Bostanica

Απόγευμα Τρίτης έχουμε κανονίσει με την παρέα να συναντηθούμε για έναν καφέ στα γρήγορα. Είναι από τις λίγες φορές που θέλω να αποφύγω την καφεΐνη και παραγγέλνω κάτι δροσιστικό. Σύντομα μια γεύση πρωτόγνωρη γαργαλάει τον ουρανίσκο μου και με κάνει να αναρωτηθώ, τι είναι αυτό που μόλις γεύτηκα. Με χαρά πληροφορούμαι, πως πρόκειται για φυσικό χυμό μήλο-ρόδι και παράγεται στη Νάουσα. Μια ομάδα τρίων νέων ανθρώπων εμπνεύστηκαν, οραματίστηκαν και τελικά υλοποίησαν ένα εργαστήρι, όπου μεταξύ άλλων φτιάχνουν φυσικούς χυμούς, αποξηραμένα φρούτα και σάλτσα ντομάτες. Λίγες μέρες αργότερα συνάντησα το Δημήτρη, την Ευαγγελία και την Πόπη, τους δημιουργούς της τόσο φρέσκιας και πρωτότυπης ιδέας που ακούει στο όνομα Bostanica.

Η ιδέα

Το εργαστήριο ξεκίνησε από το Δημήτρη, (λένε σχεδόν ταυτόχρονα τα κορίτσια της παρέας), αυτός είχε την ιδέα, την επιθυμία να πούμε καλύτερα να κάνει κάτι δικό του. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, έναν τόπο που παράγει σε αφθονία φρούτα και λαχανίκα. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως αξίζει να κάνουμε κάτι με βάση αυτήν την εξαιρετική πρώτη ύλη. Βέβαια ένα εργαστήρι για να γίνει θέλει πολύ κόπο, όμως η ανάγκη να δώσουμε πρώτα στα παιδιά μας, στους δικούς μας ανθρώπους και έπειτα στο ευρύ κοινό κάτι νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό, ήταν τέτοια που αψηφήσαμε τις δυσκολίες και με πολλή αγάπη δημιουργήσαμε το Bostanica.

Οι χυμοί

Όταν έχεις να κάνεις με φυσικούς χυμούς, όλα ξεκινάνε από την πρώτη ύλη. Στο Bostanica επιλέγουμε φρούτα 100% φρέσκα και καθαρά, χωρίς υψηλό μικροβιακό φορτίο. Στη συνέχεια τα ελέγχουμε ένα ένα, ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητά τους. Οι περισσότεροι χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν προέρχονται απευθείας από φρούτο, αλλά από πολτό ή από παγοκολώνα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τη ζάχαρη και τα συντηρητικά για να έχουν μια νόστιμη και γλυκιά γεύση. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μας, έχοντας επιλέξει τα καλύτερα φρούτα για πρώτη ύλη, ο φυσικός μας χυμός δεν χρειάζεται την προσθήκη καμίας άλλης ουσίας. Έπειτα ακολουθεί η παστερίωση σε δύο χρόνους, ώστε να διασφαλίσουμε τη διάρκεια ζωής του προϊόντος μας. Αξίζει να πούμε σε αυτό το σημείο, πως οι θερμοκρασίες που χρησιμοποιούμε είναι τέτοιες ώστε αφενός να καταστρέφονται τα μικρόβια, αφέτερου να μην χάνει το φρούτο τα θρεπτικά συστατικά του. Όλοι μας οι χυμοί έχουν για βάση το μήλο που είναι και το πιο γλυκό, αυτή την στιγμή διατίθενται στην αγορά ο χυμός μήλο-ρόδι, μήλο-ακτινίδιο, μήλο-κεράσι και σκέτο μήλο, ενώ στο μέλλον επιδιώκουμε να προσθέσουμε και άλλες γεύσεις.

Τα αποξηραμένα φρούτα

Η αποξήρανση έχει μια τεράστια παράδοση, αν κοιτάξουμε λίγο πίσω θα δούμε πως κάθε νοικοκυρά φρόντιζε να έχει στην κουζίνα της τα δικά της αποξηραμένα. Εμείς στο Bostanica θέλουμε να κρατήσουμε ένα κομμάτι της παράδοσης, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο επεξεργασίας του φρούτου. Θεωρήσαμε πως δεν είμαστε οι μόνοι που θέλουμε κάτι υγιεινό και θρεπτικό στην ημερήσια διατροφή μας, αλλά θα υπάρχει και άλλος κόσμος εκεί έξω που αναζητά κάτι αντίστοιχο, που θα εκτιμήσει και θα προτιμήσει τα αποξηραμένα Bostanica. Όπως και με τους χυμούς έτσι και στα αποξηραμένα, επιλέγουμε φρούτα του τόπου μας, άριστης ποιότητας όπως το κεράσι, το μήλο, ο λωτός και το δαμάσκηνο. Η διαδικασία αποξήρανσης δεν είναι ίδια για όλα τα φρούτα. Σε γενικές γραμμές να πούμε ότι γίνεται αποφλοίωση ή εκπυρήνωση, ανάλογα με το φρούτο και έπειτα τα κόβουμε και τα στρώνουμε με το χέρι σε μεγάλα ταψιά ώστε να ξεκινήσει η ξήρανση. Ή όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 35-40 ώρες ανάλογα πάντα με την υγρασία του φρούτου και τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Τα αποξηραμένα που δουλεύουμε για την ώρα είναι το μήλο, ο λωτός, το κεράσι και το δαμάσκηνο.

Η σάλτσα ντομάτας

Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε σάλτσα καθαρά για δική μας χρήση. Αυτό που κάναμε στο σπίτι μας τόσα χρόνια, πλέον μπορούσαμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία στο εργαστήρι. Στην πορεία αυτό ¨μαθεύτηκε¨ και όλο και περισσότεροι μας ζητούσαν, όποτε το να βάλουμε τη σπιτική σάλτσα ντομάτας σε γραμμή παραγωγής, ήταν για εμάς μονόδρομος.

Το όνομα

Το όνομα μας παίδευε αρκετό καιρό και αυτό γιατί δεν μπορούσαμε να βρούμε κάτι που να μας ταιριάζει και να μας εκφράζει απόλυτα. Μέχρι που μια φίλη μας πρότεινε το Bostanica και αμέσως μας έκανε αίσθηση. Ήταν ακριβώς αυτό που ψάχναμε: κάτι ωραίο, κάτι που θυμάσαι, αλλά κυρίως κάτι που σε παραπέμπει στο μποστάνι, στον κήπο που έχουμε στα σπίτια μας και στα κτήματα μας, τουλάχιστον στην περιοχή μας. Θέλαμε με το συγκεκριμένο όνομα να πούμε πως, όσο φυσικά καλλιεργείς και καταναλώνεις τα δικά σου φρούτα και λαχανικά από το μποστάνι σου, το ίδιο φρέσκα και ακατέργαστα είναι τα προϊόντα Bostanica.

Οι δυσκολίες

Θα ξεκινήσω από την έρευνα. Χρειάστηκε μελέτη, πολλή μέλετη πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε. Απευθυνθήκαμε αρχικά στο ΤΕΙ της Σίνδου, στο τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, αναζητώντας τη σχετική βιβλιογραφία, που θα μας βοηθούσε κυριώς στο κομμάτι της αποξήρανσης. Τόσο οι ειδικοί εκεί, όσο και ο τεχνικός τροφίμων, με τον οποίο συνεργαστήκαμε μετέπειτα, μας έκαναν σαφές πως δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία. Δεν υπάρχει πουθένα η συνταγή, η μέθοδος αποξήρανσης. Πρέπει μόνος σου να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς. Αυτός είναι εξάλλου και ο κύριος λόγος που ενώ το εργαστήρι μετρά 3 χρόνια ζωής, βγήκαμε κανονικά στην αγορά τον τελυεταίο 1,5 χρόνο. Τέλος το θέμα της συντήρησης, ήταν από τα πιο σημαντικά για εμάς. Όταν έχεις ένα καθαρό προϊόν πρέπει μόνος σου να το εκτιμήσεις και να ορίσεις την ημερομηνία λήξης. Κανείς άλλος δεν στο διασφαλίζει αυτό. Όποτε έπρεπε να κάνουμε αρκετές δοκιμές, να είμαστε 100% σίγουροι για το τελικό προϊόν, πάντα με σεβασμό στον καταναλωτή.

Οι στόχοι

Βασικός μας στόχος εξαρχής ήταν να δώσουμε στον καταναλωτή μια εναλλακτική επιλογή φυσικών, υγιεινών και ελάχιστα επεξεργασμένων
προϊόντων, από άριστη πρώτη ύλη. Δευτερευόντως ελπίζουμε να μάθει ο κόσμος να ελέγχει διπλά και τριπλά πριν καταναλώσει οτιδήποτε του παρουσιάζουν ως φρέσκο. Φυσικά το μεγάλο στοίχημα ήταν και είναι η αποδοχή του καταναλωτή και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ο κόσμος μας έχει κυριολεκτικά αγκαλιάσει. Στην πίσω άκρη του μυαλού μας έχουμε πάντα μέσα από τα προϊόντα μας, να διαφημίσουμε τον τόπο μας και τα φυσικά αγαθά του. Σε πείσμα των καιρών, σε μια εποχή που οι τοπικές επιχειρήσεις κλείνουν, που η αγροτική παραγωγή φεύγει εκτός πόλης θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα δυνατό brand name στην αγορά που θα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την Νάουσα.

Αυτό που ξεχώρισα σε αυτήν την ιστορία, στους δημιουργούς του Bostanica, είναι η όρεξη για δουλειά, το πάθος για δημιουργία, η αγάπη για τον τόπο τους. Σε μια εποχή που το εύκολο και το γρήγορο μας έχει κατακλύσει, υπάρχουν ευτυχώς ακόμα και εκείνοι, που αντιστέκονται. Εκείνοι που ξέρουν πως αυτό που επέλεξαν να ασχοληθούν δεν θα τους κάνει πλούσιους, θα τους κάνει όμως χαρούμενους, γιατί το πίστεψαν, το πάλεψαν και το κατάφεραν. Δεν είναι όλα business σε αυτή τη ζωή, υπάρχει κάτι που λέγεται μεράκι και είναι το καλύτερο συστατικό σε ότι κι αν κάνεις. Πες τους ρομαντικούς, πες τους ονειροπόλους, προσωπικά θα τους αποκαλέσω αυθεντικούς, λέγοντας τους ταυτόχρονα ένα μεγάλο μπράβο για το εγχείρημα τους.

Bostanica

Υπεύθυνοι : Δημήτρης Χαντζάρας, Ευαγγελία Βαδόλα & Πόπη Γρηγορίου.
Φιλώτα Κοκκίνου 34, Νάουσα, Τηλ: 2332 110247

Share your thoughts