Λένα Μαντά, “η έμπνευση είναι μαγική χρυσόσκονη”.

Τα βιβλία της τα έχω διαβάσει όλα, κάποια μάλιστα δύο και τρεις φορές. Σε ξαπλώστρα κατά τη διάρκεια διακοπών, στον καναπέ μου τα βράδια του χειμώνα, σε θάλαμο νοσοκομείου ενόσω νοσηλευόμουν, σε σταθμούς και αεροδρόμια, ακόμα και στον πάγκο της κουζίνας μου καθώς μαγείρευα, οι ιστορίες της ήταν για μένα ένα μοναδικό ταξίδι κάθε φορά. Κάποιους ήρωες τους λάτρεψα, άλλους τους μίσησα, με κάποιους ταυτίστηκα. Πότε όμως όλα αυτά τα χρόνια, δεν αναρωτήθηκα για την ίδια τη Λένα Μαντά, τον άνθρωπο και εμπνευστή πίσω από όλους αυτούς τους χαρακτήρες. Ώσπου διαβάζοντας το τελευταίο της βιβλίο, Οι Τρεις Άσοι, τόλμησα να σκεφτώ το ενδεχόμενο να γίνει η Λένα Μαντά το επόμενο Story, να γίνει ένας ήρωας ανάμεσα στους υπόλοιπους του Mylittlestories. Και να που η συγγραφέας των Best Sellers, ευγενική και χαμογελαστή, άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο της, επιτρέποντας σε όλους εμάς τους φανατικούς αναγνώστες της να την γνωρίσουμε καλύτερα.

Η Λένα Μαντά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1964, αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Η ανήσυχη καλλιτεχνική της φύση την έστρεψε αρχικά στο να φτιάξει το δικό της θίασο κουκλοθεάτρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες, ενώ για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό, στον οποίο έκανε καθημερινά ενημερωτική εκπομπή. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Για τους λάτρεις του βιβλίου η Λένα Μαντά είναι η κορυφαία ίσως συγγραφέας στην κατηγορία της τα τελευταία χρόνια.

Αγίου Βασιλείου 19, Θεσσαλονίκη ΤΗΛ 231 032 0756
βιβλιοφόρος

Συγγραφέας της χρονιάς 2009 & 2011 από το περιοδικό LIFE & STYLE

Θυμάστε τη στιγμή που η πρώτη ιστορία, οι πρώτοι ήρωες γεννήθηκαν μέσα σας; Πως νιώσατε;

Αυτό έγινε πριν από δεκαετίες! Η πρώτη ηρωίδα μου, ήταν ένα μικρό κοριτσάκι σαν και μένα (τότε) που έκανε ένα ταξίδι με πλοίο και το πλοίο ναυάγησε και εκείνη έζησε μια μοναδική εμπειρία στον βυθό σε ένα γλέντι με τον Ποσειδώνα, γοργόνες και αλλά μαγικά πλάσματα! Ήμουν τότε στο δημοτικό και θυμάμαι ότι έγραφα συνεχώς κι όταν το τελείωσα το διάβασα δεκάδες φορές! Ήμουν πολύ χαρούμενη! Από τότε δεν σταμάτησα ποτέ να γράφω! Και κάθε φορά το συναίσθημα είναι το ίδιο… Είμαι πάντα χαμένη στις ιστορίες μου, δεμένη απόλυτα και άρρηκτα με την εκάστοτε ηρωίδα μου. Συμπάσχω μαζί της, υποφέρω και χαίρομαι σαν να είμαι εκείνη και λυτρώνομαι όποτε το καταφέρνει και εκείνη.

Το 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο κοινού των βιβλιοπωλείων Public, στην κατηγορία “Ηρωίδα-Έμπνευση”, για το μυθιστόρημα της ¨Μια συγνώμη για το τέλος¨

Από που εμπνέεστε;

Η έμπνευση είναι μαγική χρυσόσκονη…. Ποτέ δεν ξέρω από πού πέφτει ούτε πότε θα συμβεί αυτό! Είναι μέρος της μαγείας… πάντως οτιδήποτε αλληλεπιδρά μαζί μου είναι ένα εν δυνάμει νέο μυθιστόρημα!

Όταν ξεκινάτε ένα βιβλίο έχετε ήδη σκεφτεί το τέλος ή είναι κάτι που βγαίνει στην πορεία;

Δεν γράφονται όλα τα βιβλία με τον ίδιο τρόπο. Σε κάποια ξέρω περίπου όλη την ιστορία και τονίζω την λέξη «περίπου» γιατί η πορεία επιφυλάσσει εκπλήξεις ακόμα και σε μένα. Άλλα πάλι ξέρω το τέλος και πάω…ανάποδα!

Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα τούρκικα, στα κινέζικα, στα αλβανικά, στα σέρβικα και στα βουλγάρικα.

Το αναγνωστικό κοινό προτιμά  τους “καλούς”ή τους  “κακούς” ήρωες;

Οι κακοί ανέκαθεν είχαν, έχουν και θα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Συγγραφικά είναι πρόκληση. Στο αναγνωστικό κοινό νομίζω ότι ασκούν γοητεία μέχρις ενός σημείου. Αυτό που το αναγνωστικό κοινό νομίζω ότι θέλει, είναι να ικανοποιήσει την αίσθηση δικαίου του.

Το βιβλίο «Βαλς με δώδεκα Θεούς» έγινε τηλεοπτική σειρά στον ANT1 με τηλεθεατές από Ελλάδα και Κύπρο

Όταν δεν γράφετε, με τι σας αρέσει να ασχολείστε; Διαβάζετε άλλα βιβλία;

Είμαι φανατική αναγνώστρια και όταν δεν γράφω προσπαθώ να γνωρίζω την δουλειά ομότεχνων ή να διαβάζω δικούς μου αγαπημένους συγγραφείς. Παράλληλα μου αρέσει να μένω σπίτι, να βγαίνω ή να δέχομαι φίλους και γενικά ζω μια ζωή που ζει κάθε γυναίκα στις μέρες μας!

Η μοίρα και ο έρωτας είναι βασικά συστατικά στα περισσότερα βιβλία σας; Τι ρόλο παίζουν όμως στη ζωή σας;

Η μοίρα φέρνει δρόμους και σταυροδρόμια , εμείς επιλέγουμε ποιο θα επιλέξουμε να βαδίσουμε. Όσο για τον έρωτα φέρνει…τρέλα, παίρνει την λογική, μας κάνει έτοιμους για τα πάντα! Όλα απαραίτητα, όλα συστατικά ζωής! Στην ζωή μου τώρα, ο έρωτας ήταν πάντα καλός ως θεωρία, στην πράξη είχα ανάγκη από λιγότερες ουτοπίες. Όσο για την μοίρα, ένα θα πω: δεν με άφησε να πλήξω!

Υπάρχει κάποια ερώτηση που δεν σας έχουν θέσει μέχρι σήμερα και θα θέλατε να σας έχουν κάνει;

Για να είμαι ειλικρινής, μετά από τόσες συνεντεύξεις, νομίζω ότι δεν υπάρχει ερώτηση που δεν μου έχει  ζητηθεί να απαντήσω!


Η συγγραφή είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, μια ικανότητα, μια δεξιότητα που σε κάποιες περιπτώσεις ίσως μπορείς και να τη διδαχτείς. Το να αγγίζεις όμως την ψυχή και το μυαλό του αναγνώστη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι, όπως είπε η Λένα Μαντά “μαγεία” και κανείς δεν θα σε μυήσει σε αυτήν. Το χάρισμα της μυθοπλασίας, η φαντασία, το ταλέντο της γραφής είναι προίκα του καθενός, σε άλλον πιο πλούσια, σε άλλον φτωχότερη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη τους προικισμένους ανθρώπους. Ανθρώπους δημιουργικούς και ευφάνταστους που μετατρέπουν την πένα τους σε καράβι, έτοιμο να μας ταξιδέψει, να μας μεθύσει με έρωτες, περιπέτειες, αδιέξοδα, δράματα και συγκινήσεις. Αφήστε για λίγο το κινητό, την τηλεόραση και αφεθείτε στο μαγικό κόσμο του βιβλίου, αφεθείτε να ξυπνήσετε, τα ξεχασμένα από καιρό, συναισθήματα σας. Κάντε το σαν δώρο στον εαυτό σας και πιστέψτε με δεν θα το μετανιώσετε.

Το διάβασμα
είναι όπως η τροφή και το νερό.
Το πνεύμα που δεν Διαβάζει
χάνει βάρος,
όπως ένα σώμα που δεν τρώει. Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885

Share your thoughts