Μάνος Βυνιχάκης ΄΄Ζωή μοιρασμένη σε Γαύδο και Αθήνα΄΄

Ο χώρος της μόδας δεν είναι σίγουρα το δυνατό μου σημείο, αν σκεφτεί κανείς πως οι γνώσεις μου περιορίζονται στην Ειρήνη Σκλήβα και τη Βίκυ Καγιά. Ωστόσο η πρόσφατη γνωριμία μου με τον Μάνο Βυνιχάκη, με ταξίδεψε για λίγο σε επιδείξεις μόδας, σε οίκους υψηλής ραπτικής, σε μια ζωή κοσμοπολίτικη γεμάτη φώτα, λάμψη και διασημότητες. Στον αντίποδα όλων αυτών ο διάσημος makeup artist με πήρε από το χέρι και με οδήγησε στη Γαύδο, στο απέραντο γαλάζιο που αντικρίζει καθημερινά από το τροχόσπιτο του. Ένα κομμάτι γης που τον φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια, όταν οι ρυθμοί της Αθήνας τον κουράζουν. Ευγενέστατος, ειλικρινής και ανθρώπινος, με μια θετική αύρα που κάνει όσους είναι γύρω του να χαμογελούν, ο Μάνος ζει τη ζωή που ονειρεύτηκε.

Ο Μάνος Βυνιχάκης ο κορυφαίος Έλληνας makeup artist & beauty expert, έχει κερδίσει δίκαια τον τίτλο “Μίδας” του μακιγιάζ, αφού ό,τι πιάνει στα χέρια του μεταμορφώνεται. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας και στην ηλικία των 14 χρονών συνειδητοποίησε το πάθος του για το μακιγιάζ. Ένας νέος μαγικός κόσμος μόλις ανοιγόταν μπροστά του. Εκείνη την εποχή “δεινοπάθησαν” τα περιοδικά της μητέρας του, αφού άλλαζε με μαρκαδόρους το μακιγιάζ των μοντέλων. Το 1988 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κομμωτική και το μακιγιάζ ενώ η πρώτη ευκαιρία του δόθηκε εντελώς τυχαία, όταν συνοδεύοντας μια φίλη του μοντέλο σε ένα casting και του ζήτησε να της κάνει το μακιγιάζ. Η υπεύθυνη παραγωγής είδε το αποτέλεσμα και του πρότεινε αμέσως συνεργασία. Έτσι ξεκίνησε να δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής διαφημιστικών σποτ στην Ελλάδα. Το 1992 εντάχθηκε στο λαμπερό κόσμο της μόδας: editorials, επιδείξεις μόδας, διαφημιστικές καμπάνιες και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Με εμπειρία σχεδόν τριών δεκαετιών, έχει αναλάβει υψηλές θέσεις στο χώρο της ομορφιάς. Σύμβουλος ομορφιάς για τη Rilken Chromatics, αποκλειστικός makeup artist και media spoken person για την Lancome στην Ελλάδα, creative director της Shiseido για Ελλάδα και Κύπρο. Σήμερα συνεργάζεται σε σημαντικά projects με τις μεγαλύτερες εταιρείες. Έχει υπογράψει με τη δουλειά του αμέτρητα editorials για τα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά μόδας, όπως τη Vogue, το Marie Claire, το Elle, το Madame Figaro, Harper’s Bazaar καθώς και fashion shows Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, όπως των Dolce & Gabbana, DSquared2, Valentino, Oscar de la Renta, Βασίλη Ζούλα, Miro, Deux Hommes, Απόστολο Μητρόπουλο.

Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε στο μακιγιάζ;

Η αγάπη μου για δημιουργία. Το να μπορείς να δημιουργείς, να ζωγραφίζεις πάνω σε ένα πρόσωπο είναι κάτι μαγικό. Λατρεύω το μακιγιάζ, το makeuplanguage! Ξέρεις το μακιγιάζ έχει δική του γλώσσα με την οποία μπορείς να επικοινωνήσεις τόσα πολλά!

Σε έχουν αποκαλέσει «Μίδα του μακιγιάζ», πως αισθάνεσαι για αυτό;

Είναι πολύ κολακευτικό και μου αρέσει πολύ! Φαντάζομαι έναν fiction hero της Marvel να έχει το μαγικό χάρισμα να μεταμορφώνει τις γυναίκες με το μακιγιάζ απλά αγγίζοντας τες!

Φημίζεται για τα υπέροχα eyeliner που κάνει και έχει πει πως “αν έβαζα στη σειρά τις γραμμές eyeliner που έχω τραβήξει, θα έκαναν χιλιόμετρα”.

Τόσα χρόνια θα έχουν υπάρξει καλές και κακές στιγμές, θυμάσαι κάποιες πιο έντονα;

Φυσικά και έχουν υπάρξει καλές και κακές στιγμές. Οι καλές στιγμές ή μάλλον οι στιγμές που θυμάμαι με νοσταλγία είναι οι υπέροχες δημιουργικές συνεργασίες,  τα ταξίδια είτε για φωτογραφίσεις μεγάλων παραγωγών είτε fashionshows που είχα την τύχη να συμμετέχω. Οι κακές στιγμές είναι οι άσχημες αναμνήσεις με συνεργάτες που ήταν λεκτικά κακοποιητικοί προς εμένα ή προς άλλους συνεργάτες μόνο και μόνο επειδή μπορούσαν. Επειδή κράταγαν μια κάμερα στα χέρια τους ή ήταν συντάκτες μόδας σε κάποιο περιοδικό. Δυστυχώς το μπούλινγκ υπάρχει σε όλους τους χώρους.

Έχει το χάρισμα να σε κάνει να δείχνεις όμορφη όχι μόνο με το ταλέντο του αλλά και με την ικανότητά του να σε ανεβάζει”. Κάτια Ζυγούλη

Η ομορφιά είναι τελικά υπερεκτιμημένη;

Αν μιλάμε για την ινσταγκραμική ομορφιά, την ομορφιά των σόσιαλ φυσικά και είναι υπερεκτιμημένη. Η εικόνα πουλάει όσο τίποτα με αποτέλεσμα όλα το μάρκετινγκ να έχει επενδύει σε μια εικόνα. ¨Έχουμε εκπαιδευτεί ως κοινωνία να κρίνουμε τον άλλο βάση της εικόνας του. Όσο πιο ‘’όμορφη’’ μια εικόνα τόσο πιο αποδεκτή. Υπερεκτιμημένη φουλ…… έχουμε ξεχάσει σαν κοινωνία που βρίσκεται η αληθινή ομορφιά. 

Έχουμε εκπαιδευτεί ως κοινωνία να κρίνουμε τον άλλο βάση της εικόνας του

Η επιθυμία για την έκδοση ενός βιβλίου υπάρχει ακόμα;

Ναι υπάρχει θα το ήθελα πολύ!

Τι θυμάσαι από την πρώτη φορά που επισκέφθηκες την Γαύδο;

Πρώτη φορά ήταν ένα καλοκαίρι του 1996 με μια μεγάλη παρέα. Ήταν πολύ διαφορετικά από ότι τώρα. Δεν είχε τίποτα…… μόνο μερικά ταβερνάκια. Ούτε δρόμους ….. τίποτα. Παραλίες και ηρεμία! Μια ηρεμία θεραπευτική που ξέπλενε ψυχή και σώμα από ότι περιττό. Με μάγεψε και έκτοτε την επισκέπτομαι κάθε χρόνο.

Σήμερα μοιράζεις τη ζωή σου στη Γαύδο και την Αθήνα;

Ναι η ζωή μου είναι μοιρασμένη! Στη Γαύδο ζω μια ζωή που ονειρευόμουν χρόνια και στην Αθήνα υπάρχω για να δουλεύω. Είμαι ευγνώμων γιατί κάνω μια δουλειά που λατρεύω και μέσω αυτής ταξίδεψα, γνώρισα υπέροχους ανθρώπους. Από τη άλλη είμαι και πάλι ευγνώμων γιατί μπορώ και μοιράζω τη ζωή μου μεταξύ Γαύδου και Αθήνας.

Σκοπεύεις να μείνεις κάποια στιγμή μόνιμα εκεί;

Αυτό που θέλω είναι να μπορώ να ζω και να υπάρχω στα μέρη που αγαπώ και τη Γαύδο την αγαπώ πολύ!

Στις συνεντεύξεις που έχεις δώσει κατά καιρούς ποια ερώτηση περίμενες να σου κάνουν αλλά δεν έκαναν;

Τι είναι ομορφιά για εμένα…..  Ομορφιά είναι η θετική ενέργεια που εκπέμπουμε όταν είμαστε ευτυχισμένοι! Όταν δίνουμε και παίρνουμε αγάπη! Η ομορφιά υπάρχει στη στιγμή που κάνουμε ένα κομπλιμέντο σε ένα παιδάκι και βλέπουμε το χαμόγελο να ανθίζει στα χείλη του. Όταν βοηθάμε κάποιον χωρίς αντάλλαγμα. Θέλω να πω ότι η αληθινή ομορφιά βρίσκεται μέσα μας, πηγάζει από μέσα μας και κανένα μακιγιάζ, κανένα προϊόν ομορφιάς δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί και να μας την χαρίσει. Αυτό το λέω πάντα σε κάθε βιντεάκι που κάνω για το κανάλι μου στο youtube.

Η ομορφιά υπάρχει στη στιγμή που κάνουμε ένα κομπλιμέντο σε ένα παιδάκι και βλέπουμε το χαμόγελο να ανθίζει στα χείλη του

Κάπου διάβασα πως “Η ζωή που δεν ζεις σε οδηγεί στο θάνατο”. Οι σπουδές που δεν ολοκλήρωσες, η δουλειά που απέρριψες, τα ταξίδια που ανέβαλλες, οι έρωτες που φοβήθηκες, όλα όσα θέλησες και δεν έζησες σε ακολουθούν και σε στοιχειώνουν νύχτα μέρα. Και κάθε βράδυ λες αύριο θα κάνω αυτό που θέλω, αύριο. Και το σήμερα χάνεται. Πόσο λαμπερή η ζωή του Μάνου με δεξιώσεις, πάρτι, χρήματα και δόξα. Ποιος δεν θα τη ζήλευε; Το άπιαστο όμως δεν είναι αυτό, άπιαστο είναι να έχεις όλα αυτά και να μπορείς να τα αφήσεις ανά πάσα στιγμή για να βρεθείς στη Γαύδο, όποια και αν είναι η δική σου Γαύδος. Σήμερα, όχι αύριο, πριν γίνει η ζωή σου η ζωή που δεν έζησες.

✔️ SUBSCRIBE YOUTUBE

✔️ Follow me @Instagram

✔️Follow My Facebook Page

Share your thoughts