“WE4ALL” Aν όχι εμείς τότε ποιος;

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, ενώ ήμουν στη δουλειά, άκουσα τυχαία για τη “WE4ALL” μέσω μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Εκείνη τη στιγμή δεν ήταν εφικτό να παρακολουθήσω όλη τη συνέντευξη και έτσι συγκράτησα απλά στο μυαλό μου τα απαραίτητα ονόματα που θα χρειαζόμουν, καθώς είχα στη στιγμή αποφασίσει ότι θα είναι το επόμενο Story μου. Ψάχνοντας λοιπόν αργότερα ανακάλυψα πως πρόκειται στην ουσία για ένα Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό που δημιούργησαν με πολλή αγάπη δυο νέοι άνθρωποι από την Αθήνα, ο Γιάννης Ηλιόπουλος και ο Αντώνης Μπογδάνος. Η WE4ALL ιδρύθηκε όπως λένε, “για να βοηθήσει τον πλανήτη να θεραπευτεί και να θυμίσει στους ανθρώπους ότι η Γη είναι το σπίτι μας, προτού να είναι αργά.” Δυο νέα παιδιά με όρεξη για ζωή, για προσφορά και δράση δεν έμειναν στα λόγια αλλά μετατρέψανε την αγωνία τους για μέλλον του πλανήτη σε μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία. Είχα τη χαρά να μιλήσω με έναν εκ των δύο, τον Γιάννη Ηλιόπουλο στο σημερινό Mylittlestory.

Τι είναι η WE4ALL;

Η WE4ALL είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός, που ξεκίνησε μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 από εμένα και τον ξάδερφό μου, Αντώνη Μπογδάνο. Βλέποντας την ανείπωτη καταστροφή, τον πόνο, τις υλικές ζημιές, αλλά κυρίως τις σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών, ήταν για εμάς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο θυμός, η θλίψη και το αίσθημα συμπαράστασης προς τον συνάνθρωπο ήταν αυτό που μας ένωσε σε μια κοινή αποστολή: να δράσουμε και να δημιουργήσουμε μια οργανωμένη κίνηση για το καλό του πλανήτη και όλων μας. Η ιδέα πίσω από το όνομα είναι ότι εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη για όλους. Αλλά στο «εμείς» θεωρούμε μαζί μας τον κάθε έναν που επιθυμεί να δράσει και να βοηθήσει. Όραμά μας είναι να δούμε την Ανθρωπότητα να συνυπάρχει σαν μια μεγάλη οικογένεια, σε αρμονία με την φύση και τις υπόλοιπες μορφές ζωής.

Πόσο εύκολο ήταν να υλοποιηθεί σαν ιδέα;

Η ιδέα είχε κάποιες δυσκολίες στην υλοποίησή της, όπως γραφειοκρατικά κωλύματα με τους δήμους για άδειες, χρηματοδότηση για τις δράσεις μας και αλλά τέτοια διαδικαστικά αλλά σιγά σιγά βρίσκαμε τον τρόπο να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο.

Περίπου 130.000.000 Τ.Μ δασικής έκτασης καίγονται κάθε χρόνο ή κόβονται για ξυλεία, καλλιέργειες & διάφορα έργα.

Ποιες είναι οι δράσεις σας;

Οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν: δενδροφυτεύσεις και αναδασώσεις, καθαρισμούς δασών και παραλιών, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία, δημιουργία τεχνολογιών για το περιβάλλον, προστασία δασικών εκτάσεων, φροντίδα και πότισμα των δέντρων μας καθώς και κάθε είδους δραστηριότητα που φέρνει τους ανθρώπους κοντά στο κοινό αυτό όραμα. Η οικογένεια της WE4ALL αριθμεί περίπου 5.000 εθελοντές, ωστόσο είναι δύσκολο να έχουμε έναν ακριβή αριθμό καθώς δεν ζητάμε από τους ανθρώπους να δηλώσουν κάπου ότι είναι εθελοντές μας, αρκεί να έρχονται σε δράσεις, ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να κάνουν από εκεί που είναι κάτι καλό για την φύση και να στηρίζουν το έργο μας. Οι δράσεις μας θα λέγαμε ότι είναι πάνω από 100, κάποιες μικρότερες, κάποιες μεγαλύτερες. Μπορείτε να δείτε τις σημαντικότερες από αυτές στο site μας.

Τι εννοείς με την έννοια “δημιουργία τεχνολογιών για το περιβάλλον”;

Στην ομάδα WE4ALL υπάρχουν επιστημονικοί συνεργάτες, όπως ο Δημήτρης Νιάρχος πρώην πρόεδρος του Δημόκριτου, μαζί δημιουργούμε κάποιες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα για πιο αποτελεσματικό και φθηνό πότισμα, επίσης αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω σε μια τεχνολογία που αφορά στην έγκαιρη πυρόσβεση.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασαν το 2016 τους 32.500.000.000 τόνους

Στα σχολεία τρέχουν αυτή τη στιγμή προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα ένα ενιαίο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης αλλά πολλά σχολεία ευαισθητοποιούνται και επιθυμούν τα παιδιά τους να μαθαίνουν και να συμμετέχουν σε δράσεις. Ελπίζουμε άμεσα να ενταχθεί και στο επίσημο πρόγραμμά τους κάποιο είδος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ποια είναι η πρόβλεψη σου για το μέλλον του πλανήτη;

Ο πλανήτης μας χρειάζεται. Δεν θα ήμασταν εδώ, αν δεν ήμασταν αισιόδοξοι. Τα προβλήματα όμως είναι προφανή και αν κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από το άμεσο περιβάλλον μας, θα δούμε ότι η καταστροφή είναι τεράστια. Πιστεύουμε στον κόσμο και σε όλους εμάς και είμαστε σίγουροι ότι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Ένα μόνο δέντρο μπορεί να απορροφήσει κατά μέσο όρο 22 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά χρόνο και παράλληλα να παράγει 117 κιλά καθαρού οξυγόνου.

Εσύ σαν Γιάννης τι εμπειρίες και τι συναισθήματα έχεις βιώσει μέσα στη WE4ALL;

Τα συναισθήματα είναι έντονα, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, με παιδιά και με τη φύση. Δεν μπορείς να μην χαίρεσαι ή να μην νιώθεις περήφανος όταν ένα πρωινό Κυριακής, αντί να πιεις έναν καφέ ή να κοιμηθείς 2 ώρες παραπάνω, φύτεψες 500 δέντρα. Ή να μην νιώσεις χαρά ο ίδιος, βλέποντας ένα παιδάκι 3-4 χρονών να φυτεύει το δέντρο του και να γίνεται ένα με τη φύση. Είναι πολύ σημαντικό όταν άνθρωποι όλων των ηλικιών μαζεύονται για να συμμετέχουν σε ένα κοινό στόχο σε ένα κοινό όραμα. Μόνο χαρά μπορώ να αισθανθώ κάτι τέτοιες στιγμές, χαρά και πληρότητα. Γι’αυτό είμαστε εδώ, γι’αυτό κάνουμε αυτό που κάνουμε.

Μέχρι σήμερα η ομάδα της WE4ALL έχει φυτέψει 14465 δέντρα τα οποία απελευθερώνουν 4.628.800gr οξυγόνου καθημερινά.

Ο Ρόλος των εταιρειών που σας στηρίζουν;

Οι εταιρείες είναι αυτές που αυτή τη στιγμή έχουν την δύναμη να στηρίξουν μια σοβαρή προσπάθεια αντιστροφής της καταστροφής. Θεωρούμε ότι η κάθε εταιρεία έχει, στον βαθμό που μπορεί και της αναλογεί, καθήκον να βοηθήσει το περιβάλλον. Αναγνωρίζουμε όμως ότι πολλοί δεν γνωρίζουν πώς και δεν εμπιστεύονται εύκολα.Η we4all θέλει να ενώσει όλες τις εταιρείες και τους φορείς που επιθυμούν να συμβάλλουν στον βαθμό που μπορούν,κάτω από την ομπρέλα της Περιβαλλοντικής Συμμαχίας. Οι εταιρείες που είναι μέλη της συμμαχίας έχουν δείξει εμπράκτως ότι έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν την Αποστολή και το Όραμά μας, που θεωρούμε ότι είναι κοινό με το δικό τους. Είναι προφανές πλέον ότι και ο κόσμος προτιμάει να επιλέγει εταιρείες που προσφέρουν στο κοινωνικό καλό και ιδιαίτερα στο περιβάλλον. Η συμμαχία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και δεκάδες εταιρείες συντάσσονται μαζί με αυτό το κοινό όραμα. Ο αριθμός των Εταιρειών μελών μας αυτή τη στιγμή είναι λίγο λιγότερες από 100.


Πως μπορεί κάποιος να στηρίξει τη δράση σας;

Τον οργανισμό μπορεί κάποιος να τον στηρίξει με πολλούς τρόπους: Με δωρεά, με συμμετοχή στις δράσεις μας αλλά και αγοράζοντας κάποιο από τα προϊόντα που θα βρει στο site μας. Κυρίως όμως θα μας στηρίξει μεταδίδοντας το μήνυμα μας: We 4 all.


Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Γιάννη, που μου έκανε αίσθηση, για να κλείσω το σημερινό μου θέμα: ” Δεν θα ήμασταν εδώ, αν δεν ήμασταν αισιόδοξοι” . Αισιοδοξία ε; Δυστυχώς αυτή τη λέξη, αυτή την έννοια είχα πάρα πολύ καιρό να την ακούσω. Αντιθέτως μονίμως ακούω για τα σκουπίδια που μας κατακλύζουν, για τον καιρό που είναι άστατος και πλέον δεν έχουμε 4 εποχές αλλά 2, για υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, για πλημμύρες το χειμώνα, για νερό που δεν πίνεται και πολλά ακόμα αρνητικά και μαύρα. Μια μόνιμη γκρίνια για όλα. Αλήθεια εσύ, αλλά και εγώ, τι ακριβώς κάνουμε για να τα αποτρέψουμε όλα αυτά; Ανακυκλώνουμε; Καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα, λιγότερο νερό, συνδράμουμε σε κάποιο οργανισμό; Μαθαίνουμε στα παιδιά μας, με το παράδειγμα μας έτσι όχι με λόγια, τι θα πει σέβομαι το περιβάλλον; Έλα μωρέ τώρα, εμείς θα σώσουμε τον κόσμο; Ναι ρε φίλε εμείς. Αν όχι εμείς τότε ποιος;

WE4ALL ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΞΑΝΑ


Share your thoughts