Δημήτρης Σιασσιαρίδης, ένας πατριώτης στο Παρίσι

Η ιστορία του Δημήτρη έγινε το Story No 64 έπειτα από προτροπή της φίλης μου Θεοδώρας. Και ενώ μου είχε εξιστορήσει σε γενικές γραμμές την πορεία της ζωής του, βρέθηκα εντελώς απροετοίμαστη μπροστά σε όσα ο ίδιος μου αποκάλυψε. Ιδιοκτήτης 4 εστιατορίων στο Παρίσι, ιδρυτής της εταιρείας catering Dimitris με προϊόντα που φέρουν το δικό του Brand name. Συνεργάτης της διάσημης ηθοποιού Scarlett Johansson στο πρώτο κατάστημα με ποπκόρν στο Παρίσι, μέλος του Ελληνογαλλικού δικτύου καινοτομίας MAZINNOV. Καλλιτεχνικός διευθυντής της ακαδημίας Parthenona και μέλος της ορχήστρας ο Δημήτρης έχει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του Παρισιού, και όχι μόνο, με σκοπό πάντα τη διάδοση της Ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης. Διαβάζοντας την ιστορία του θα διαπιστώσετε πως ο Δημήτρης δεν είναι ένας ακόμη Έλληνας που ζει στο εξωτερικό, είναι ένας πατριώτης που κατάφερε να κάνει το όνομά του συνώνυμο με την Ελλάδα.

Ο πατέρας του κατάγεται από τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και η μητέρα του από το Στενήμαχο Ημαθίας, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 1984. Από την παιδική του ηλικία μυήθηκε στον κόσμο της μαγειρικής ξεφυλλίζοντας το βιβλίο με τις οικογενειακές συνταγές της γιαγιάς Σουλτάνας, το οποίο πέρασε αργότερα στα χέρια της μητέρας του Ζωής, για να καταλήξει τελικά σε εκείνον που συνεχίζει να το εμπλουτίζει με δικές του παραλλαγές. Οι γονείς του μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του είχαν ένα μικρό εστιατόριο, σε μια στοά στην περιοχή της Όπερας, που λειτουργούσε μόνο μεσημέρι. Ο ίδιος ήταν τότε 16 ετών και κάθε φορά που τελείωνε το σχολείο έτρεχε με χαρά να βοηθήσει. “Μου άρεσε τόσο πολύ η μαγειρική και αυτή η δουλειά που αποφάσισα να σταματήσω το σχολείο για να δουλέψω, ώστε να ανοίξω το δικό μου μαγαζί”, λέει χαρακτηριστικά.

Το 2007 ο Δημήτρης κατάφερε να ανοίξει το δικό του μαγειρείο, ενώ σήμερα 13 χρόνια μετά τα καταστήματα Dimitris στο Παρίσι είναι 4. Σε αυτά η ομάδα του μαγειρεύει όλα τα κλασικά ελληνικά ορεκτικά όπως τζατζίκι, ταραμοσαλάτα, παντζαροσαλάτα και πάστα ελιάς. Μεταξύ άλλων στον κατάλογο φιγουράρουν γεύματα όπως γεμιστά, μπριάμι, σουτζουκάκια σμυρνέικα, μπάμιες και μουσακάς, ενώ το μενού ολοκληρώνει η γυναικά του, σεφ Κατερίνα Σκανδάλη, με επιδόρπια όπως γαλακτομπούρεκο, ραβανί, καρυδόπιτα, πουράκια με μέλι και σοκολάτα.

Ασίγαστος επιχειρηματίας ο Δημήτρης, πολύ σύντομα δημιούργησε τη δική του εταιρεία διανομής προϊόντων. Η εταιρεία Dimitris εισάγει πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα, όπως ελαιόλαδο, αλάτι και αυγοτάραχο από το Μεσολόγγι, κρασί από τη Νάουσα, ελιές Καλαμάτας, φέτα, μαστίχα Χίου, ακόμα και παξιμάδια Κρήτης, συγκεκριμένα το Μάννα Τσατσαρονάκης (αποκλειστικότητα Dimitris) και τροφοδοτεί γκουρμέ εστιατόρια και καταστήματα με προϊόντα που φέρουν το δικό του Brand Name. Η αγάπη του για το καλό φαγητό και η δίψα του να γνωρίσει την Ελλάδα τον οδήγησε το 2018 στη δημιουργία του DIMITRIS TRIP, που δεν είναι τίποτα άλλο από οργανωμένα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να βρει εκλεκτά προϊόντα από μικρό παραγωγούς της χώρας μας, τα οποία στη συνέχεια θα προσφέρει στο Γαλλικό κοινό. “Το Dimitris Trip είναι μια ευκαιρία να διαφημίσω τον τόπο μας, τα χωριά μας με τις μουσικές, τις παραδόσεις τους αλλά και τις παραδοσιακές συνταγές τους.”

Όλη αυτή η εμπειρία τον έφερε κοντά στην διάσημη ηθοποιό Scarlett Johansson, με την οποία συνεργάστηκε το 2014 στο Yummy POP, το πρώτο μαγαζί με ποπκόρν στο Παρίσι, στο οποίο διατίθενται 6 γεύσεις, 3 αλμυρές και 3 γλυκές, σε μία μάλιστα από τις αλμυρές παρασκευές ο Δημήτρης προσέφερε το βιολογικό ελαιόλαδο DIMITRIS. Παράλληλα ως διευθυντής οργάνωσης ανέλαβε, μεταξύ άλλων, το Chrismas Party Yummy Pop στο Théâtre Du Gymnase όπου ο κόσμος είχε τότε την ευκαιρία να δοκίμασει την καινούρια χριστουγεννιάτικη γεύση ποπκόρν με μοσχοστάφυλο, κανέλα και μέλι.

Παθιασμένος με το χορό και έχοντας μεγάλη όρεξη να εμπλουτίσει τους ορίζοντες του το 2006 ο Δημήτρης ανέλαβε τη θέση του χορογράφου της ακαδημίας Παρθενώνας. Ένα χρόνο μετά ενσωματώθηκε στο αρμένικο μπαλέτο, ακολούθησε το συγκρότημα επαγγελματικών χορών Diasporas του ARMEN TCHILOLIAN το 2008 και τέλος το Γεωργιανό μπαλέτο LAZI το 2012. Κατά την διάρκεια της καλλιτεχνικής του διαδρομής, ο Δημήτρης δημιούργησε μια πληθώρα παραστάσεων, όπως το Danse d’un monde à l’autre (Παρίσι 2010), All that folk (Σικάγο 2011), Mes rencontres (Παρίσι, Théâtre du Gymnase 2011), Les anecdotes des traditions (Παρίσι), Danse du monde (Κύπρος 2012), Ecoute et danse (Λας Βέγκας 2013) National Dance Ensemble στο Παρίσι στην UNESCO.

Χάρη στις χορευτικές του ικανότητες, στο προσωπικό του στυλ καθώς και στις διαπαιδαγωγικές του μεθόδους, έχει καταφέρει να εδραιώσει τον Παρθενώνα ως σημείο αναφοράς στον κόσμο του Ελληνικού παραδοσιακού χορού.

Έχει δημιουργήσει πάνω από 80 χορογραφίες για τον Παρθενώνα καθώς και την χορογραφία «Ζορμπά» για τα 105 χρόνια του Σερβικού χορευτικού συγκροτήματος Abrasevic Veligradi. Το 2011, ύστερα από πρόσκληση της παραγωγού της γαλλικής ταινίας « Τu honoreras ta mère et ta mère » Brigitte Roüan, ο Δημήτρης δημιουργεί τις χορογραφίες των ελληνικών χορών στην ταινία όπου έπαιξε ο Λάκης Λαζόπουλος, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τους ηθοποιούς Gaspard Ulliel, Patrick Mille και Michäel Abiteboul.

Ο Δημήτρης είναι επιπλέον αυτοδίδακτος μουσικός και παίζει ακορντεόν, φλάουτο και τύμπανα. Είναι ιδρυτικό μέλος των “Crétois”, ενός γκρουπ τριών Ελλήνων μουσικών μαζί με τον Μάνο Καρτέρη στο λαούτο και το Στέλιο Κοτζαμπασάκη στην κρητική λίρα. Οι τρεις του παρουσιάζουν στο ευρωπαϊκό κοινό την παραδοσιακή κρητική μουσική αλλά και τους ευρύτερους ήχους της νησιώτικης Ελλάδας. Το 2015 μάλιστα ο Δημήτρης άνοιξε μια εταιρεία παραγωγής τη DZ PRODUCTION, με την οποία οργανώνει παραστάσεις μουσικής και χορού, ενώ ετοιμάζεται και η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά.

Όλη αυτή η έρευνα για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, μουσική και τον χορό έκαναν το Δημήτρη το κατάλληλο πρόσωπο για την επιτροπή του MAZINOV, για το project 2050. Το MAZINNOV , που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Ας καινοτομήσουμε μαζί» είναι ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των χωρών Γαλλίας και Ελλάδας και στοχεύει στη σύνδεση των ιδεών, των έργων και των ανθρώπων, προκειμένου να προωθήσει τη συνεργατική καινοτομία προς όφελος όλων.


Στο Mylittlestories οι ανθρώπινες ιστορίες δεν σταματούν λεπτό να με εκπλήσσουν, να με συγκινούν, να με σοκάρουν και να με μαγεύουν, κυρίως όμως δεν παύουν να με εμπνέουν. Ακριβώς αυτό συνέβη και με την ιστορία του Δημήτρη, με τη ζωή του για να ακριβολογώ, που μόνο έμπνευση μπορεί να προκαλέσει. Ακούραστος, παθιασμένος, γεμάτος ενέργεια και όνειρα ο Δημήτρης ενδόμυχα με έκανε να αναρωτηθώ: Πόσα μπορεί τελικά να καταφέρει κάποιος στην ηλικία των 36 χρόνων; Μα πως κάποιοι άλλοι δεν μπορούν; Και τελικά δεν μπορούν ή δεν θέλουν; Ο Δημήτρης ότι θέλησε μέχρι τώρα στη ζωή του το πέτυχε. Με σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή, αλλά κυρίως με θέληση. Εσένα τι σε εμποδίζει απ΄ το να κατακτήσεις αυτό που επιθυμείς; Η απάντηση δική σου.

Share your thoughts