Routes for good! Κάθε ταξιδιώτης είναι μοναδικός κι έτσι είναι και τα ταξίδια μας

“Ένα ταξίδι μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή και κάποιες γνωριμίες στην άκρη του κόσμου, μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι πολύ όμορφο!” Αυτή είναι η πρώτη φράση που θα διαβάσεις κάνοντας κλικ στο «Routes for Good». Ένα ιδιαίτερα πρωτοπωριακό ταξιδιωτικό site, μια ολόφρεσκη ιδέα τριών νέων ανθρώπων που στόχο έχει να συνδέσει ντόπιους ταξιδιωτικούς συνοδούς και τις κοινότητές τους, με ταξιδιώτες που θέλουν να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία ταξιδεύοντας σε Κένυα και Μαδαγασκάρη. Μια Ελληνίδα, η Ελένη Χατζηιωάννου, που αγαπάει την Αφρική, τα αυθεντικά ταξίδια και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, ο Joseph, ένας απίθανος Κενυάτης, που θέλει να βοηθήσει την κοινότητά του μέσω της ανάπτυξης του υπεύθυνου τουρισμού και ο Fabrice, ένας έμπειρος ταξιδιωτικός συνοδός, από την Μαδαγασκάρη που θέλει να προσελκύσει συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες στη φανταστική χώρα του, είναι οι εμπνευστές, οι δημιουργοί, το μυαλό και η ψυχή αυτού του μοναδικού εγχειρήματος που αποτυπώνεται μέσα σε τρεις λέξεις “Routes for good” . Διαδρομές για καλό. Ταξίδια για έναν καλύτερο κόσμο.

Τι είναι το “Routes for good”;

Το “Routes for good” είναι ένα κοινωνικό και ταξιδιωτικό εγχείρημα που έχει ως στόχο να συνδέσει ντόπιους ταξιδιωτικούς συνοδούς και τις κοινότητές τους σε περιοχές χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, με ταξιδιώτες που επιθυμούν να ζήσουν μια αυθεντική εμπειρία με θετικό αντίκτυπο στην περιοχή που επισκέπτονται. Στην παρούσα φάση δραστηριοποιούμαστε στην Κένυα και στη Μαδαγασκάρη και ουσιαστικά προσφέρουμε εξατομικευμένα ταξίδια, βασισμένα στην φιλοσοφία του υπεύθυνου τουρισμού με βάση την κοινότητα (community-based tourism). Στόχος μας είναι το 100% των χρημάτων που θα δαπανήσει ο άνθρωπος που θα ταξιδέψει μαζί μας, να παραμείνει και να υποστηρίξει την τοπική οικονομία και τους κατοίκους της περιοχής.

Στόχος μας είναι το 100% των χρημάτων που θα δαπανήσει ο άνθρωπος που θα ταξιδέψει μαζί μας, να παραμείνει και να υποστηρίξει την τοπική οικονομία και τους κατοίκους της περιοχής.

Η ιδέα

Πιστεύω ότι τα ταξίδια, όταν γίνονται με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία όπως αυτήν που εμείς υποστηρίζουμε, έχουν την δύναμη να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Και αυτή ακριβώς η πεποίθηση είναι η βάση της ιδέας η οποία «δουλεύεται» μέσα μου πολλά χρόνια, καθώς είναι αποτέλεσμα των προσωπικών μου ταξιδιωτικών εμπειριών και όσων έμαθα και αντιλήφθηκα μέσα από αυτές, την τελευταία δεκαετία. Έχω ταξιδέψει σε 7 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σε κάποιες από αυτές δύο φορές, κυρίως για εθελοντισμό, αλλά πάντα επιδιώκοντας να είμαι ανοιχτή και να έρθω σε επαφή με τους ντόπιους, να γίνω μέρος της κοινότητας, να μάθω, να ρωτήσω και γενικότερα να αξιοποιήσω όσο τον δυνατόν καλύτερα τον χρόνο μου εκεί, ώστε να έχω μια αυθεντική και αληθινή εμπειρία. Παράλληλα, αντιλήφθηκα πως υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν επαγγελματικά αυτές τις εμπειρίες, αυξάνοντας έτσι το εισόδημά τους και βοηθώντας την περιοχή τους και στους ανθρώπους που επιθυμούν να ταξιδέψουν αυτόνομα, αυθεντικά και υπεύθυνα σε μη τουριστικούς και απομακρυσμένους προορισμούς. Οι μεν, δεν έχουν τα μέσα, τις γνώσεις και τους πόρους να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους και να προσελκύσουν τους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες απευθείας και οι δε, δεν ξέρουν πώς να εντοπίσουν ανεξάρτητους ντόπιους συνοδούς, ώστε να οργανώσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι που να φέρνει σε επαφή αυτούς τους δύο κόσμους, με στόχο να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος και για τις δύο πλευρές.

Πως μπορούν τα ταξίδια να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο ;

Κατ’ αρχάς, τα ταξίδια μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της τοπικής κοινωνίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας κι εναλλακτικές πηγές εισοδήματος σε περιοχές όπου οι κάτοικοι συνήθως βιοπορίζονται κι εξαρτώνται από έναν μόνο τομέα πχ. γεωργία. Παράλληλα, η ανάπτυξη του υπεύθυνου, αυθεντικού και βιώσιμου τουρισμού δίνει κίνητρα στις τοπικές αρχές και στους κατοίκους για την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση της κουλτούρας και της τοπικής παράδοσης. Το πιο σημαντικό, όμως, για εμένα είναι πως αυτά τα ταξίδια είναι βαθιά εκπαιδευτικά και προσφέρουν στον ταξιδιώτη μια μετασχηματιστική εμπειρία, ένα ισχυρό βίωμα, μία μοναδική ευκαιρία να βγει από τον μικρόκοσμό του. Έτσι, επιστρέφει τελικά στην καθημερινότητα του πιο συνειδητοποιημένος, πιο ενημερωμένος, πιο ευαισθητοποιημένος και πιο ταπεινός. Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε, καλύτερος άνθρωπος.

Οι δυσκολίες και οι προσδοκίες

Από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να το ξεκινήσω, δεν μπορώ να πω πως μέχρι σήμερα έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι άνθρωποι που συνεργάζομαι, οι οποίοι άλλωστε είναι η έμπνευση για όλο αυτό, ενθουσιάστηκαν εξαρχής με την ιδέα και αυτό με γέμισε ενέργεια και πείσμα. Κάποιες πρακτικές δυσκολίες έχουν να κάνουν με το ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά και οι συνεργάτες μου δεν έχουν τα μέσα (πχ. υπολογιστή, άμεση και μόνιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.α.) ώστε να επικοινωνούμε όπως και όσο θα ήθελα. Αυτό που προσδοκούμε είναι όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να μας γνωρίσει, να εμπνευστεί από το όραμά μας και να θελήσει να μας υποστηρίξει. Είτε ταξιδεύοντας με κάποιον από τους συνοδούς μας, είτε στηρίζοντας οικονομικά τον CBO (Community Based Organization) που δημιουργήσαμε με τον Joseph στην Βόρεια Κένυα, με σκοπό την ενδυνάμωση της κοινότητάς του με διάφορους πολύ ενδιαφέροντες τρόπους.

«Community Based Organization»

Αρχικά να πούμε ότι ένας «Κοινοτικός Οργανισμός» (CBO) είναι μια μορφή μη κερδοσκοπικού, μη κυβερνητικού οργανισμού που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της Κένυας και μπορεί να ιδρυθεί από μια ομάδα τουλάχιστον 15 ανθρώπων. Σκοπός του είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα ενδυνάμωσης και οικονομικής ανάπτυξης της κοινότητας. Έτσι κι εμείς, ιδρύσαμε στην κοινότητα του Joseph, το Baragoi, τον CBO “Routes for good” με στόχο να κάνουμε το όραμά του πραγματικότητα. Σε μια πανέμορφη έκταση γεμάτη ακακίες στην γη των Samburu, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Κοινότητας που παράλληλα, θα λειτουργεί και ως οικολογικός ξενώνας για επισκέπτες. Στο Κέντρο Κοινότητας θα προσφέρουμε προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε νέους και γυναίκες σε σχέση με το community-based tourism (πχ. κατασκευή αναμνηστικών με βάση παραδοσιακές πρακτικές, εκπαίδευση tour guiding κ.α.), θα διοργανώνουμε σεμινάρια γύρω από σύνθετα κοινωνικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η σημασία της εκπαίδευσης, ο οικογενειακός προγραμματισμός, καθώς κι εκπαιδευτικά προγράμματα περμακουλτούρας (permaculture) που θα βοηθήσουν τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την έλλειψη τροφής. Παράλληλα, ο οικολογικός ξενώνας θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες, καθώς και εθελοντές που ενδιαφέρονται να εμπλακούν με τα προγράμματα του Κέντρου Κοινότητας. Για την δημιουργία όλων των παραπάνω θα αναζητήσουμε διάφορες πηγές χρηματοδότησης και για να σε προλάβω στο πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει, σύντομα στο site μας θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια crowd funding την οποία θα μπορεί όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει.

Όσον αφορά στα ταξίδια υπάρχει στάνταρ πρόγραμμα; Δώσε μας μια γεύση.

Κάθε ταξιδιώτης είναι μοναδικός κι έτσι είναι και τα ταξίδια μας! Δεν υπάρχει στάνταρ πρόγραμμα και κάθε ταξίδι σχεδιάζεται μετά από συζήτηση με τον ενδιαφερόμενο. Παραδείγματος χάριν, σε κάποιον μπορεί να αρέσει το ελεύθερο camping και η περιπέτεια. Σε αυτόν τον ταξιδιώτη θα προτείνουμε να διασχίσει με παραδοσιακή πιρόγα ένα ποτάμι στην Μαδαγασκάρη κατασκηνώνοντας τα βράδια στις όχθες ή να περάσει ένα βράδυ σε σκηνή σε ένα παραδοσιακό χωριό της φυλής Samburu στην Βόρεια Κένυα, ακούγοντας τις ύαινες και τους ελέφαντες που κυκλοφορούν τη νύχτα. Κάποιος άλλος μπορεί να αγαπάει πολύ την φύση και τα ζώα, οπότε θα φροντίσουμε να επισκεφθούμε πολλά εθνικά πάρκα και να παρατηρήσουμε την άγρια ζωή. Για έναν αθλητικό και δραστήριο ταξιδιώτη, μπορούμε να σχεδιάσουμε μια διαδρομή που θα περιλαμβάνει πεζοπορία σε πανέμορφα βουνά ή καταδύσεις,στην περίπτωση της Μαδαγασκάρης. Κι αν κάποιος, θέλει ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω, φυσικά είναι κι αυτό εφικτό!

Σε ποιο πρακτικά ζητήματα, τι προετοιμασίες απαιτούνται από τον ταξιδιώτη και πόσο προσιτό είναι το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού;

Βασικά, αυτό που θα πρέπει να βάλει κάποιος στις αποσκευές του μυαλού του είναι καλή διάθεση και την απόφαση πως για κάποιες μέρες θα βγει από την ζώνη άνεσής του και θα ζήσει μία εμπειρία εντελώς διαφορετική σε όλα τα επίπεδα. Το ξέρω πως το παραπάνω δεν ακούγεται σαν μια πρακτική συμβουλή, όμως είναι πολύ πιο σημαντικό από τα σωστά ρούχα και παπούτσια ή τα εμβόλια που πιθανώς να χρειάζεται να κάνει κάποιος και τα φάρμακα που θα πρέπει να έχει μαζί του. Όλα αυτά τα συζητάμε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα και είμαστε δίπλα στους μελλοντικούς ταξιδιώτες μας για να τους βοηθήσουμε να προετοιμαστούν σωστά. Αυτοί, θα πρέπει απλά να προετοιμαστούν ψυχολογικά και να αφεθούν στην μαγεία της Αφρικής! Όσο για το κόστος, εξαρτάται από τον προορισμό, την διάρκεια του ταξιδιού, τη διαδρομή και τον αριθμό των ατόμων. Τα ταξίδια μας είναι 100% προσωποποιημένα και σχεδιάζονται βάσει των αναγκών και των προτιμήσεων του ταξιδιώτη. Η ευελιξία και η επιθυμία να κάνουμε κάθε ταξίδι πραγματικότητα μας χαρακτηρίζουν, κι έτσι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε το κόστος να συμβαδίζει με τον προϋπολογισμό του ανθρώπου που θα ενδιαφερθεί να κάνει ένα ταξίδι μαζί μας.

Προσωπικά πόσο έχει επηρεάσει το χαρακτήρα και τις αντιλήψεις σου η επαφή με αυτόν τον εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής;

Μέσα μου είναι ξεκάθαρο πως αυτό που είμαι σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα ταξίδια μου και τις εμπειρίες μου στην Αφρική. Τα ταξίδια αυτά με διαμόρφωσαν, με άλλαξαν, μου άνοιξαν έναν δρόμο προς την επίγνωση αυτών που σήμερα θεωρώ σημαντικά στη ζωή. Άλλωστε, όπως συχνά λέω, η Αφρική βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Όσα βιβλία και να διαβάσεις, όσα ντοκιμαντέρ και να δεις, όσες ιστορίες και να σου διηγηθούν, το προσωπικό βίωμα έχει τη δύναμη να σε κάνει να αντιληφθείς και να επαναπροσδιορίσεις πολλά πράγματα για τον κόσμο γύρω σου, για τους άλλους, για τον εαυτό σου. Και φυσικά, όταν μιλάμε για χώρες που δεν είναι απλά διαφορετικές, αλλά εξαιρετικά φτωχές, με ελλείψεις σε βασικές υποδομές και με τους κατοίκους να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά κι ευκαιρίες, τότε αυτό το βίωμα σε ταρακουνάει, σε βγάζει από τον μικρόκοσμό σου και στην δική μου περίπτωση, σε κάνει να θέλεις να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που εσύ είχες κι έχεις, προς όφελος κάποιων λιγότερο προνομιούχων ανθρώπων.

Όσα βιβλία και να διαβάσεις, όσα ντοκιμαντέρ και να δεις, όσες ιστορίες και να σου διηγηθούν, το προσωπικό βίωμα έχει τη δύναμη να σε κάνει να αντιληφθείς και να επαναπροσδιορίσεις πολλά πράγματα για τον κόσμο γύρω σου, για τους άλλους, για τον εαυτό σου

Βλέπεις διαφορές στο πέρασμα των χρόνων ως προς τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στα μέρη όπου πας;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση και μου φέρνει στο μυαλό τις στιγμές απογοήτευσης που έχω βιώσει σε πολλά ταξίδια, όταν συνειδητοποιώ ότι το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, βαθύ και περίπλοκο που οποιαδήποτε ελπίδα για λύση φαντάζει ουτοπία. Η Αφρική είναι γεμάτη αντιθέσεις και νομίζω τέτοια είναι και η απάντηση στην ερώτηση αυτή. Από τη μια, μπορώ να πω πως παρατηρώ βελτιώσεις πχ. σε κάποιες υποδομές όπως το οδικό δίκτυο ή η πρόσβαση στο internet. Επίσης, παρατηρώ αλλαγές στις πρωτεύουσες κάποιων χωρών και κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές, με ανέγερση υπερσύγχρονων κτιρίων, εμπορικών κέντρων και κατασκευή δρόμων, όμως την ίδια στιγμή μέσα σε αυτές τις πόλεις εξακολουθεί να υπάρχει αυτό που θεωρώ τη ντροπή της ανθρωπότητας. Χαοτικές παραγκουπόλεις όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε μεταλλικά παραπήγματα και σε απάνθρωπες συνθήκες που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε, αν δεν το δούμε. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία του πληθυσμού στις απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ πλέον υπάρχει δίκτυο 4G. Ένα ακόμη παράδειγμα αντίθεσης έρχεται από το ταξίδι μου στην Βόρεια Κένυα και αφορά σε ένα πολύ μεγάλο έργο παραγωγής αιολικής ενέργειας. Σε μια τεράστια έκταση της πιο απομονωμένης και λιγότερο ανεπτυγμένης περιοχής της χώρας,έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες ανεμογεννήτριες εκτοπίζοντας τον ντόπιο πληθυσμό που αποτελείται κυρίως από νομάδες βοσκούς. Την ίδια στιγμή όμως, κάτω από το εκατοντάδων χιλιομέτρων δίκτυο καλωδίων που διασχίζει τις περιοχές τους μεταφέροντας την ενέργεια στην πρωτεύουσα, οι άνθρωποι ζουν σε καλύβες χωρίς ρεύμα.

Εν ολίγοις, δεν αισθάνομαι ότι η όποια ανάπτυξη φτάνει στον πληθυσμό με πραγματικά οφέλη για την καθημερινότητά του ή ότι υπάρχει μια προτεραιοποίηση στο τι πραγματικά χρειάζονται αυτές οι χώρες για να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες ζωής των κατοίκων. Τέλος, δεν μπορώ να αγνοήσω τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που ήδη είναι εμφανέστατες στις χώρες αυτές κι ενώ υπάρχει εξέλιξη σε κάποιους τομείς, έρχεται αυτό το ζήτημα και προκαλεί νέα, πολύ σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους. Από την άλλη όμως, έχω δει την αλλαγή και την πραγματική βελτίωση στις ζωές των ανθρώπων μέσα από μικρής κλίμακας πρωτοβουλίες εμπνευσμένων και πολύ άξιων προσώπων κα ομάδων πολιτών, μικρών τοπικών οργανώσεων, συνεταιρισμών, ομάδων γυναικών κλπ. Και πάντα προσπαθώ να κρατώ αυτό ως αισιόδοξο μήνυμα και παράδειγμα για το ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν.

Θεωρείς την Αφρική δεύτερη πατρίδα σου;

Η αλήθεια είναι πως έχω σκεφτεί πολλές φορές ότι ίσως η Αφρική έχει υπάρξει πατρίδα μου σε κάποια άλλη ζωή, γιατί κι εγώ η ίδια δεν μπορώ να εξηγήσω αυτό που ένιωσα από το πρώτο κιόλας ταξίδι και που αισθάνομαι κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες, όλοι μας καταγόμαστε από την Αφρική που θεωρείται κοιτίδα της ανθρωπότητας, καθώς εκεί έχει εντοπιστεί η εμφάνιση του πρώτου homosapiens. Αν πάντως πατρίδα είναι ένας τόπος με τον οποίο κάποιος νιώθει ένα ιδιαίτερο δέσιμο και οικειότητα, όπου θέλει πάντα να επιστρέφει, που κάθε ερέθισμα σχετικό με αυτόν κάνει την καρδιά του να χτυπάει λίγο πιο δυνατά και που με έναν μαγικό τρόπο, όταν βρίσκεται εκεί, νιώθει ότι συναντά τον αληθινό του εαυτό, αυτό σίγουρα είναι για μένα η Αφρική.

Πώς θέλεις να σε θυμούνται οι άνθρωποι στην Αφρική;

Χαριτολογώντας κι έχοντας στο μυαλό μου μια πρόσφατη ιστορία, θα έλεγα ότι θέλω να με θυμούνται σαν την «χαμογελαστή mzungu* που φέρνει τύχη»! Όταν έφτασα στην Κένυα στο τελευταίο μου ταξίδι τον περασμένο Νοέμβριο, οι περιοχές που επισκέφθηκα αντιμετώπιζαν μια πρωτοφανή και παρατεταμένη ξηρασία, οι συνέπειες της οποίας ήταν εμφανείς τόσο στο περιβάλλον γύρω μας, όσο και στην διάθεση των ανθρώπων. Ήταν το κύριο θέμα συζήτησης και οι κάτοικοι προσεύχονταν να έρθουν επιτέλους οι βροχές. Λίγες μέρες μετά την άφιξή μου λοιπόν, οι βροχές όντως ήρθαν και μάλιστα ξεκινούσε να βρέχει λίγες ώρες αφού φεύγαμε από το μέρος όπου είχαμε διανυκτερεύσει ή είχαμε σταματήσει για λίγο! Έπαιρναν λοιπόν οι άνθρωποι που είχα γνωρίσει, ενθουσιασμένοι, τηλέφωνο τον Joseph για να του πουν να με ευχαριστήσει, καθώς θεωρούσαν πως τους έφερα τύχη και την πολυπόθητη βροχή! Πάνω από όλα όμως, θέλω να με θυμούνται σαν μια πραγματική φίλη και ως έναν άνθρωπο που με σεβασμό προς αυτούς και αγάπη για τον τόπο τους, προσπαθεί μέσα από το πάθος του για τα ταξίδια, να δημιουργήσει κάτι όμορφο και χρήσιμο για τον κόσμο μας.

*mzungu αποκαλούν τους λευκούς σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής.

Με τη 10χρονη κόρη μου έχουμε ξεχωρίσει κάποια βιβλία με ιστορίες σπουδαίων γυναικών. Όταν της διάβασα τη συνέντευξη της Ελένης μου είπε με σιγουριά :«Μαμά αυτή η κοπέλα είναι σαν αυτές τις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο». Και με ένα τεράστιο χαμόγελο της απάντησα πως, «Ναι η Ελένη είναι μία από αυτές». Μία από τις γυναίκες που με οδηγό την καρδιά, το ταλέντο και τα όνειρά τους πετυχαίνουν εκπληκτικά πράγματα. Από τις γυναίκες που με το χαρακτήρα, τις πεποιθήσεις και τη δράση τους δείχνουν το δρόμο σε κάθε γυναίκα εκεί έξω. Γυναίκες ταγμένες στον εθελοντισμό και στην κοινωνική προσφορά. Γενναίες, τολμηρές, δυναμικές και ασυμβίβαστες, δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας εμπνέουν με τις ιστορίες τους. Γυναίκες που στο Mylittlestories αποκαλώ ήρωες. Γυναίκες που αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο.

CHECK THIS→ ROUTES FOR GOOD

Μη φοβάσαι ποτέ να είσαι παπαρούνα σε ένα λιβάδι με ασφόδελους. Μικαέλα Ντεπρινς / Μπαλαρίνα


Share your thoughts