O ήρωας πίσω από τους ήρωες

Μια άγουρη ιδέα ωρίμασε και ο καρπό της ήταν ένα προσωπικό ιστολόγιο. Στην πορεία εξελίχθηκε σε σωματείο και κατέληξε σήμερα σε μια δυνατή ομάδα, μια ζεστή παρέα ανθρώπων με διαφορετικά προβλήματα, ίδιες ανάγκες και κοινούς στόχους. Εμπνευστής και δημιουργός του ο Αλέξανδρος Καραιωσήφ καθηγητής ειδικής φυσικής αγωγής και προπονητής αθλητών με αναπηρίες. Χάρη στον ίδιο και στην αγάπη του για τον αθλητισμό αλλά και τον άνθρωπο ιδρύθηκε το 2014 το σωματείο Εν Σώματι Υγιεί – Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας. Σκοπός του σωματείου, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί η ανάπτυξη του πνεύματος, της ευγενούς άμιλλας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών Αμεα. Στόχος του είναι η άσκηση του σώματος και η βελτίωση της καλής φυσικής καταστάσης, η προαγωγή της κοινωνικότητας και της συναδέλφωσης, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του φίλαθλου πνεύματος και του «ευ αγωνίζεσθαι». Η ιστορία πίσω από μια ιδέα, ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα.

Ποια ήταν η στιγμή που αποφάσισες να γίνεις προπονητής Αμεα;

Κατά το τρίτο έτος σπουδών στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, κληθήκαμε να δηλώσουμε την Κύρια Ειδικότητα που θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε στο επόμενο –και τελευταίο έτος σπουδών. Στην πραγματικότητα η Κύρια Ειδικότητα είναι αυτή που σε ξεχωρίζει και σου δίνει επαγγελματικά δικαιώματα ως προπονητή πέρα από τον τίτλο του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Βέβαια για να παρακολουθήσει κάποιος αυτή την ειδικότητα λόγω της φύσης της, ο αριθμός των φοιτητών που μπορούσαν να την παρακολουθήσουν ήταν σχετικά μικρός και έπρεπε να έχεις κάποια προαπαιτούμενα μαθήματα επιλογής και συγκεκριμένους βαθμούς σε μαθήματα κορμού. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση δεν ήταν της στιγμής, αλλά μια συνειδητή επιλογή μετά από ώριμη σκέψη. Φυσικά, εκτός από το αντικείμενο που είναι αρκετά ευρύ και ενδιαφέρον, έλαβα σοβαρά υπόψη και το μετά, δηλαδή την επαγγελματική εξέλιξη που πιθανόν να είχα. Εκτός αυτού, προσωπικά πιστεύω, ότι οποιοσδήποτε ασχολείται με την αναπηρία και την ειδική εκπαίδευση, παρακινείται κυρίως από εσωτερικά κίνητρα και θέληση να προσφέρει στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο.

Το σωματείο ήταν στόχος εξ αρχής ή προέκυψε στην πορεία;

Το «Εν Σώματι Υγιεί» δεν ήταν ο στόχος. Δεν ήταν καν στο μυαλό μου να γίνει αθλητικό σωματείο. Ξεκίνησε ως ένα απλό προσωπικό ιστολόγιο, όπου θα αναρτούσα τις δικές μου εργασίες και άρθρα μου που είχαν δημοσιευτεί σε άλλα site στο παρελθόν, σχετικά με την άσκηση, την αποκατάσταση, τον προσαρμοσμένο αθλητισμό και τη σχολική φυσική αγωγή. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 σε μια περίοδο, όπου πρακτικά ήμουν χωρίς εργασία, άρα με αρκετό ελεύθερο χρόνο. Σύντομα αναγνωρίζοντας το κενό που υπήρχε στην πόλη της Βέροιας, αλλά και στην Ημαθία γενικότερα, σε ένα αντίστοιχης θεματολογίας μέσο, μετέτρεψα το προσωπικό ιστολόγιο σε μια δυναμική ιστοσελίδα άσκησης και υγείας, φυσικής δραστηριότητας, αθλητισμού ΑμεΑ, κάτι το οποίο είχε απήχηση αν κρίνω από τη γεωμετρική αύξηση των μηνιαίων προβολών της σελίδας. Η πρώτη αμιγώς αθλητική δραστηριότητα ήταν η συμμετοχή του «Εν Σώματι Υγιεί» με δική του ομάδα δρομέων στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» το 2014. Στην ουσία ήταν ο δανεισμός του ονόματος μας σε μια άτυπη ομάδα διαιτητών ποδοσφαίρου από την Θεσσαλονίκη, την Referee Team. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της μετατροπής του «Εν Σώματι Υγιεί» από ιστοσελίδα σε αθλητικό σωματείο προσαρμοσμένου και ερασιτεχνικού αθλητισμού, αφού βρέθηκαν ικανά άτομα και άξιοι συμπαραστάτες να με στηρίξουν στα πρώτα δύσκολα βήματα. Η πλήρης ονομασία του σωματείου είναι Αθλητικό Σωματείο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου & Ερασιτεχνικού Αθλητισμού «Εν Σώματι Υγιεί» με έναν από τους βασικούς πυλώνες να είναι η ανάπτυξη της πολιτισμικής παιδείας που πηγάζει από τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία, αλλά κυρίως την τροποποίηση της συμπεριφοράς του απλού κόσμου απέναντι στα άτομα με οποιουδήποτε είδους αναπηρία, μέσα από τις δράσεις και τις επιτυχίες των αθλητών-συμπολιτών με αναπηρία. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Πες μου μερικούς λόγους για να γίνει κάποιος μέλος του σωματείου;

Τα μέλη του σωματείου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι αθλητές μέλη (ΑμεΑ) και τα διοικητικά μέλη. Ένας αθλητής με αναπηρία όμως, σύμφωνα με τον ισχύοντα αθλητικό Νόμο, μπορεί να είναι και διοικητικό μέλος και μάλιστα μέλος του Δ.Σ. Αν πρόκειται για ενήλικα με αναπηρία, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνει κάτι που πιθανώς στη μέχρι τώρα ζωή του, ήταν αποκλεισμένος. Γίνεται μέλος ενός συνόλου ανθρώπων με παρόμοια βιώματα, είναι μέλος μιας αθλητικής ομάδας, συμμετέχει σε αγώνες με τα αντίστοιχα ταξίδια και ξενοδοχεία και με εξαιρετικά πολλές πιθανότητες διάκρισης σε εθνικό τουλάχιστον επίπεδο. Αν πρόκειται για γονέα παιδιού με αναπηρία, μέσω του αθλητισμού, θα τονωθεί η αυτοπεποίθηση και θα βελτιωθούν και θα αξιοποιηθούν οι κινητικές δεξιότητες του, συν όλα τα παραπάνω. Επιπρόσθετα, όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος τον αθλητισμό, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να εξελιχθεί και να συμμετέχει σε μεγάλους αγώνες στο εξωτερικό. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Πετράκη. Επιπλέον να προσθέσω ότι τα προνόμια που δίνει η Πολιτεία στους Αθλητές ΑμεΑ με μεγάλες διακρίσεις είναι ακριβώς τα ίδια με τα αντίστοιχα των μη ΑμεΑ. Μέλος του σωματείου μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε νομίζει ότι όλο αυτό που κάνουμε έχει λόγο ύπαρξης και μπορεί να προσφέρει, τις όποιες ειδικές γνώσεις μπορεί να έχει για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδό του. Προσωπικά μου αρκεί απλά η αγάπη και υποστήριξη του απλού κόσμου.

http://www.tavernaparadosiako.gr/
Στο κέντρο της Νάουσας, μπροστά στο δημοτικό πάρκο της πόλης,θα βρείτε την ταβέρνα «Παραδοσιακό» όπου μπορείτε να απολαύσετε καθημερινά ποικιλία ορεκτικών, πιάτα της ώρας, θαλασσινά, καθώς και μαγειρευτά φαγητά 
Διεύθυνση: Μ. Αλεξάνδρου 28, Νάουσα
Τηλ: 23320.29132 & 69.777.1000.6

Χρειάστηκε ποτέ να υπερασπιστείς κάποιον αθλητή σου;

Πρωταρχικός σκοπός του σωματείου είναι να υπερασπίζεται το δικαίωμα των συνανθρώπων μας με αναπηρία, να μπορούν να είναι ενταγμένοι πλήρως στην πολιτική, πολιτιστική, αθλητική και οικονομική ζωή του τόπου μέσω του μη αποκλεισμού τους από τα πολύ απλά (πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πεζοδρόμια κλπ) μέχρι τα αυτονόητα για τους αρτιμελείς, όπως εργασία, οικογένεια κλπ δηλαδή μια ζωή με αξιοπρεπή ποιότητα. Με τους αθλητές μου εκτός από σχέση αθλητή-προπονητή, έχουμε αναπτύξει και σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Έχω κληθεί προσωπικά να τους υπερασπιστώ κυρίως σε περιπτώσεις που τρίτα άτομα τους αντιμετωπίζουν ή μιλούν με οίκτο για αυτούς. Φυσικά αυτό είναι κάτι που για ευνόητους λόγους δεν το έχω αναφέρει και πιθανόν να το διαβάσουν μέσω αυτής της συνέντευξης.

Λόγω της εμπειρίας σου, πιστεύεις πως η Ελληνική πολιτεία δίνει κίνητρα στα Αμεα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

Η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με τα αθλητικά σωματεία μη ΑμεΑ, υπάρχει κάποια υποτυπώδης βοήθεια και αυτό έγκειται στην πλήρη κάλυψη από την Ομοσπονδία όλων των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των αθλητών για τη συμμετοχή τους στους αγώνες. Αν δεν υπήρχε αυτή η κάλυψη, ξεκάθαρα δεν θα υπήρχε Παραολυμπιακός Αθλητισμός στην Ελλάδα. Επίσης δίνεται κάποια κρατική επιχορήγηση που είναι ανάλογη με τις επιτυχίες των σωματείων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αρκεί τα σωματεία να έχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που απονέμεται εφόσον ένα σωματείο πληροί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Το «Εν Σώματι Υγιεί», που όπως και όλα τα
άλλα αθλητικά σωματεία, είναι Ν.Π.Ι.Δ. Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, απέκτησε την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση το Νοέμβριο του 2018 και μέχρι τώρα δεν έχει πάρει καμία κρατική ή από άλλο φορέα, επιχορήγηση.

Η τοπική κοινωνία έχει αναγνωρίσει την δράση σου;

Η Βέροια, ως επαρχιακή πόλη, ανήκει πιστεύω στο μέσο όρο, και δε διαφέρει και πολύ από τις υπόλοιπες πόλεις, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑμεΑ και των φορέων/εκπροσώπων αυτών. Υπάρχουν πόλεις που αποτελούν υπόδειγμα προσέγγισης, μέριμνας και αντιμετώπισης τέτοιων συλλόγων. Η Βέροια, έχει κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα απέχει από το να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Η αναγνώριση από την τοπική κοινωνία έρχεται με σταθερά βήματα. Το σωματείο είναι σχετικά νέο, μόλις πέντε ετών και όπως είναι φυσικό αρκετός κόσμος ακόμα δεν το γνωρίζει, , αλλά ακόμα μας γνωρίζουν μας αγνοούν επιδεικτικά. Η αναγνώριση ευτυχώς έρχεται από μακριά και από πολύ σημαντικούς φορείς. Έτσι και αλλιώς, ουδείς προφήτης στον τόπο του.

Πρόσφατα εσύ προσωπικά αλλά και το σωματείο κερδίσατε μια μεγάλη διάκριση. Θέλεις να μας πεις για αυτό;

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μαζί με άλλους 7 φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό «έτρεξαν» κατά την τελευταία τριετία ένα επιστημονικό πρόγραμμα Erasmus+Sport me τίτλο “Equal Sport For All” με σκοπό να εκδοθούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη και να αρχίσουν να εφαρμόζονται προπονητικοί οδηγοί εκγύμνασης Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο οι οδηγοί αυτοί να είναι ένα ανοικτά προσβάσιμο δια βίου εργαλείο εκγύμνασης τόσο για τους αντίστοιχους προπονητές όσο και για  τις ειδικές αυτές ομάδες πληθυσμού. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, θεσπίστηκε βραβείο με χρηματικό έπαθλο για «Βέλτιστες Πρακτικές στην Προώθηση της Ισότητας των ΑμεΑ στον Αθλητισμό» και απευθυνόταν σε φορείς/σωματεία/οργανισμούς που ασχολούνται με τον Αθλητισμό των Ατόμων με Αναπηρία. H υποψηφιότητα του “Εν Σώματι Υγιεί” συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων, έπειτα από κρίση πέντε διαφορετικών κριτών από τα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν στο ESFA Erasmus+Sport Project. Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη ήταν τα εξής:
α) Η συνολική εικόνα του φακέλου υποψηφιότητας
β) Οι καινοτόμες δράσεις που εισήγαγε ο υποψήφιος και
γ) Η επίδραση που είχαν οι δράσεις του στην προώθηση των ΑμεΑ στον Αθλητισμό στην τοπική κοινωνία
Η αναγνώριση και η επιβράβευση του “Εν Σώματι Υγιεί” από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού, αποτελεί ένα μέγιστης σημασίας γεγονός, τόσο για το ίδιο το σωματείο, όσο και για την πόλη της Βέροιας. Μια μικρή επαρχιακή πόλη μπορεί και πρέπει να είναι υπερήφανη που έχει ένα αθλητικό σωματείο “κόσμημα” και υπόδειγμα σωστής και επαγγελματικής λειτουργίας, χωρίς παθογένειες και σκοπιμότητες. Για μένα προσωπικά με μια λέξη αποτελεί δικαίωση. Ελπίζω όμως και για την κοινωνία της Βέροιας να είναι η αρχή για μια σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια συνεργασίας όλων των αντίστοιχων σωματείων και φορέων ευπαθών ομάδων πληθυσμού, αφού άλλωστε όλοι αγωνιζόμαστε με ένα κοινό σκοπό.

Πίσω από κάθε τηλεοπτική εκπομπή υπάρχει ένα ολόκληρο συνεργείο, ηχολήπτες, καμεραμαν, ο σκηνοθέτης κ.α. Για την έκδοση ενός βιβλίου εργάζεται μια ομάδα ανθρώπων από τον επιμελητή κειμένου μέχρι τον εκδότη και τον υπεύθυνο μάρκετινγκ. Πίσω από το σωματείο Εν Σώματι Υγιεί και τις επιτυχίες των αθλητών του βρίσκεται η σκέψη, η ψυχή και η δράση του Αλέξανδρου. Η ανιδιοτελής προσφορά του, η σκληρή και διαρκής δουλειά σε συνδυασμό με την πίστη του στους ανθρώπους, έδωσε στα Αμεα της περιοχής μας ένα σωματείο ειδικά για αυτούς. Τους πρόσφερε τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, τους έδωσε κίνητρο, τους έδωσε ελπίδα. Μια ιδέα, μια σπίθα αρκεί και η φωτιά θα φουντώσει. Και είναι αυτοί οι ήρωες οι αφανείς, που κρατάνε την φλόγα αναμένη. Οι ήρωες πίσω από τους ήρωες.

Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει. Νίκος Καζαντζάκης

Share your thoughts