Whisky ή αλλιώς το νερό της ζωής
Ο ενθουσιασμός, κάθε φορά που δικοί μου άνθρωποι εμπλέκονται είτε ως ήρωες είτε σαν εμπνευστές στο Mylittlestories, είναι μεγάλος. Ένας από αυτούς, ο Γιώργος Λογδανίδης, το φιλαράκι μου, έγινε η αιτία να μάθω την ύπαρξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων Ουίσκι, ενώ η αγάπη του για το συγκεκριμένο ποτό στάθηκε η αφορμή για το σημερινό story. Ενεργό μέλος του συλλόγου και ο ίδιος με έφερε σε επαφή με τον πρόεδρο Νίκο Χατζηανδρέα, ιδιοκτήτη των Lab και Marvel στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυριώς λάτρη του whisky. Τους ευχαριστώ λοιπόν και τους δύο γιατί πρόθυμα και με πολλή αγάπη με μύησαν στο κόσμο του whisky, ελπίζω καθώς θα διαβάζετε τη συνέχεια να ανακαλύψετε και οι ίδιοι πόσο ξεχωριστός είναι.
“Καλώς ήλθατε λοιπόν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φίλων Ουίσκι με τη διακριτική ονομασία Greek Whisky Association. Μια ομάδα που αποτελείται από λάτρεις και φίλους του whisky με έδρα στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του Greek Whisky Association, θα συναντηθούμε για να δοκιμάσουμε και να μιλήσουμε για διαφορετικά whisky, να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις να γνωριστούμε μεταξύ μας και σε γενικές γραμμές να δημιουργήσουμε παρέες με συνδετικό κρίκο, το βασιλιά των αποσταγμάτων που δεν είναι άλλος, για εμάς, από το whisky.”
Η ιδέα
Το GWA πήρε σάρκα και οστά το Νοέμβριο του 2018. Ως ιδέα υπήρχε χρόνια πριν, απλά δεν υπήρχε ο απαραίτητος δυναμισμός μερικών ανθρώπων, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να σπαταλήσουν προσωπικό χρόνο και να κάνουν ένα όραμα χρόνων πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι έχουν σημασία τα ονόματα των παιδιών που ίδρυσαν το σύλλογο, μεγαλύτερη σημασία έχει η καθημερινή ενασχόληση των ανθρώπων αυτών με τα κοινά και τη ρουτίνα του συλλόγου, που πίστεψε με απαιτεί αρκετές ώρες. Εδώ πρέπει να πούμε, για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, ότι ο σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όσοι προσπαθούν για τη λειτουργία του το κάνουν εθελοντικά και με μόνο γνώμονα την αγάπη τους για το whisky.
Ως whisky χαρακτηρίζεται μια ευρεία κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών που αποστάζονται από ζυμωμένη πολτοποίηση κριθαριού και ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ κυμαίνεται από 40% έως 70% κατ’ όγκο. Οι διάφορες ποικιλίες παρασκευάζονται από δημητριακά, όπως το κριθάρι, η σίκαλη, ο σίτος και το καλαμπόκι. Η ονομασία (αγγλικά και σκωτσέτζικα Whisky, αμερικάνικα και ιρλανδικά Whiskey) ετυμολογείται από την κελτική λέξη Uisge Beatha, που σημαίνει νερό της ζωής και αρχικά αναφερόταν σε όλα τα προϊόντα απόσταξης τα οποία χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Οι δράσεις
Οι δράσεις του συλλόγου είναι πολλές και διάφορες, όλες φυσικά με βάση το whisky. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανό το αίσθημα της κοινότητας μέσα από μηνιαίες συναντήσεις και θεματικές γευσιγνωσίες, όπου οι παρουσιάσεις των φιαλών γίνονται είτε από μέλη μας είτε από καλεσμένους με εμπειρία στη βιομηχανία του whisky. Επίσης γίνονται διαγωνισμοί, ιδιαίτερες κασετίνες τυφλής δοκιμής αλλά και εμφιαλώσεις βαρελιών από αποστακτήρια που θεωρούμε ότι έχουν κάποιο γευστικό ενδιαφέρον για τα μέλη μας. Ήδη έχει βγει η προαγορά της 8ης εμφιάλωσης για τα μέλη μας. Επίσης θέλουμε να αρχίσουμε τα ταξίδια στα αποστακτήρια αρχής γενομένης από την αγαπημένη μας Σκωτία. Ήταν στόχος μας από την αρχή αλλά ο Covid δεν μας το επέτρεψε.
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες whisky, το malt: το παρασκεύασμα δεν είναι προϊόν ανάμειξης ή προέρχεται μόνο από ανάμειξη προϊόντων του ίδιου αποστακτηρίου και το blended: ανάμειξη whisky διάφορων αποστακτηρίων.
Η αποκλειστική εμφιάλωση whisky
Όπως είπα και πριν έχουμε πραγματοποιήσει 7+1 εμφιαλώσεις whisky. Αυτό ήταν ένα από τα ιδρυτικά μας όνειρα. Είμαστε οι πρώτοι, που μετά από πολλή προσπάθεια καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη single cask εμφιάλωση whisky για την Ελλάδα. Δηλαδή ήρθαμε σε επαφή με ένα αποστακτήριο και φυσικά με τον εισαγωγέα του, δοκιμάσαμε κάποια βαρέλια και επιλέξαμε αυτό, που πληρούσε τα γευστικά κριτήρια που είχαμε θέσει προκειμένου να το αγοράσουμε (ολόκληρο). Θυμάμαι ακόμα όλα εκείνα τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που ένιωθα όταν είχαμε κάνει την παρουσίαση του πρώτου μας single cask. Φυσικά μιλάμε για εμφιάλωση με περιορισμένο αριθμό φιαλών που προορίζονται για τα μέλη του συλλόγου και τις κάβες, μπαρ embassies του Greek Whisky Association. Για να σας δώσω και ένα ακόμα στοιχείο, η τελευταία εμφιάλωση που επιλέξαμε και θα βρίσκεται στη χώρα μας αρχές του επόμενου μήνα είναι ένα Blair Athol 13ων ετών σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο εμφιαλωτή ‘’The Single Cask’’.
Παρόμοιες ομάδες στο εξωτερικό
Φυσικά, η αγάπη για το καλό whisky δεν γνωρίζει σύνορα. Υπάρχουν αρκετές ομάδες σε όλο τον κόσμο που κάνουν αυτό που κάνουμε και εμείς. Με πολλές από αυτές μάλιστα έχουμε και πολύ καλές σχέσεις όπως για παράδειγμα με το “The Cyprus Whisky Association” που είναι μια ομάδα φίλων του whisky από την Κύπρο.
Είναι αποκλειστικά αντρική κοινότητα;
Είναι αντρικό ποτό το Whisky; Δεν νομίζω ή καλύτερα, δεν θέλω να πιστεύω κάτι τέτοιο. Βέβαια τα νούμερα και μια βόλτα στα bar θα με διαψεύσουν αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αυτό όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι σίγουρα υπάρχει ένα whisky για όλους, είτε είσαι άντρας είτε είσαι γυναίκα, απλά δεν έχει τύχει να το δοκιμάσουν ακόμα, για αυτό και παροτρύνω συχνά όσες γυναίκες θεωρούν ότι το whisky είναι αντρική υπόθεση, να μπουν σε ένα bar και να αρχίσουν να δοκιμάζουν.
Είναι ένα χόμπι ή κάτι παραπάνω;
Για μένα είναι πάθος, για άλλους μια αναζήτησή εμπειριών, για κάποιους άλλους απόλαυση και για μερικούς απλά lifestyle. Ο κάθε άνθρωπος βαδίζει το δικό του μονοπάτι και αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ταξίδι στις γεύσεις του whisky. Αυτό πάντως που θα ήθελα να πω είναι πως ο τρόπος που πίνουμε, η ποσότητα και η ποιότητα των ουίσκι που πίνουμε εκφράζει πολιτισμό, αστική κουλτούρα και εδώ είναι που ουσιαστικά έρχεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Ουίσκι ή αλλιώς το Greek Whisky Association μέσω των μελών του να συμβάλει.
Πότε κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα το Whisky και πόσο εύκολα το αποδέχεται το κοινό;
Ιστορικό περιεχόμενο μμμμ….νομίζω υπάρχουν κάποιες αναφορές σε βιβλία για whisky τη δεκαετία του 1920, αλλά θεωρώ πως θα ήταν καλύτερο για τον αναγνώστη να το τοποθετήσουμε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, εκεί γίνεται η αλλαγή από τα βερμούτ/μπράντι και γενικά τα παράγωγα σταφύλης σε whisky. Τότε αρχίζει και η περίοδος του Lifestyle, σίγουρα η διαφήμιση παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό καθώς αρχίζει να πιστεύει ο κόσμος ότι μέσα από ένα ποτήρι whisky θα πετύχει την πολυπόθητη κοινωνική καταξίωση. Μην νομίζεται ότι τέτοιες νοοτροπίες έχουν εξαλειφθεί στις μέρες μας.
Παραγωγή whisky έγινε για πρώτη φορά στην Ιρλανδία, στα τέλη του 11ου αιώνα, ωστόσο η πρώτη γραπτή αναφορά υπάρχει σε σκωτσέζικα αρχεία του 1494. Στις αρχές του 18ου αιώνα άρχισε να παράγεται στον Καναδά και στις Η.Π.Α.
Τι θέση κατέχει στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών;
Υψηλή! Υπάρχει ένα μικρό ρητό που λέω πάντα: “όλα τα αποστάγματα όταν μεγαλώσουν θέλουν να γίνουν whisky “. Η Ελλάδα παραδοσιακά είναι μια πολύ καλή αγορά blended whisky. Τα τελευταία χρόνια όμως, αρχίζει ο κόσμος να εξειδικεύεται και να γίνεται πιο επιλεκτικός στο τι δοκιμάζει.
Σε ποιες ηλικίες είναι πιο «αγαπητό» ως ποτό;
Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως όλες οι ηλικίες αγαπάνε το whisky, ωστόσο νομίζω ότι το σωστό είναι να πούμε ότι από τα 30 και πάνω ξεκινάει η ηλικία που αρχίζεις να ξεχωρίζεις τα θέλω σου και να τα βάζεις σε μια σειρά, που θέλεις να εμβαθύνεις γευστικά, άρα καταλήγεις αφού έχεις γνωρίσει αρκετά αποστάγματα στο βασιλιά των αποσταγμάτων που δεν είναι άλλος για εμένα από το whisky .
Τι κάνει ένα Whisky να ξεχωρίζει;
Η παλαίωση σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό σε συνδυασμό με το μύθο που χτίζεται γύρω από το όνομα του όλα αυτά τα χρόνια ίσως και να κάνουν τη διαφορά στα μάτια του καταναλωτή. Αν όμως βάλουμε στην εξίσωση την προέλευση, την ηλικία, το χαρακτήρα του κάθε αποστακτηρίου και τους ανθρώπους της βιομηχανίας, όλα μαζί αλλά και κάθε ένα ξεχωριστά έχουν φτάσει το whisky εκεί που είναι σήμερα. Με τη λέξη whisky όμως νομίζω ότι γενικεύουμε πολύ χωρίς να πρέπει. Το whisky που ξεχωρίζει σε κάθε ουρανίσκο είναι διαφορετικό και εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι οι προσωπικές προτιμήσεις, καθώς κάθε ετικέτα είναι διαφορετική. Τελικά νομίζω πως πάνω από όλα το whisky που ξεχωρίζει είναι αυτό που σου κάνει κλικ. Ένα συναίσθημα που δύσκολα μπορώ να το εκφράσω με λόγια. Μόνο όταν δοκιμάσεις το κατάλληλο μπορείς να το νιώσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε για πολυπλοκότητα, εντάσεις, καινοτομίες στη παραγωγή και πολλά άλλα τέτοια όμως νομίζω ότι θα κουράσουμε και δεν πρέπει. Το whisky δεν θέλει πολλά λόγια για να ξεχωρίσει, αρκεί μόνο να βρεις την κατάλληλη φιάλη και θα καταλάβεις.
Το Greek Whisky Association, ο Νίκος, ο Γιώργος μοιράστηκαν μαζί μου τις γνώσεις, την εμπειρία και κάποια από τα μυστικά τους για το whisky. Ωστόσο δεν ήταν οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες αυτές που με κέρδισαν, αλλά το πάθος, η αγάπη και ο σεβασμός με τον οποίο αγκαλιάζουν αυτά τα παιδιά το whisky και τη φιλοσοφία του, και είναι ακριβώς αυτά που θα θυμάμαι από το Story 91. Οι άνθρωποι που παθιάζονται με αυτό που κάνουν, έχουν μια ξεχωριστή θέση στις ιστορίες μου. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που τα δίνουν όλα για αυτό που αγαπούν και ακόμα παραπάνω, είναι οι ήρωες του Mylittlestories.
Too much of anything is bad, but too much good whiskey is barely enough. Mark Twain