Στα μεγάλα όνειρά σου, Βασίλης Τσανταρλιώτης

Μοιάζει σαν χτες και όμως έχουν περάσει 3 χρόνια, από τη στιγμή που το όνειρο γινόταν πραγματικότητα για τον 34χρονο κωπηλάτη Βασίλη Τσανταρλιώτη. Ήταν 1 Απριλίου του 2017, όταν βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ στην κωπηλασία εσωτερικού χώρου, ρεκόρ που μέχρι και σήμερα παραμένει ακατάρριπτο. Με ένα στατικό κωπηλατοεργόμετρο και την αμέριστη στήριξη του κόσμου, κωπηλάτησε για 24 συνεχόμενες ώρες, διανύοντας απόσταση 318.106 μέτρων. Λίγους μήνες μετά ανέδειξε μια άλλη πτυχή του εαυτού του, μέσα από το βιβλίο του για παιδιά με τίτλο «Στα μεγάλα όνειρά σου» . Φύσει αθλητικός τύπος έχει ασχοληθεί, επίσης, με την ταϋλανδέζικη πυγμαχία και τους υπερμαραθώνιους αγώνες δρόμου. Με κάθε ευκαιρία παροτρύνει τους μικρούς αγωνιστές να κάνουν όνειρα θέτοντας υψηλούς στόχους, στηρίζοντας παράλληλα έναν ή περισσότερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Ευγενικός, μετριόφρων και πάντα χαμογελαστός, ο Βασίλης είναι από αυτές τις ιστορίες που μου αρέσει να διαβάζω στην κόρη μου.

24 ώρες συνεχόμενης κωπηλασίας, τι σε ώθησε σε αυτό το εγχείρημα;

Υπάρχουν στόχοι οι οποίοι φαινομενικά είναι εφικτοί και κάποιοι άλλοι ανέφικτοι, εγώ συνηθέστερα επιλέγω τους δεύτερους. Έτσι, βρήκα ενδιαφέρουσα την ιδέα της κατάρριψης του Παγκόσμιου ρεκόρ στις 24 συνεχόμενες ώρες κωπηλασίας, το οποίο ήταν ακατάρριπτο για πέντε χρόνια! Επίσης, σε συνεργασία με το τη διοίκηση του Mediterranean Cosmos ήταν παράλληλα μια αφορμή να υποστηρίξουμε μαζί με το κοινό το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, συνεισφέροντας τόσο χρηματικά όσο και με υλικά πρώτης ανάγκης. Έκρινα λοιπόν πως ήταν μια υπέροχη πρόκληση για μένα τη δεδομένη περίοδο και δε χρειάστηκε κάτι παραπάνω για να το επιχειρήσω.

Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή;

Θα έλεγα πως το μυαλό μου είναι ακόμη γεμάτο εικόνες από εκείνες τις στιγμές. Μπορώ να αναφέρω ενδεικτικά μερικές όπως οι δύσκολες στιγμές της νύχτας, τα βλέμματα των φίλων αλλά και προσώπων που συναντούσα για πρώτη φορά, τα οποία παρατηρούσαν με προσοχή την προσπάθειά μου, η συγκίνηση στα μάτια των αγαπημένων μου ανθρώπων και η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι καταρρίπτω το παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι εκατοντάδες στιγμές και σκέψεις που ακόμη και τώρα κλείνοντας τα μάτια επανέρχονται ως μια γλυκιά ανάμνηση αυτής της ανεπανάληπτης γιορτής. Ωστόσο αυτό που αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στη μνήμη μου, είναι το γεμάτο αισιοδοξία βλέμμα της φίλης μου Άννας, η οποία ταυτίστηκε με το όραμα μου από την πρώτη στιγμή. Σκεπτόμενος τη μεγαλοσύνη της ψυχής της δυσκολεύομαι ακόμη πολύ να δεχτώ ότι τώρα πια μας βλέπει από ψηλά, διότι νιώθω πως χάθηκε νωρίς και άδικα.

Είναι ένας σταθμός για εσένα, δηλαδή η ζωή πριν το ρεκόρ και η ζωή μετά;

Κοιτάζοντας λίγα χρόνια πίσω θα έλεγα πως ναι, αφού συνετέλεσε στο να ασχοληθώ επαγγελματικά με την κωπηλασία λαμβάνοντας πια ρόλο προπονητή σταδιακά σε όλα τα τμήματα κωπηλασίας του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης. Αρχικά στην Παράκτια κωπηλασία στο τμήμα ενηλίκων, έπειτα μου προτάθηκε να αναλάβω και την Ακαδημία με κωπηλάτες 10-14 ετών και στη συνέχεια και την Αγωνιστική Ομάδα των 15 ετών και άνω.

Το παιδικό βιβλίο πως προέκυψε;

Ποτέ στο παρελθόν δεν επιχείρησα να γράψω βιβλίο. Ωστόσο, τα βιβλία ήταν μέρος της ζωής μου αφού για σχεδόν μια δεκαετία ασχολήθηκα με το εμπόριο βιβλίων. Οι συγκεκριμένες σελίδες γράφτηκαν σε λιγότερο από τρεις μέρες, όμως στην πραγματικότητα χαράσσονταν σταδιακά μέσα μου από μικρή ηλικία. Ίσως τότε που ήμουν 10 περίπου ετών και πρώτο-έμπαινα σε κωπηλατικό σκάφος. Αυτό το παραμύθι συχνά αγγίζει κάποιες από τις στιγμές της δικής μου σταδιοδρομίας και αποσκοπεί στο να παρακινήσει τους νέους, και όχι μόνο να μάχονται για τα όνειρα τους, να μένουν αισιόδοξοι και να υπομένουν διεκδικώντας και κερδίζοντας τίποτε λιγότερο από αυτό που αξίζουν.

…να μάχονται για τα όνειρα τους, να μένουν αισιόδοξοι και να υπομένουν διεκδικώντας και κερδίζοντας τίποτε λιγότερο από αυτό που αξίζουν.

Στο παραμύθι αναφέρεσαι σε 3 αρετές, ποια θεωρείς πιο σημαντική στην ανατροφή ενός παιδιού και ποια στη ζωή ενός ενήλικα;

Πρόκειται για ιστορία που αναδεικνύει τρεις αρετές με τις οποίες οι νεαροί αθλητές, και όχι μόνο, μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους: πίστη στις δυνάμεις τους, συνέπεια στις υποχρεώσεις τους, υποµονή ώσπου το όνειρό τους να γίνει πραγματικότητα. Πιστεύω ότι εκτός των παραπάνω είναι κι άλλες ακόμη αρετές που βοηθούν σε κάθε επιτυχία. Οι συγκεκριμένες τρεις φαίνεται να είναι αυτές που βοήθησαν περισσότερο στη δίκη μου περίπτωση για αυτό και η σημασία τους είναι ξεχωριστή! Επίσης, θεωρώ πως είναι και οι τρεις απαραίτητες και αναπόσπαστο κομμάτι η κάθε μια από τις άλλες, είτε πρόκειται για την ανατροφή ενός παιδιού είτε για τη ζωή ενός ενήλικα.

Πίστη, συνέπεια και υπομονή: τρεις απλές λέξεις ή η μαγική συνταγή που θα σε βοηθήσει να ζήσεις τα μεγάλα σου όνειρα; Και μην θεωρήσεις πως μεγάλα όνειρα είναι μόνο το παγκόσμιο ρεκόρ, για τον καθένα οι φιλοδοξίες του είναι ξεχωριστές, και ας φαντάζουν σε κάποιους ασήμαντες. Τα όνειρα είναι δικά σου, δικό σου και το χρέος απέναντι τους. Να έχεις πίστη σε εσένα και στις δυνάμεις σου, να λες μπορώ, θα τα καταφέρω ότι κι αν γίνει, όσο απίθανο και αν φαντάζει. Να είσαι συνεπής απέναντι στον εαυτό σου και στους στόχους σου, να μην αναβάλεις ότι σε δυσκολεύει για αύριο, να λες ή τώρα ή ποτέ. Θυμήσου ακόμα να έχεις υπομονή, να μην τα παρατήσεις στο πρώτο εμπόδιο και να μην βιάζεσαι, όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Πίστη, συνέπεια και υπομονή, τρεις μαγικές αξίες, ακολούθησε τες και θα είσαι στο σωστό μονοπάτι που οδηγεί στο όνειρο.

Όσοι έχουνε σκοπό τα δύσκολα δεν τους φοβίζουν τον αγώνα συνεχίζουν και τη μοίρα τους οριζουν. Απόσπασμα από το βιβλίο Στα μεγάλα όνειρά σου

Share your thoughts