίστηκε Rock, θεωρείται ότι είχε και η country μουσική. Πολύ σύντομα άρχισε να λαμβάνει την μορφή της και να μεταλλάσσεται ανά τις δεκαετίες με νέα σχήματα, μπάντες και καλλιτέχνες και να διαδίδεται ως τσουνάμι στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Η πορεία της μέχρι και σήμερα είναι θηριώδης και σίγουρα πιστεύω, ότι αν δεν υπήρχαν τα 90’s να την κρατήσουν ζωντανή με πρωτεργάτες τους AC/DC, τους Guns’n’Roses, τους R.E.M. τους Bad Company, Firehouse, The Black Crowes και αργότερα την καταιγίδα του Alternative αλλά και Grunge με τους Nirvana και την ηγετική μορφή του Cobain, τους Pearl Jam, τους Soundgarden, Red Hot Chilli Peppers, τους Rage Against The Machine και τόσων ακόμα, ίσως η Rock να είχε κάνει μια «παύση». Αλλά να πέθαινε όχι, απίθανο. Και πως να πεθάνει, όταν μεγαθήρια της Rock υποστήριζουν το αντίθετο, όταν μπάντες συνθέτουν ακόμα (έχουμε τρελές κυκλοφορίες από μπάντες τα τελευταία 2 χρόνια) και μαέστροι της κιθάρας όπως ο βιρτουόζος Jimmy Page που έχει δηλώσει πως η Rock είναι τόσο διαχρονική όσο η Jazz και η Κλασσική όπως ο Bach; Αδύνατον! Η διαμάχη θα υπάρχει ναι, αλλά οι όποιες απαντήσεις στους αντιφωνούντες θα δίνεται πάντα, μουσικά, έως ότου εκλείψουν οι αντιρρήσεις και αυτή η άποψη, οριστικά!

Στόχοι και όνειρα για το μέλλον

Στόχοι ε? Να μάθουμε στο κοινό που μας ακολουθεί, σε αυτούς που μελλοντικά θα γίνουν κομμάτι μας και και σε όσους αγαπούν πραγματικά την Rock την πολυδιάστατη και όχι μερικώς μονόπλευρη πλευρά της, να ανακαλύψουν νέες μπάντες, καλλιτέχνες και να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη και την γνώση αυτή σε αυτούς, που πιστεύουν στην πραγματική Rock και στα παράγωγά της! Τα όνειρα έχουν μουσική, ραδιόφωνο, επικοινωνία, εκπλήξεις και ο AudioWoop να εδραιωθεί (γιατί του αξίζει) ως το Rock μέσο που θα διαφέρει κρατώντας τους συντροφιά 24×7 σε όσους εκφράζονται μέσα από αυτήν!

https://www.facebook.com/audiowoop/


Μετά από τόσες ιστορίες έχετε νομίζω καταλάβει πόσο ξεχωρίζω και τιμώ τους ανθρώπους που κυνηγούν τα όνειρά τους, που παθιάζονται με αυτά και τελικά τα απογειώνουν. Για κάποιους το AudioWoop ίσως είναι απλά ένας σταθμός, για όσους όμως κοιτούν πίσω και πέρα από το προφανές, είναι πολλά παραπάνω. Ένας σταθμός έχει την ψυχή εκείνου που τον δημιούργησε αλλά και τις ψυχές αυτών που τον ακούν, που μαγεύονται και ταξιδεύουν μαζί του. Μια εκπομπή όταν είναι γέννημα γνώσης, ατόφιας αγάπης και εμπνευσμένης δημιουργικότητας προσφέρει σε όσους την ακούν, όχι απλά μουσική, ούτε μόνο ψυχαγωγία τους χαρίζει μια μοναδική εμπειρία που θα θέλουν να ζήσουν ξανά και ξανά. Αυτό είναι το AudioWoop, μία εμπειρία. Άκουσε, νιώσε, τραγούδα.

Με τη σωστή μουσική ή τα ξεχνάς όλα ή θυμάσαι τα πάντα. Σεργιάνι

Share your thoughts