Ταξίδεψε οδικώς 7200 χλμ με σκοπό να ξαναβρεθεί με το σκύλο του.

Ο Βασίλης Σταυρόπουλος είναι 35 χρονών, κατάγεται από τον Πειραιά και είναι κτηνίατρος. Πρόσφατα μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αγγλία, αφήνοντας πίσω στην Ελλάδα το κατοικίδιό του. Καθώς οι μέρες περνούσαν, η απουσία του σκύλου του γινόταν όλο και πιο αισθητή και μια ιδέα κλωθόταν στο κεφάλι του. Το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στο φιλαράκο του έκανε την ιδέα πράξη και ο Βασίλης διέσχισε με το αμάξι του 9 χώρες και συνολικά 7.200 χλμ ώστε να ξαναδεί τον Ερμή να του κουνάει την ουρά του. Κάποιοι θα τον πείτε τρελό, μπορεί και να είναι. Διαβάζοντας την ιστορία του θα δείτε πως είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός, με φιλοζωική συνείδηση και ρομαντική ψυχή. Σύμφωνα με τον ίδιο ¨Η αγάπη κινεί τον κόσμο¨ , δίκαιο δεν έχει?

Οδήγησα 7200km διασχίζοντας Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και τέλος Ελλάδα (και πίσω) με ένα και μόνο σκοπό. Να φέρω τον σκύλο μου πίσω οδικώς στην Αγγλία όπου και μετακόμισα προσφάτως. H ηλικία του δεν επιτρέπει την μεταφορά του με αεροπλάνο και οι εταιρείες δεν επέτρεπαν να αφήσω το νοικιασμένο αυτοκίνητο σε διαφορετική χώρα. Η κούραση απίστευτη με κατά μέσο όρο 14 ώρες οδήγηση καθημερινά, το κόστος μεγάλο, η επικινδυνότητα τεράστια όμως, η λαχτάρα να δεις ξανά τον σκύλο σου, να τον χαϊδέψεις, να τον φιλήσεις, να δεις την ουρά του να κουνιέται με χαρά για εσένα επισκιάζει κάθε εμπόδιο και κάθε εμπόδιο ταυτόχρονα τρέφει αυτή τη λαχτάρα! Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω για άλλη μια φορά, πως τα κατοικίδια είναι οικογένειά μας. Οφείλουμε να είμαστε πιστοί απέναντι στη δέσμευση που έχουμε με αυτά. Ένας σκύλος ή μια γάτα έχει μονάχα εσένα. Εσύ είσαι ο κόσμος τους! Μην αδιάφορεις και μη τα πετάς όταν αλλάζει η ζωή σου, όταν αλλάζεις χώρα, όταν κάνεις παιδί, όταν πηγαίνεις διακοπές. Το ζώο σου είναι κομμάτι της ζωής σου και οφείλεις να το ξέρεις πριν ακόμη το αποκτήσεις! Πάνω από όλα οφείλεις στον εαυτό σου να είσαι δίκαιος και να φαίνεσαι δυνατός σε κάθε δυσκολία που προκύπτει! Πρόβλημα ➡️ εύρεση λύσης ➡️ οργάνωση ➡️ πράξη. Όλα από μια απόφαση ξεκινάνε! Όλα τα άλλα γίνονται! Η αγάπη κινεί τον κόσμο! Με είπαν τρελό που το έκανα αυτό. Εγώ θα πω πως πέρα από τρελός είμαι ένας ευσυνείδητος και ερωτευμένος σκυλοπατέρας και θα ταξίδευα κι άλλο τόσο, κι άλλο τόσο, κι άλλο τόσο για αυτά τα μάτια, για να τον βλέπω να κοιμάται δίπλα μου ήρεμος γιατί ξερει πως δεν τον άφησα ποτέ!

Θεωρείς πως αυτό που έκανες ήταν θυσία ή το αυτονόητο?

Αν ψάξουμε σε ένα λεξικό θα δούμε πως η έννοια της θυσίας αφορά σε μια εκούσια απώλεια προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος στόχος ή να προστατευτεί κάποιος άλλος. Που θα πει πως στερούμαι κάτι, χάνω ή παθαίνω κάτι με τη θέλησή μου. Συνεπώς οι άνθρωποι που θυσιάζονται θέλουν να στερηθούν, θέλουν να χάσουν κάτι και γνωρίζουν την απώλεια που θα έχουν. Το ζητούμενο είναι να θυσιαστείς για αυτονόητα για εσένα πράγματα, να κάνεις όσα είναι να κάνεις χωρίς να υπάρχει μέσα σου η ανάγκη για ιδιαίτερες εξηγήσεις ή αποδείξεις. Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι “θυσιάζονται” για τα θέλω τους. Για όσα θεωρούν αυτονόητα. Στο τέλος της ημέρας, μένεις μονάχα εσύ με τις σκέψεις των όσων έκανες ή θέλεις να κάνεις. Προσωπικά δηλώνω ευτυχισμένος που είμαι ικανός να κάνω “θυσίες” για όσα αξιώνω ως αυτονόητα μέσα μου.

https://www.facebook.com/tesserisepoxes.estiatorio/
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΦΑΡΑΣ
ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΥΛΑΟΥ ΝΑΟΥΣΑ – 2332026221

Έχοντας δουλέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό τι διαφορές εντόπισες στην αντιμετώπιση των ζώων?

Στην Ελλάδα τα πράγματα σίγουρα έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το πως τα θυμάμαι παλιότερα. Οι γενιές έχουν αλλάξει και σίγουρα και η αντίληψη γύρω από τα ζώα. Όλο και περισσότερος κόσμος θεωρεί τα κατοικίδιά του αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς του, φροντίζει για αυτά, μαθαίνει από αυτά. Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα και παντού. Τα βλέπουμε καθημερινά όλοι, δε χρειάζεται να αναφερθώ σε προσωπικές εμπειρίες κακοποίησης ή/και αμέλειας ενός ζώου. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι φυσικά καλύτερα από την άποψη πως οι άνθρωποι φαίνονται τουλάχιστον πιο συνειδητοποιημένοι στο ρόλο του κηδεμόνα ενός κατοικιδίου. Η νομοθεσία είναι αυστηρή όσον αφορά στην ευζωία και ο έλεγχος από κρατικούς φορείς μεγάλος. Φυσικά βέβαια μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αφού υπάρχει και ένα μικρότερο ποσοστό με πλήρη άγνοια υποχρεώσεων και καθηκόντων απέναντι στο ζώο του. Προσωπικά βρήκα τεράστιες ομοιότητες στην πλημμελή φροντίδα των ζώων σε σχέση με την Ελλάδα, απλά σε πολύ μικρότερο βαθμό και ένταση. Όλο το θέμα ξεκινά από το σπίτι, το σχολείο, την κοινωνία ολόκληρη, παράγοντες που διαμορφώνουν αντιλήψεις και ανθρώπινες συμπεριφορές.

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου σε κάποιο άλλο επάγγελμα?

Το να είσαι κτηνίατρος δεν είναι κάτι απλό. Δεν είναι τυχαίο πως η κτηνιατρική σχολή είναι μία από τις πιο δύσκολες σχολές στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Κάποτε με ρώτησαν, γιατί να γίνεις κτηνίατρος και όχι γιατρός για τους ανθρώπους; Απάντησα, για να δουλεύω διπλάσιες ώρες με τα μισά χρήματα (κάπου το είχα διαβάσει). Πιστεύω πως αν ρωτήσεις τον κάθε εν ενέργεια κτηνίατρο θα σου απαντήσει το ίδιο. ΟΧΙ! Είναι τόσο παράξενο να πηγαίνεις στη δουλειά σου χτενισμένος, καθαρός και αρωματισμένος και να φεύγεις λες και πέρασες από εμπόλεμη ζώνη. Όμως, στο τέλος της ημέρας πάντα θα προτιμάς να δουλεύεις με τα ζώα παρά με ανθρώπους. Δεν μπορώ να περιγράψω τη γοητεία αυτού του επαγγέλματος. Τη χαρά που παίρνεις όταν κάνεις καλά ένα ζώο, τον τρόπο που σε κοιτάζει και σου λέει ευχαριστώ. Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η απογοήτευση, η αποτυχία, η θλίψη. Η ευθανασία δεν είναι ποτέ εύκολη ούτε για τον κτηνίατρο που την διενεργεί. Έχω κλάψει νύχτες και νύχτες. Επιπλέον η πίεση όλης της δουλειάς, η ανάγκη για δια βίου μάθηση και οι απαιτήσεις της φύσης του επαγγέλματος έχουν φέρει τον κτηνίατρο πρώτο σε ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως! Το να κάνω ένα τόσο δύσκολο αλλά ταυτόχρονα υπέροχο επάγγελμα ήταν συνειδητή απόφαση 100% και δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου σε κανέναν άλλο ρόλο.

Τι είναι αυτό που τελικά κάνει το σκύλο τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου?

Αυτή είναι πραγματικά μια ερώτηση πολύπλοκη και δύσκολη για να απαντηθεί σε 1-2 παραγράφους. Ένας σκύλος πολλές φορές είναι περισσότερα από καλύτερος φίλος. Γιατί; Γιατί έχει την ικανότητα να σου δώσει πράγματα που δεν μπορεί να τα δώσει ανθρώπινο ον. Ένας σκύλος δεν θα σε κρίνει ποτέ για την εμφάνισή σου, τη θρησκεία σου, τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις, τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω σου. Για έναν σκύλο εσύ είσαι τα πάντα! Ολόκληρος ο κόσμος του κινείται γύρω από εσένα. Γύρω από τα απλούστερα πράγματα που κάνεις, οπως το πότε θα γυρίσεις σπίτι, πότε θα του χαρίσεις ένα χάδι ή θα τον κοιτάξεις χαμογελώντας. Ένας σκύλος θα σε περιμένει ΠΑΝΤΟΤΕ με χαρά όταν επιστρέψεις. Ένας σκύλος θα σου χαρίσει τη ζωή του χωρίς να σκεφτεί στιγμή τη δική του. Απλά γιατί σαν ζώο, έχει το χάρισμα να ζει τη στιγμή. Δεν τον νοιάζει το αύριο, τα χρήματα ή η επαγγελματική αποκατάσταση. Το μόνο που τον νοιάζει είναι ΕΣΥ! Ο σκύλος μπορεί να είναι ο καλύτερός σου φίλος, γιατί θα είναι πάντα εκεί για εσένα. Πάντα.

Όταν ξεκίνησα τις μικρές ιστορίες δεν περίμενα ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και κάποιοι άγνωστοι ακόμα θα έμπαιναν στη διαδικασία να σκεφτούν και να μου προτείνουν ιστορίες. Στην πορεία με χαρά διαπίστωσα πως είχα κάνει λάθος. Το παραπάνω story το οφείλω στο φίλο μου τον Σπύρο Κούρκουλο, ο οποίος ένα βράδυ μου έστειλε τη δημοσίευση του Βασίλη και χαρακτηριστικά μου είπε: Κάνε ένα θέμα και για εμάς τους φιλόζωους. Δεν είχα ποτέ σκύλο, γάτα ή αλλο κατοικίδιο, όχι γιατί δεν αγαπάω τα ζώα αλλά γιατί δεν νιώθω έτοιμη να αναλάβω μια τέτοια ευθύνη. Όλο και πιο συχνά αρκετά πρώην χαριτωμένα κατοικίδια μετατρέπονται σε άχαρα αδέσποτα γιατί ο κάτοχός τους βρήκε δουλειά και δεν προλαβαίνει, γιατί άλλαξε σπίτι, γιατί απλά βαρέθηκε. Καθημερινά αποτρόπαιες εικόνες κακομεταχείρισης ζώων κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Δεν χρειάζεται να είσαι φιλόζωος για να καταλάβεις το έγκλημα που συντελείται. Είναι δικαίωμά σου να μην συμπαθείς τα ζώα έχεις όμως υποχρέωση να τα σέβεσαι. Ο σεβασμός είναι θέμα παιδείας και ένδειξη πολιτισμού. Όσο σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά μας αριθμητική εξίσου σημαντικό είναι να διδαχτούν και το σεβασμό στα απροστάτευτα αυτά πλάσματα. Ας ξεκινήσουμε από αυτήν την στιγμή διαβάζοντας στα παιδιά μας την ιστορία του Βασίλη.

Ας στηρίξουμε όλοι το Ζωοφιλικό Σύλλογο Νάουσας * Φίλοι των Ζώων Νάουσας* τα μέλη του είναι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ που προσπαθούν να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα της περιοχής.
D O N A T I O N S :
Paypal elektra.60@hotmail.com Τηλ. 6945101569

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Βασίλης Σταυρόπουλος: Ταξίδεψε οδικώς 7200 χλμ με σκοπό να ξαναβρεθεί με το σκύλο του! – Athens Finestreply
24 Οκτωβρίου, 2019 at 1:56 μμ

[…] Το άρθρο εμπνεύστηκε από το mylittlestories.gr! […]

Leave a reply