Χρήστος Κρασαδάκης, ο γιατρός που σώζει ζωές με τα δωρεάν σεμινάρια Ά Βοηθειών

Είμαι στην αγορά ένα πρωινό, ξαφνικά αντιλαμβάνομαι πως λίγα μέτρα πιο εκεί ένας κύριος έχει λιποθυμήσει. Οι γύρω του ψάχνουν για γιατρό, κάποιον που να μπορεί να παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Κανείς. Πλησιάζω και στέκομαι όπως και οι υπόλοιποι, αμήχανοι, ανήμποροι να κάνουμε το παραμικρό πέρα από το να καλέσουμε το ασθενοφόρο. Νιώθω λίγη, μικρή. Αν γνώριζα θα μπορούσα να βοηθήσω. Δεν γίνεται να μείνω στο αν και έτσι αποφασίζω να παρακολουθήσω μαθήματα Ά βοηθειών, ενώ στην πίσω άκρη του μυαλού μου σημειώνω, να γράψω ένα σχετικό θέμα στο Mylittlestories. Βρίσκω την ιστορία μου στο πρόσωπο του Χρήστου Κρασαδάκη. Ο νεαρός γιατρός είναι Επικουρικός Επιμελητής στην Κλινική Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του ΚΑΤ και ταυτόχρονα πιστοποιημένος εκπαιδευτής.  Είναι κυρίως όμως ο άνθρωπος, που γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η γνώση Ά Βοηθειών και θέλοντας να προσφέρει, αποφάσισε να δράσει. Δημιούργησε την Εθελοντική Ομάδα Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών First Aid Athens, με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να παροτρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες. 

Τι είναι η First Aid Athens;

Η First Aid Athens είναι πρακτικά μία εθελοντική ομάδα ιατρών και μη, με εξειδίκευση στην παροχή Ά Βοηθειών, η οποία διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς αλλά και γενικά για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται. Τα σεμινάρια αυτά ουσιαστικά μαθαίνουν στον κόσμο, τι ενέργειες πρέπει να κάνει σε μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Τα σεμινάρια της First Aid Athens ξεκίνησαν 8 χρόνια πριν και έχουν περάσει από αυτά περισσότεροι από 11.000 συμπολίτες μας. Αρχικά ξεκίνησα την προσπάθεια αυτή μαζί με 2 τότε συναδέλφους ιατρούς μου, με ένα δανεικό πρόπλασμα και πλέον έχουμε δικό μας εξοπλισμό αξίας χιλιάδων ευρώ. Βασικό μέλος της ομάδας είναι η Μαίρη Μάρκου, η οποία εθελοντικά έχει αναλάβει όλη τη γραμματειακή υποστήριξη και είναι εκείνη που στην ουσία προετοιμάζει τα πάντα, προκειμένου οι εκπαιδευτές να πηγαίνουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες .

Οι ιατροί που απαρτίζουν τη First Aid Athens είναι από τις εξής ειδικότητες: γενική χειρουργική, γναθοπροσωπική χειρουργική, καρδιολογία, παιδιατρική και αναισθησιολογία. Συμμετέχουν επίσης νοσηλεύτριες ΤΕΠ και καρδιολογικής Μονάδας και η τελευταία μας προσθήκη είναι μια ακτινολόγος του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Δυστυχώς λόγω βεβαρημένου προγράμματος και λόγω αλλαγών στην επαγγελματική και οικογενειακή κατάσταση των εκπαιδευτών μας (ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό , γέννηση παιδιών κτλ), πλέον η ομάδα μας έχει πολύ μικρό αριθμό ενεργών εκπαιδευτών κάτι που συνεπάγεται λιγότερα σεμινάρια. Προλαβαίνουμε λοιπόν να διοργανώνουμε το πολύ ένα σεμινάριο το μήνα.

Έτυχε να βοηθήσεις κάποιον που κινδύνευε να χάσει τη ζωή του, εκτός νοσοκομείου;

Λόγω του γεγονότος ότι είμαι νοσοκομειακός ιατρός δεν έχω το χρόνο να συμμετέχω σε διασωστικές ομάδες και επομένως δεν είναι συχνές οι επείγουσες καταστάσεις εκτός του επαγγελματικού μου χώρου. Μεμονωμένα έχει χρειαστεί να συνδράμω. Αυτό που θέλω να περάσω σε μήνυμα και στα σεμινάρια μας είναι πως οι καταστάσεις αυτές στατιστικά κάπου θα γίνουν. Καλύτερα να γίνουν μπροστά σε κάποιο άτομο που έχει γνώσεις στο τι πρέπει να κάνει. Και οι γνώσεις αυτές αφορούν όλους τους πολίτες. Δε χρειάζεται να εισαι γιατρός για να σώσεις μια ανθρώπινη ζωή.

Bioanalysis.net

Ο κόσμος είναι πρόθυμος να βοήθησει κάποιον ή φοβάται να αναλάβει την ευθύνη;

Ο κόσμος σταδιακά γίνεται πιο ανοικτός στο να ενημερωθεί αναφορικά με τις Ά Βοήθειες, σε τέτοιο βαθμό που δεν προλαβαίνουμε πλέον να ανακοινώσουμε ένα σεμινάριο και οι θέσεις του σε 2 ώρες έχουν εξαντληθεί. Παρόλα αυτά απέχουμε ακόμη από τα επιθυμητά επίπεδα όπου η πλειοψηφία του κόσμου γνωρίζει πως να συμπεριφερθεί σε μια τέτοια κατάσταση. Είναι λογικό να φοβάται κάποιος να δράσει εκείνη τη στιγμή. Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτό είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση όσον αφορά στη νομοθεσία και το γεγονός ότι σε καλύπτει σε περίπτωση που βοηθάς ένα άτομο που έχει την ανάγκη σου. Ένα εντυπωσιακό στατιστικό και ταυτόχρονα κάτι που πρέπει να μας κάνει να συλλογιστούμε είναι πως ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως σε ετήσια βάση από καρκίνο είναι περίπου ίδιος με τον αριθμό των θανάτων από μη δοθείσες Πρώτες Βοήθειες.

Δεν θα ήταν μια καλή ιδέα να διδάσκονται τα παιδιά πρώτες βοήθειες στα πλαίσια του σχολικού μαθήματος;

Φυσικά. Έχουν γίνει κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή και από τη δική μας αλλά και από άλλες ομάδες εκπαίδευσης και το Υπουργείο πλέον φαίνεται ανοικτό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία, καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί την απαιτούμενη ηρεμία και διαύγεια σε ένα επείγον περιστατικό. Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως θα πρέπει να αρκεστούμε μόνο σε τέτοια μαθήματα. Μια γνώση η οποία δεν εξασκείται είναι καταδικασμένο να ξεχαστεί. Οπότε χρειάζεται ανα διαστήματα η συμμετοχή όλων μας σε σεμινάρια Ά Βοηθειών ώστε να γίνεται ένα φρεσκάρισμα των γνώσεων αλλά και να μαθαίνουμε τι έχει αλλάξει σε σχέση με την τελευταία φορά στα πρωτόκολλα που ακολουθούνται.

Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως σε ετήσια βάση από καρκίνο είναι περίπου ίδιος με τον αριθμό των θανάτων από μη δοθείσες Πρώτες Βοήθειες.

Τα σεμινάρια Ά Βοηθειών απευθύνονται σε όλους ή πρέπει οι συμμετέχοντες να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις;

Δε χρειάζονται προηγούμενες γνώσεις για να συμμετέχει κάποιος στα σεμινάρια μας. Απευθύνονται σε όλους είτε είναι κάποιος απόφοιτος Δημοτικού είτε είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου. Και ηλικιακά έχουμε στο παρελθόν εκπαιδεύσει από παιδιά προσχολικής ηλικίας έως ανθρώπους υπερήλικες. Μόνη προϋπόθεση είναι να υπάρχει διάθεση για γνώση και να μιλάει κάποιος ελληνικά καθώς η επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου είναι η ελληνική.

Ο Χρήστος τι κερδίζει από όλη αυτή την ιστορία με τα δωρεάν σεμινάρια;

Είναι πάρα πολύ κουραστικό για εμένα ένα σεμινάριο Ά Βοηθειών. Μιλάω ασταμάτητα για 5 ώρες προσπαθώντας να ελέγξω ένα κοινό 150 ατόμων με διαφορετικό χαρακτήρα. Όταν όμως λαμβάνουμε μηνύματα ανθρώπων που έσωσαν ζωές μετά από εκπαίδευση που έλαβαν σε εμάς, όλο αυτό γίνεται εξαιρετικά ανταποδοτικό.

Κλείνοντας ένα σεμινάριο τι λες σε όσους το παρακολούθησαν;

Αφήστε με να πάω σπίτι μου! Αστειεύομαι φυσικά. Η αλήθεια είναι πως παρότι έχουν περάσει 5 ολόκληρες ώρες , φροντίζουμε να κάνουμε τα σεμινάρια μας διαδραστικά και ως εκ τούτου πιο ενδιαφέροντα. Ακόμη και στο τέλος οι ερωτήσεις γίνονται κατά ριπάς! Το μήνυμα που τους περνάμε στο κλείσιμο, είναι πως καλώς εκπαιδεύτηκαν για να βοηθήσουν κάποιον δικό τους σε μια δύσκολη στιγμή, έφτασε η ώρα όμως να πείσουν και τους δικούς τους να κάνουν το ίδιο ώστε να τους βοηθήσουν σε μια δύσκολη δική τους στιγμή.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου ένας συνάθρωπός μας κινδυνεύει, ένας τραυματισμός, καρδιαγγειακά επεισόδια, δηλητηριάσεις, πνιγμός κ.α  Θέλω να πιστεύω πως σαν λαός έχουμε τη θέληση, το φιλότιμο να βοηθήσουμε αλλά υστερούμε σε γνώση. Κατά καιρούς σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη διοργανώνονται σεμινάρια Ά Βοηθειών. Την επόμενη φορά που θα σας δοθεί η ευκαιρία, μην την χάσετε. Μην χάσετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε τη γνώση που ίσως σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου. Ο Χρήστος είπε πως όλο αυτό είναι εξαιρετικά ανταποδοτικό και έχει απόλυτο δίκαιο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πάντα κάποιο αντάλλαγμα για να σταθείς στο διπλανό σου, για να του προσφέρεις απλόχερα την βοήθειά σου. Αν εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο κινδύνευε, δεν θα ήθελες κάποιος να είναι σε θέση να τον βοηθήσει;

Share your thoughts