Η κάνναβη μου έσωσε τη ζωή

Πολλά έχουν ειπωθεί και άλλα τόσα έχουν γραφτεί για την φαρμακευτική κάνναβη, άλλοτε με θετικά και άλλοτε με αρνητικά σχόλια. Για κάποιους είναι ναρκωτικό, για κάποιους είναι ένα φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες. Η ιστορία του Προκόπη Γεωργακόπουλου από την Αρκαδία, έρχεται να προστεθεί στην λίστα όσων υποστηρίζουν πως η κάνναβη είναι όντως θεραπευτική. Για αρκετά χρόνια υπέφερε από μία σπάνια ασθένεια, την οποία κατάφερε να νικήσει με την χρήση κάνναβης. Είναι πλέον υγιής και δεν πονάει , κάτι που κανένας γιατρός δεν μπόρεσε να κάνει πoτέ. Η δύναμη της κάνναβης αλλά και τα θετικά για τον άνθρωπο οφέλη που έμαθε στην διάσκεψη για την ιατρική κάνναβη στο Ευρωκοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016, όπου είχε προσκληθεί ως ομιλητής , ήταν η σφραγίδα για την περαιτέρω ενασχόληση του με το φυτό και επαγγελματικά πλέον. Ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε την δική του εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ορθή ενημέρωση των πολιτών για τις χρήσεις αλλά και τη σημασία του φυτού, την επαναφορά της κάνναβης στην Αρκαδία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και τέλος την ανάδειξη και εξέλιξη της κάνναβης σε προϊόντα χρήσιμα και ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πες μας δυο λόγια για την ασθένεια που σε ταλαιπωρούσε επί χρόνια.

Ήμουν 26 χρονών όταν ξεκίνησαν οι πονοκέφαλοι και σιγά σιγά γίνονταν όλο και πιο έντονοι. Είχα απευθυνθεί σε πάρα πολλούς γιατρούς και κανείς δεν έβρισκε το παραμικρό. Χρειάστηκαν 15 χρόνια, πολύ πόνος και αρκετό κλάμα για να ανακαλύψω, με τη βοήθεια ενός ωρυλά, ότι πάσχω από μία σπάνια ασθένεια, την αθροιστική κεφαλαλγία. Πρόκειται για μία νευρολογική ασθένεια που προσβάλλει έναν σε κάθε περίπου 1000 ανθρώπους κυρίως άντρες, σπάνια γυναίκες και προκαλεί εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο, πραγματικά ανυπόφορο. Είναι τόσο έντονος ο πόνος που παύεις πλέον να είσαι λειτουργικός με αποτέλεσμα να χαλάει όλη σου η ζωή. Υπήρχαν μέρες που έφτανα σε σημείο να χτυπάω τον εαυτό μου για να μην σκέφτομαι τον πονοκέφαλο. Στην ασθένεια αυτή μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο πόνου, χωρίς ελπίδα. Το λυπηρό ήταν ότι οι θεράποντες γιατροί μου το μόνο που κατάφερναν ήταν να μου επιδεινώνουν τις κρίσεις. Ήμουν πραγματικά απελπισμένος.

http://www.mamouzis.gr

Η κάνναβη πως μπήκε στη ζωή σου?

Η κάνναβη στην ουσία μπήκε στη ζωή μου τυχαία. Ενώ έψαχνα τρόπους να βοηθήσω μόνος μου τον εαυτό μου έπεσα πάνω σε ένα γκρουπ στο facebook σχετικά με την αθροιστική κεφαλαλγία. Κάποιος κύριος μίλησε για μια συγκεκριμένη ουσία, έψαξα και βρήκα ότι πρόκειται για συνθετική κάνναβη. Αποφάσισα λοιπόν να το δοκιμάσω και έφερα από το εξωτερικό που ήταν νόμιμο. Αρχικά φάνηκε να λειτουργεί μια χαρά, έδιωχνε την κρίση αλλά δυστυχώς μαστούρωνα. Δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου, οπότε ούτε αυτό ήταν λύση. Ήθελα να μην πονάω αλλά να έχω και μια φυσιολογική ζωή. Απευθύνθηκα τότε σε έναν φίλο που είχε δικό του φυτό για προσωπική χρήση. Από την πρώτη στιγμή που την εισήγαγα στον οργανισμό μου είδα τεράστια διαφορά. Σιγά σιγά άρχισα να ψάχνω και να διαβάζω για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και που βοηθάει η κάνναβη. Εκεί κατάλαβα όλη την αλήθεια, ότι δηλαδή είναι ένα βότανο και όχι αυτό το δαιμονοποιημένο φυτό για το οποίο μας λένε ένα σωρό ψέματα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Με την απαραίτητη γνώση και την σωστή χρήση, η φαρμακευτική κάνναβη μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Η επαγγελματική ενασχόληση πως προέκυψε?

Παράλληλα με τον αγώνα που έδινα για την υγεία μου, είχα την ευκαιρία το 2016 να μιλήσω στο Ευρωκοινοβούλιο, στο συνέδριο που είχαν διοργανώσει σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη. Είχαμε προσκληθεί γιατροί, ασθενείς και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Διαπίστωσα λοιπόν ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πλέον κίνημα. Σήμερα οι ειδικοί γνωρίζουν και παραδέχονται τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Είχα την ευλογία να γίνω καλά χάρη σε αυτό το φυτό, είχα κάποια χωράφια ανεκμετάλλευτα σε μια περιοχή η οποία για χρόνια παρήγαγε την καλύτερη ποιότητα κάνναβης και είχα την επιθυμία να μάθει ο κόσμος την αλήθεια, έτσι η καλλιέργεια ήταν για μένα μονόδρομος. Δεν είχα βλέψεις να κάνω την εταιρεία και να πουλάω τα προϊόντα, καμία σχέση. Το καλό είναι ότι το μικροκλίμα της περιοχής μας βοηθάει να παράγουμε πολύ ωραία φυτά γεμάτα δύναμη και αρώματα, και αυτό μας εδραίωσε στο χώρο.

Νομοθετικά τι ισχύει αυτή τη στιγμή?

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας επιτρέπεται η καλλιέργεια και η επεξεργασία της κάνναβης καθαρά και μόνο για ιατρικούς λόγους. Η κυβέρνηση έχει βγάλει το χαρτί στο οποίο αναφέρει ότι η κάνναβη είναι θεραπευτική και φαρμακευτική. Από την στιγμή που το ίδιο το κράτος της έχει δώσει τέτοια επίθετα εννοείται ότι έχουν καταλάβει την αξία της. Δυστυχώς όμως ακόμη δεν υπάρχει η απαραίτητη γνώση, ώστε να απλοποιηθούν λίγο οι καταστάσεις και να μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση στο φυτό και στα προϊόντα του. Ενώ από το 2017 έχει επιτραπεί στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που προέρχονται από την κάνναβη, δεν είναι κανένας γιατρός σε θέση να κάνει την συνταγογράφηση. Οι δικές μας φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν αναλάβει ακόμα το ρόλο του εισαγωγέα, όποτε ναι μπορείς να το πάρεις αλλά από πού θα το πάρεις παραμένει ένα θέμα. Όσον αφορά στην καλλιέργεια είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά χρειάζονται πάρα πολλές διορθωτικές κινήσεις ακόμη. Για αυτό το λόγο όλοι εμείς αγρότες, έμποροι, μεταποιητές έχουμε φτιάξει έναν πανελλήνιο σύνδεσμο ώστε να βοηθάμε την εκάστοτε κυβέρνηση με την γνώση και την εμπειρία μας. Πρέπει τουλάχιστον να παραδεχτούμε ότι το πρώτο βήμα για την πρόσβαση των ασθενών, νόμιμα, σε ελληνικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης έχει γίνει.

Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί την φαρμακευτική κάνναβη?

Ήταν πάντα έτοιμη κατά την γνώμη μου , παρότι για χρόνια ολόκληρα την είχαν φοβίσει κατηγορώντας το φυτό για τα πάντα. Υπάρχουν ασθενείς, που αναγκάζονταν τόσα χρόνια να προμηθεύονται αυτό το «ιδιότυπο φάρμακο» είτε πανάκριβα από το εξωτερικό είτε εντός των συνόρων στο παρεμπόριο.  Από την δική μας εμπειρία γνωρίζουμε ότι πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες καταναλώνουν κάνναβη. Ο κόσμος βγαίνει πλέον επώνυμα και μιλάει ανοιχτά για το φυτό, μοιράζεται την εμπειρία του. Εμείς από την μεριά μας δείχνουμε τις καλλιέργειες μας, ενημερωνόμαστε ανταλλάσσουμε απόψεις. Όλο αυτό δίνει πίσω στην κάνναβη όσα της είχαν κλέψει τις τελευταίες δεκαετίες κατηγορώντας την.

Από την προσωπική σου εμπειρία τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις σε όσους διαβάζουν την ιστορία σου?

Η αλήθεια για την κάνναβη είναι κάπου στη μέση. Δηλαδή ναι βοηθάει, ναι καταπραΰνει ναι θεραπεύει αλλά δεν είναι μαγικό χάπι. Πρέπει απαραιτήτως να θέλουμε να γίνουμε καλά. Πριν πάμε να πάρουμε την κάνναβη, οφείλουμε να βελτιώσουμε πρώτα το περιβάλλον μας και τη διατροφή μας, να κόψουμε το τσιγάρο και το αλκοόλ, να αποφύγουμε τις τοξικότητες, να γυμναζόμαστε και μετά να χρησιμοποιήσουμε και την κάνναβη. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι παντού σε όλο μας το σώμα και είμαστε σε θέση να παράξουμε μόνοι μας τα κανναβοειδή. Ο δυτικός τρόπος ζωής όμως δεν μας αφήνει να είμαστε ήρεμοι και χαλαροί. Οι παππούδες μας που ζούσαν δίπλα στη φύση στα χωράφια ήταν σε θέση όταν ξεκουράζονταν να παράγουν τα κανναβοειδή, και γι΄ αυτό πέθαιναν από τις κακουχίες και όχι από ασθένειες. Ο απώτερος στόχος δεν είναι να χρησιμοποιούμε την κάνναβη καθημερινά, αλλά να βρούμε τρόπο να την παράγουμε μόνοι μας. Και σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε για το δηλητήριο που κυκλοφορεί στο παρεμπόριο στην μαύρη αγορά. Δεν λέω ότι πρέπει να έρθουν να το αγοράσουν από εμένα. Ας το φυτέψουν σπίτι τους, να το γνωρίσουν το φυτό, να το αγαπήσουν και μετά να βρουν με ποιο τρόπο θα το χρησιμοποιήσουν υπέρ τους. Η κάνναβη είναι ένα φυτό που τόσα χρόνια κατηγορείται αδίκως. Ένα φυτό που αποδεδειγμένα σώζει ασθενείς πάσχοντες από πολλές και δύσκολες ασθένειες. Είναι απλά ένα φυτό που κανείς δεν έχει πεθάνει από αυτό και μόνο να βοηθήσει μπορεί .

Η κάνναβη ναι βοηθάει, ναι καταπραΰνει, ναι θεραπεύει αλλά δεν είναι μαγικό χάπι.

Δεν αρκεί λοιπόν η κάνναβη από μόνη της. Με την προϋπόθεση πάντα ότι υπάρχει γνώση και σωστή χρήση του φυτού, χρειάζεται και αλλαγή στον τρόπο σκέψης και στον τρόπο ζωής. Όλα ξεκινάνε από εμάς και καταλήγουν σε εμάς. Αν θέλουμε να θεραπεύσουμε οποιαδήποτε ασθένεια θα πρέπει πρώτα να βρούμε την αιτία και αυτήν να διορθώσουμε. Κανένα χάπι, κανένα φυτό και βότανο δεν είναι αρκετό εάν εμείς οι ίδιοι δεν πιστέψουμε ότι θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλά.

Share your thoughts